Home Actualitate Marele spectacol televizat al coruptiei fara corupti

Marele spectacol televizat al coruptiei fara corupti

DISTRIBUIŢI

In buna traditie instituita imediat dupa 1990, o data instalat la putere, Cabinetul Nastase a -redeschis- lupta anticoruptie. Pana in acel moment, marii corupti mai fusesera vanati si in timpul primului mandat al lui Ion Iliescu si, mai ales, in timpul regimului Emil Constantinescu. Singura schimbare a constat in inlocuirea -protejatilor- vechiului regim cu cei agreati de noua Putere. Ceea ce a diferentiat cu adevarat campania dusa de catre Nastase de cele anterioare a fost mediatizarea. In toate ocaziile posibile, membrii Cabinetului au aparut pe micile ecrane si au explicat poporului cum primul ministru se lupta cu hidra coruptiei, cum toti cei care au strans averi incalcand legea vor ajunge in puscarii si, mai ales, cum va creste nivelul de trai al alegatorilor o data castigat -razboiul-. Drumul de la vorbe la fapte a fost insa mult prea lung, autoritatile statului impotmolindu-se imediat dupa -start-.

Inca de la preluarea mandatului, Guvernul PSD a promis ca va lua la puricat toate privatizarile -dubioase-. Imediat dupa acest anunt, cateva sute de dosare au ajuns pe masa Politiei, responsabilii MI grabindu-se sa promita ca in cel mai scurt timp vor -face totul- pentru a pune lucrurile in ordine. Ca o confirmare a rapiditatii si eficientiei Politiei, apare -pe piata- si primul dosar dubios, fiind operate si primele arestari din randul celor care au coordonat fostul FPS. Astfel, pe 10 mai, Alin Giurgiu, fostul director general al Fondului Proprietatii de Stat, impreuna cu alti doi directori din cadrul aceleiasi institutii, Corneliu Mandrescu si Dan Gozia, erau arestati sub acuzatia de abuz in serviciu, in dosarul privatizarii societatii CI-CO SA. Prejudiciul calculat in acest dosar a fost de peste 31 miliarde de lei. Cateva luni mai tarziu, atunci cand apele s-au mai potolit si afacerea CI-CO a fost data uitarii, acuzatii au fost eliberati, urmand ca -justitia sa-si spuna cuvantul-. Imensul prejudiciu nu a fost recuperat, iar cum procesele, in Romania, dureaza ani de zile, nici nu se poate pune problema, cel putin pentru moment, ca banii furati sa ajunga din nou in buzunarul statului.

Urmatorul mare corupt descoperit si arestat cu mare tam-tam de Politie a fost celebrul afacerist Ede Erdely, un adevarat expert in cumpararea pe sume de nimic a unor societati agricole si revanzarea lor, la bucata, pe sume de zeci de ori mai mari. Sumele cu care a fost inselat statul sunt aproape imposibil de calculat. Arestat, eliberat si din nou arestat, la inceputul lunii octombrie pentru evaziune fiscala, Ede Erdely asteapta linistit procesul. Nici in acest caz prejudiciul nu are mari sanse sa fie recuperat, in plus, ancheta Politiei si a Parchetului -nereusind- sa-i gaseasca si pe cei care l-au -ajutat- pe Erdely sa cumpere IAS-urile la pretul unei masini.

La acelasi capitol al privatizarilor -nereusite- poate fi inscris si cazul fostului director general al Biroului de Turism pentru Tineret, Liviu Valentin Vaclea, arestat, la inceputul lunii aprilie, pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals. In sarcina fostului director al BTT s-a retinut un prejudiciu de aproximativ trei miliarde de lei rezultat din vanzarea unor active ale societatii pe sume de nimic. Afacerile derulate de Vaclea nu i-au impresionat prea tare pe judecatorii Tribunalului Bucuresti, acestia eliberandu-l din arest dupa doar trei luni.

