USL-ul a descoperit cum să scoată mai mulți bani de la cetățeni, de data aceasta pentru a umfla conturile primarilor locali. Un număr de 50 de deputați și senatori USL au depus un proiect de lege pentru modificarea Ordonanței de urgență privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar. Conform amendamentului, parlamentarii USL propun majorarea salariilor aleșilor locali cu sute bune de lei.
Conform senatorului USL de Bistrița-Năsăud, Ioan Deneș, dacă propunerea legislativă va întruni numărul de voturi necesar, un președinte de Consiliu Județean ar urma să aibă un salariu brut de 6600 de lei, în timp ce un primar al unei localități cu peste 320 de mii de locuitori ar urma să primească un salariu brut de 6333 de lei. Salariile celorlalți primari de orașe, calculate în funcție de numărul de locuitori, ar urma să se încadreze între cinci și șase mii de lei, în timp ce salariile viceprimarilor ar urma să fie între 4300 și 5200 de lei. În privința primarilor de comune, indemnizația lunară ar urma să fie între 3300 și 3600 de lei, în timp ce salariile viceprimarilor de comune s-ar încadra între trei mii și 3400 de lei. În expunerea de motive, care însoțește proiectul legislativ, se arată că aceste majorări salariale se vor încadra în valoarea de cinci milioane de euro, bani care se vor plăti din bugetele locale. Inițiatorii mai spun că trebuie asigurate condiții minime de confort financiar pentru demnitarii locali, pentru a putea reprezenta comunitatea la un standard cât mai înalt. Cu alte cuvinte, trai nineacă pe banii contribuabililor, pentru că banii pentru majorările salariile vor veni tot din taxele și impozitele plătite de români. USL-ul vrea astfel, să aducă salariile aleșilor locali sensibil apropiate de nivelul salariului președintelui care nu depășește 6.702 lei lunar în timp ce un ministru are un salariu de aproximativ 6.500 lei lunar.
Proiectul legislativ vine după ce vicepremierul Liviu Dragnea a spus că se va vorbi despre mărirea salariilor bugetarilor abia spre sfârșitul anului."În opinia mea, dacă România nu va avea curajul și realismul să discute serios despre salarizarea primarilor și a funcționarilor publici, nu vom putea spera că sistemul public de la noi va putea să fie performant. Am avut discuții nenumărate și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, cu companii mari. România este situația în care oamenii de afaceri ne cer să mărim salariile funcționarilor și ale primarilor, pentru a putea avea performanță și expertiză și pentru a putea relaționa mai bine cu mediul de afaceri. Nu mai putem să mergem la nesfârșit cu această abordare, în care spunem că primarul de comună are 6-7 milioane și spunem lasă, pe el nu îl interesează salariul", este de părere Dragnea.
Irina Popescu