-Navele-fantoma- nu sunt o notiune legata de Triunghiul Bermudelor, ci de Portul Constanta. Un operator de trafic, pus sub acuzare pentru contrabanda, inlesnire a trecerii frontierei, abuz in serviciu si favorizarea infractorului, spune ca in port intra de multe ori nave semnalate de radar, dar necontrolate de vamesi, nave care ar face operatiuni de contrabanda. Numai in ultimele patru luni, pe radarele de monitorizare ale Capitaniei Zonale Constanta au fost observate cinci vapoare neidentificate. Politia de frontiera respinge aceste acuzatii, acuzand la randul sau operatorii radar furnizeaza, uneori, coordonate gresite. Mai mult, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Constanta, Zina Vieru, spune ca tintele neidentificate ar putea fi: grupari de nori, stoluri de pasari sau valuri uriase. Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, ceva mai realist, anunta ca, -pentru stabilirea exacta a promptitudinii echipelor de interventie din cadrul Politiei de Frontiera Constanta si identificarea tintelor aparute pe radarele Port-Control, se vor solicita si reanaliza casetele probatoare existente la Capitania Portului Constanta-.
Un acuzat se apara acuzind
La vremuri noi, metode noi. Au apus vremurile cand contrabandisii se rezumau la micile ambarcatiuni care nu puteau fi depistate de radar sau la falsificarea documntelor de insotire a marfurilor. Acum, acestia au ajuns sa foloseasca chiar navele de mare tonaj. Cum s-a ajuns aici? Simplu, cu complicitatea unor functionari sau politistii care sunt platiti tocmai pentru a combate actiuni de acest gen. Primul care face dezvaluiri despre aceste -activitati- este un operator radar, acuzat de contrabanda, inlesnire a trecerii frontierei, abuz in serviciu si favorizarea infractorului. El spune ca, numai in ultimele patru luni, pe radarele de monitorizare ale Capitaniei Zonale Constanta au fost observate cinci vapoare neidentificate.
Acelasi operator radar, Iulian Nedelcu, declara ca, desi specialistii de la Port-Control au anuntat de fiecare data Politia de Frontiera, care ar fi trebuit sa verifice aceste tinte, nici unul dintre -vapoarele-fantoma- nu a fost verificat sau identificat.
Dezvaluirile facute de Nedelcu nu au aparut ca urmare a unui proces de constiinta, ci pentru ca, asa cum s-a intamplat si in alte cazuri, el a fost cel gasit vinovat. Nevrand sa fie tapul ispasitor, Nedelcu a inceput sa vorbeasca. Asa s-a aflat ca un sacandal bine ingropat revine in actualitate.
Politistii au fost trmisi dupa copite de cai morti
In luna noiembrie a anului trecut, Politia de Frontiera a capturat, in comuna Agigea, un tir plin cu peste 1.000 baxuri de tigari de contrabanda marca BT. TIR-ul, marca DAF, cu semiremorca, iesise din Zona Libera Constnta Sud Agigea si se indrepta, pe comunicatie, catre localitatea Constanta. Politistii au incercat sa opreasca masina insa soferul n-a raspuns la somatie, virand cu viteza pe o strada laterala. la scurt timp, politistii au gasit masina abandonata, soferul disparand. Faptul ca acesta a disparut i-a facut pe politisti sa se gandeasca la o debarcare clandestina.
In urma anchetei, politistii au ajuns la operatorul radar Iulian Nedelcu, care in acea noapte era de serviciu la Port-Control si care a avut convorbiri telefonice cu echipajul navei -Vega-, sub pavilion ucrainean, dar si cu soferul autoternului.
Intr-un comunicat al Politiei de Frontiera se precizeaza ca: -Numitul Nedelcu Iulian a informat politistii de frontiera din cadrul PCTF Constanta Sud Agigea cu privire la venirea navei in port, insa a dirijat grestit echipa de control, orientandu-i spre o dana unde nu se afla nici o nava, fapt ce a facut posibila descarcarea cu rapiditate a tigarilor de pe nava si incarcarea lor in TIR-.
Contrabanda, incurajata de haosul institutional
Imediat dupa acest incident, Capitania Zonala Constanta a inceput sa inregistreze toate navele neidentificate care intra si ies din Portul Constanta. In protocolul incheiat de Capitania Zonala Constanta si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera este stipulat ca operatorii Port-Control furnizeaza informatii despre tintele aparute pe ecranele radar, iar cei de la Frontiera au datoria sa le identifice si, eventual, sa le captureze. Protocolul functioneaza, insa, doar pe hartie. Politia de Frontiera sustine ca a solicitat accesul direct la radarele Port-Controlului, dar pretul cerut, in dolari, a fost mult prea mare, de ordinul zecilor de mii de dolari. In aceasta situatie, politistii declara ca ori de cate ori primesc sesizari trec la verificarea lor, dar totul tine de coordonatele pe care le primesc…
Pe langa Politia de Frontiera si Port-Control, in aceasta ecuatie apare, tangential, si MApN, care detine cele mai performante radare si vase de interventie, dar care se tine deoparte. Competentele legale nu-i permit sa intervina decat in situatii speciale, or contrabanda nu inseamna, inca, razboi, asa ca ceea ce vede armata pe radare ramane secret, vasele sale ruginind in porturi.
Grupuri de nori, stoluri de pasari sau valuri mai mari
Ultima nava neidentificata a fost zarita in urma cu doar doua zile pe monitoarele Port-Control, pe cele ale Comandamentului Marinei si pe o nava din Portul Constanta, dar, din nou, Politia de Frontiera nu a gasit nimic. Zina Vieru, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Constanta, declara senina ca asa-zisele tinte indicate de Port-Control ar fi putut fi chiar si grupuri de nori, stoluri de pasari sau valuri mai mari. Normal ca orice este posibil, dar nici macar in Romania pescarusii nu au ajuns sa faca contrabanda, iar din nori curge apa, inca, nu baxuri cu tigari…