-Romtelecom-, show-ul verii

Marele spectacol al verii s-a numit insa -Romtelecom-, acesta fiind numele dosarului in care mai toti membrii Guvernului Radu Vasile au fost chemati la Directia Cercetari Penale pentru audieri. In arsita verii au trecut prin fata politistilor mai mult de 30 de persoane, toate fiind chemate pentru a explica de ce FPS a platit firmei Goldman Sachs aproape noua milioane de dolari drept comision in urma privatizarii Romtelecom. Pe lista celor care au trecut pe la DCP s-au mumarat fostul prim-ministru Radu Vasile, fostii presedinti ai FPS, Radu Sarbu si Sorin Dimitriu, fostul ministru al finantelor, Decebal Traian Remes, Victor Babiuc, fost ministru al apararii, Sorin Pantis, fostul ministru al telecomunicatiilor, Valeriu Stoica, fostul ministru al justitiei, Petrisor Peiu, fost membru al Consiliului de Administratie al Romtelecom si consilier al premierului Radu Vasile. La acestia se adauga si doi fosti directori greci ai societatii de telecomunicatii, Giorgios Iliopoulis si Vassilios Tsakoniatis.

Dupa ce s-au perindat pe la Politie, fostii ministri au plecat linistiti acasa, caldura verii domolind avantul anchetatorilor. Din pacate, nici ploile toamnei si nici chiar gerul iernii nu au mai putut relansa ancheta in cazul Romtelecom, totul ramanand in ceata, asa cum a fost si privatizarea.

Ultimele nume importante aflate pe lista celor care au trebuit sa dea cu -subsemnatul- sunt cele ale fruntasilor PNT Radu Sarbu si Ioan Avram Muresan. Mai veche cunostinta a Politiei, Radu Sarbu a mai trecut o data pe la DCP, la mijlocul lunii noiembrie, pentru a explica cum a putul FPS sa piarda sase milioane de dolari in urma privatizarii Hotelului Bucuresti. Si de aceasta data, norocul i-a suras fruntasului taranist, dupa cateva ore de discutii el parasind, mult mai linistit, cladirea Politiei din Strada Rahova. Dupa doar cateva zile, a venit si randul fostului ministru al agriculturii, Ioan Avram Muresan, sa raspunda unor intrebari referitoare la disparitia a mai mult de 5.000 de tone de ulei din Rezerva de stat. Avand rang de demnitar, Muresan a fost audiat de o comisie speciala, intrevederea avand loc la Palatul Cotroceni.

Imediat ce audierile au luat sfarsit s-a asternut linistea, fostii demnitari vazandu-si linistiti de treaba.

Magistratii au avut un an greu

Cu mult mai intransigenti s-au dovedit a fi procurorii atunci cand a venit vorba de magistrati sau avocati implicati in afaceri cel putin dubioase. Fie ca a fost vorba de ilegalitati privind restituirea unor imobile sau de eliberarea unor infractori, judecatorii, procurorii si avocatii au avut un an destul de agitat. Georgeta Stoican, Viorel Burzo, Mariana Rosca, Tatiana Zorila, Valentino Acatrinei, Cristian Bojinca, Lidia Peter, Camelia Rogojinschi, Serghei Vlasov sunt doar cativa dintre cei au ajuns in arestul Politiei.

Asa cum era si de asteptat, la sfarsitul anului trecut, bilantul Guvernului a iesit -pozitiv-, membrii Cabinetului batandu-se cu caramida in piept ca au rezolvat problema coruptiei, ca totul e bine si frumos. Din pacate, realitatea e cu totul alta, aburii Puterii impiedicandu-i pe ministri sa vada ce se intampla -in strada-. Justitia, Politia sau Administratia Publica sunt la fel de corupte, cetateanul simplu neavand nici o sansa in fata sistemului spagii. Privatizarile, atatea cate mai sunt, se fac pe aceleasi criterii clientelare. Marii infractori sunt tot liberi si prosperi, vamesii au si mai multe vile, in timp ce judecatorii isi vad linistiti de afaceri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.