In aceasta noapte, Marte, numita si -planeta rosie-, va trece pe langa Pamant la cea mai mica distanta din istorie. Ea va fi la mai putin de 55,76 milioane de km departare. Ultima apropiere semnificativa de Pamant a fost in urma cu 60.000 de ani. Multi astronomi isi vor potrivi telescoapele pentru a putea surprinde calotele inghetate, furtunile sau chiar partile intunecate. Marte a fost fotografiata prima oara in 1976, iar pana in prezent s-au realizat harti chiar mai detaliate decat pentru alte zone de pe Pamant. Tot in 1976, pe Marte a ajuns prima naveta spatiala. Aproape tot ce se stie astazi despre Marte se datoreaza misiunilor Viking. In noaptea de 27 spre 28 august, Marte va fi una dintre cele mai stralucitoare -stele- de pe cer, nu mai stralucitoare insa decat Venus si Luna. Ea va fi vizibila pana la sfarsitul lunii august ca o -stea- de culoare portocalie, foarte stralucitoare.
Un an martian, cat doi ani pamantesti
Marte este a patra planeta de la Soare; orbita sa se afla intre orbita Pamantului si cea a lui Jupiter si se invarteste la 224.000.000 de km departare de Soare. Are aproximativ 6.550 de km in diametru si este planeta care seamana cel mai mult cu Pamantul, desi este putin mai mare decat jumatate din diametrul Pamantului. Ziua pe Marte dureaza aproape la fel ca ziua Pamantului. Lui Marte ii ia 24 de ore si 37 de minute ca sa se invarteasca in jurul axei proprii, adica aproximativ o zi pe Pamant.
Planeta Rosie se invarteste in jurul Soarelui in 687 de zile, ceea ce inseamna cam 22,5 luni. Cu alte cuvinte, un an pe Marte dureaza aproape doi ani pamantesti. Are suprafata acoperita de deserturi, vulcani stinsi, multe cratere create de meteoriti si are doua regiuni polare acoperite cu gheata. Aceasta este obisnuita, adica din apa, dar si dioxid de carbon inghetat.
-Sfinxul- martian
Pe Marte gasim cel mai inalt vulcan din intregul sistem solar (de trei ori mai inalt decat varful Everest de pe Pamant), numit Olympus Mons, si cel mai larg canion de pe toate planetele, numit Vales Marineris. Vanturile de pe Marte au sapat multe pietre in forma ciudata. Una dintre acestea arata ca un chip de om, dar numai daca este privita de la anumita departare si dintr-un anumit unghi. Si pe Pamant gasim pietre la fel ca aceasta, una dintre ele fiind Sfinxul din Muntii Bucegi.
Planeta Rosie este un desert aproape in totalitate inghetat si se crede ca are un miez de fier solid. Atmosfera lui Marte este subtire, compusa din 95% dioxid de carbon, azot – 3% si restul – alte gaze. Atmosfera este strabatuta de furtuni si trece prin schimbari periodice care seamana cu anotimpurile de pe Pamant. Cea mai scazuta temperatura la suprafata este de -140?? C si cea mai ridicata – de 20?? C.
Are doi sateliti naturali, doua luni, Phobos si Deimos, care sunt, probabil, asteroizi prinsi de forta gravitationala a lui Marte. Cei doi sateliti sunt compusi din roci pietroase si metalice si sunt cele mai mici dintre toate celelalte luni ale planetelor sistemului solar.
Gheata si poate… viata
In urma cu doi ani, naveta spatiala Mars Odyssey a descoperit pe Planeta rosie un camp masiv de gheata, ceea ce arata ca acolo ar putea exista viata. Coordonatorul de proiect de la NASA a declarat ca potrivit datelor transmise de naveta spatiala, nu este vorba despre un inghet la suprafata, ci de un camp masiv de gheata. Oamenii de stiinta sunt foarte entuziasmati de aceasta descoperire, care face ca teoria privind existenta vietii pe Marte sa devina foarte probabila. Mars Odyssey a fost trimisa pentru a orbita in jurul planetei Marte si a transmite cat mai multe date despre acest corp cosmic.
Primele intalniri de gradul III in 2025
Reprezentantii Agentiei Spatiale Europene (ESA) au ajuns la concluzia ca primii oameni ar putea fi trimisi pe Marte peste abia 20-30 de ani. Cu tehnologia viitorului, agentia spatiala crede ca pana in 2025 oamenii ar putea face primii pasi pe taramul planetei Marte. Au fost luate in consideratie misiunile a doua nave-amiral pentru a gasi locul potrivit aterizarii astronautilor, precum si pentru a aduce primul esantion din terenul martian. De asemenea, o decizie privind modalitatea prin care vor fi trimisi primii reprezentanti umani pe Marte va fi luata cel mai devreme pana in 2015. Pana atunci, ESA intentioneaza sa instaleze un post robotizat de supraveghere pe Planeta rosie.