Fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie din Ministerul de Interne, Marian Sântion, a depus ieri la Parchetul General o plângere penală pentru abuz în serviciu, care-i are în vizor pe actualul şef al DGA, controversatul procuror Irinel Păun, pe fostul şef al DGIPI Virgil Ardelean, pe prim-adjunctul acestuia, Constantin Dârnă, pe şeful diviziunii protecţie din DGIPI, Dincă Valeriu, şi pe directorul direcţiei juridice, Baci Cristian.
Controversatul procuror Irinel Păun a fost numit la conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) imediat după demisia forţată a lui Marian Sântion. Acesta din urmă îndrăznise să scoată la iveală rufele murdare ale Ministerului de Interne (MIRA).
Păun nu este primul personaj cercetat de serviciul de inspecţie al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), pentru -suspiciuni de corupţie-, care are grijă de moralitatea angajaţilor MIRA. Înaintea sa, fostul prim-adjunct DGA, comisarul-şef Remus Şpan a fost demis, suspectat fiind că ar fi intervenit pe lângă procurori în favoarea unor poliţişti cercetaţi pentru comiterea de infracţiuni. În ambele cazuri, acuzele s-au dovedit -nefondate-. Cei doi au fost promovaţi.
Irinel Păun a suferit două retrogradări din poziţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Motivul: instrumentarea dosarului NFR Drobeta, în care omul de afaceri Florinel Bejinariu (soţul judecătoarei Florica Bejinariu), a fost acuzat de o serie de infracţiuni. După numai trei zile, în dosar s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Reamintim că Florica Bejinariu a fost în perioada 2001-2005, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi, după care a fost aleasă în Consiliul Superior al Magistraturii.
Cercetat pentru luare de mită
Curtea Supremă de Justiţie a primit mai multe sesizări privitoare la -nereguli- pe care Irinel Păun le-ar fi făcut în mai multe dosare penale.
În anul 2002, Păun era acuzat că ar fi primit 20.000 de dolari de la Daniel Virgil Popescu, director al SNP Petrom Mehedinţi, şi de la tatăl acestuia. Irinel Păun era prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tibunalul Mehedinţi. Cei doi, prieteni apropiaţi ai prim-procurorului, erau învinuţi într-un dosar de şantaj şi înşelăciune. Procurorii îi cercetau pentru că ar fi înşelat un om de afaceri, într-o afacere imobiliară.
Virgil Daniel Popescu a negat că ar fi apelat la Păun pentru a-şi rezolva situaţia în instanţă. Irinel Păun a scăpat de acuzaţiile de mită, din lipsă de probe.
Procurorii CSJ l-au cercetat pe Irinel Păun şi în cazul neregulilor constatate în două dosare penale ce-l vizau pe Bogdan-Emanuel Paraschiv, învinuit de contrabandă cu maşini. Irinel Păun ar fi dispus nemotivat, înlocuirea măsurii arestării preventive a infractorului, cu cea de a nu părăsi localitatea.
Păun a fost acuzat că l-ar fi pus în libertate pe Bogdan Paraschiv după ce ar fi primit 50.000 de dolari, mită de la mama acestuia.
Ca urmare, a fost schimbat de la conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. A fost sesiztă secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă CSJ.
Acuzat că l-a favorizat şi pe Vîntu
Irinel Păun a ridicat în anul 2005, interdicţia de a părăsi ţara instituită pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta era cercetat în dosarul BID.
Presa a mai scris despre o altă favoare pe care Irinel Păun i-ar fi făcut-o lui Vîntu, care a scăpat de obligaţia de a explica judecătorilor cum a coordonat megaescrocheria FNI, după ce procurorul a dispus netrimiterea în judecată din cauze medicale.
-Inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu a suferit o intervenţie chirurgicală ca urmare a unui accident casnic, fiind în imposibilitatea de a participa la efectuarea unor acte de urmărire penală-, motiva procurorul Păun.