In timp ce Radu Timofte, seful principalului serviciu de informatii al Romaniei, declara ca -soldatii americani aduc cu ei terorism-, iar ambasadorii Irakului la Sofia si la Bucuresti amenintau mai mult sau mai putin voalat ca aliatii americanilor sunt considerati inamici de catre regimul de la Bagdad, autoritatile romane au luat o serie de masuri speciale pentru a preveni eventuale atacuri teroriste. De altfel, Radu Timofte declara ca -aceasta este preocuparea majora a SRI-. Pentru unitatile din cadrul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) s-au luat masuri speciale de paza si protectie militarizata, considerandu-se ca pot deveni posibile tinte ale unor acte teroriste.
La randul sau, politia de frontiera si-a intensificat actiunile de supraveghere, in special la frontiera de sud care anul trecut a fost cea mai accesata de catre imigrantii din zona Orientului Mijlociu, in special de catre irakieni. Referitor la irakieni, tot seful SRI marturisea presei ca, in momentul de fata, in tara noastra sunt -cativa- aflati -in atentia SRI-, insa a evitat sa precizeze daca acestia sunt suspectati de legaturi cu retele teroriste. Intre timp, la Constanta a ancorat o nava care transporta echipament secret pentru trupele americane de la Kogalniceanu. La MApN s-a instaurat dictatura -no comment–ului…
Halanga si Romag, sub paza militarizata
Se considera ca pentru teroristi printre cele mai tentante obiective ar fi cele nuclearoelectrice. In acest sens, ieri, Directorul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, din care fac parte termocentrala Halanga si Combinatul de Apa Grea Romag, anunta ca unitatile pe care aceasta regie le gestioneaza beneficiaza, in aceasta perioada, de masuri suplimentare de paza. -Conform hotararilor guvernului, am adoptat un plan de masuri impreuna cu organele specializate pentru sporirea protectiei obiectiveleor care au ca produs materiale cu dubla utilizare, cum ar fi apa grea produsa de Romag. Acest plan se refera atat la identificarea unor puncte cu potential sporit de risc, cat si la extinderea atributiilor celor care asigura paza obiectivelor ori la alinierea protectiei fizice la dispozitiile Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) care coordoneaza in plan national astfel de activitati-, a declarat Rodin Traicu, directorul RAAN. De asemenea, acesta a mai adaugat ca regia face eforturi pentru imbunatatirea pazei la Termocentrala, in conditiile in care Romag are asigurata paza militarizata, unde au fost luate deja masuri speciale.
-Incercam sa perfectionam sistemul de paza, cu echipamente moderne, dupa modelul celor de la Centrala Nuclearoelectrica de la Cernavoda- , mentiona Traicu.
Cu ochii pe frontiera de sud
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), inspector-sef Ionela Roman ne-a declarat, ieri, ca -au fost luate masuri suplimentare privind supravegherea frontierelor, inclusiv prin dezvoltarea colaborarii cu celelalte institutii abilitate-. Cea mai dificila frontiera este in momentul de fata -frontiera de sud, care anul trecut, de exemplu, a fost cea mai accesata de catre imigrantii proveniti din zona Orientului Mijlociu, cu predilectie din Irak. In cea mai mare proportie, acestia au incercat sa intre in Romania, pe traseul bulgareasc. Se acceseaza si frontiera de est, dar anul trecut s-a inregistrat o scadere a numarului de persoane care au incercat sa intre la noi in tara prin punctele de frontiera estice-, a mai declarat Ionela Roman.
Nava cu armament si explozibil, descarcata in Portul Constanta
Pe fondul acestei agitatii, joi seara, o nava Annemieke a sosit in Portul Constanta Sud-Agigea, in jurul orei 18.00. Nava port-container este sub pavilion Antigua. Annemieke a fost avizata de autoritatile portuare romanesti ca nava comerciala. Conform Infostar, containerele de pe nava Annemieke contin arme si explozibili. Nava comerciala multifunctionala Annemieke a descarcat in Portul Constanta 120 de containere, dintre care 100 au fost incarcate pe vagoanele platforma in doua garnituri de tren si transportate la Nicolae Balcescu. De aici, containerele vor fi preluate cu autotransportoare ale Maersk si vor fi duse la Aeroporul Mihail Kogalniceanu. Militarii romani care au pazit containerele au spus ca acestea contin arme. Ei spun ca pe ele este inscriptionat -Property of US Army-, si au etichete pe care scrie -Atentie! Explozibili!- sau -Atentie! Echipamente militare-.
Vasul apartine firmei -Schiffahrtskontor Altes Land GmbH- si, avand peste 9.500 tone deadweight, poate transporta atat containere, dar si avioane de capacitate mare sau chiar fregate militare. Aceasta nava are punti flexibile care fac posibil transportul unor obiecte de mari dimensiuni. Compania Schiffahrtskontor Altes Land are contract cu Armata Statelor Unite pentru ca flota ei este pregatita sa transporte echipamente foarte scumpe si marfuri periculoase. Nava Annemieke a fost construita in 1998 in Germania si de atunci este folosita pentru transportul logisticii EUCOM (Comandamentul Statelor Unite pentru Europa) din baza aeriana Ramstein.
Un vas american, SS Wilson, va prelua o parte din -marfa-
20 din cele 120 de containere de pe Annemieke reprezinta marfa de tranzit, care va fi incarcata pe nava SS Wilson, pavilion Marea Britanie. Aceasta era asteptata sa soseasca de la Jakarta- Jawa in Portul Constanta, ieri, in jurul orei 16.00, si este instructionata sa transporte containerele la contigentul american din Bulgaria. La Nicolae Balcescu sosise, tot ieri, in jurul orei 13.30 un autoturism de teren cu patru militari americani, veniti sa verifice operatiunea de incarcare a containerelor. In zona garii Balcescu au aparut si muncitori insotiti de masini care lucreaza la drumurile din zona (toarna pietris pentru a le face accesibile) si monteaza becuri la stalpii de iluminat. Navele care au descarcat containere in Portul Constanta au primit instructiuni sa nu ramana in port mai mult de 16 ore.