De cand a inceput greva cadrelor didactice, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) nu pierde nici un prilej sa se laude cu eforturile financiare facute pentru profesori si elevi deopotriva. Un astfel de puseu de -modestie- s-a referit la dotarea scolilor din mediul rural cu copiatoare. In Prahova, de exemplu, au ajuns 21 de astfel de aparate, fiecare costand intre 4.000 si 5.000 de dolari! Astfel de copiatoare pot executa 1-1,5 milioane de copii anual, adica 7.000-8.000 pe ziua de lucru in invatamant, iar schimbarea tonner-ului costa 20 milioane de lei. Ca sa acopere costurile de intretinere ale acestor aparate, la care nici cabinetele internationale de avocatura nu au curajul sa viseze, scolilor ar trebui sa li se dea si avize de functionare in regim de societate comerciala, pentru a face copii xerox contra cost. Poate ca, astfel, vor reusi sa stranga si banii necesari pentru acordarea sporurilor pentru -mediu rural-, care tocmai a fost retras cadrelor didactice.
-Prioritati- rezolvate
Informatizarea scolii rurale prahovene a fost precedata de modernizarea sistemelor deja existente in Ploiesti. Desi, initial, s-a mers pe clasica carpeala, acum, scolile au capatat aparatura nou-nouta, fara a investi nici un leu. Mai exact, printr-un program de informatizare initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in judetul Prahova au ajuns, inca de la finele anului trecut, 21 de copiatoare XEROX. Toate cele 21 de copiatoare au fost instalate in centrele de examene si de corectura din localitatile rurale. Fostul secretar de stat din MEC, Vasile Molan, ne-a declarat ca aceste copiatoare au fost obtinute fie prin achizitii, cum ar fi cazul celor mai ieftine, fie prin diferite programe de intrajutorare, cum ar fi cazul celor foarte scumpe.
Pe de alta parte, inspectorul scolar general adjunct Stelica Ene afirma, in acest sens: -Investitia se ridica la sume foarte mari si a fost suportata in intregime de minister. Prioritare au fost centrele de examen si de corectura, unde solicitarile sunt, in fiecare an, foarte mari. Acelasi sistem se va aplica si in ceea ce priveste calculatoarele, urgentele fiind aceleasi. S-a preferat zona rurala, pentru ca in orase exista, deja, aparatura performanta-. Efortul financiar suportat de Ministerul Educatiei a fost unul semnificativ, in Prahova, investitia depasind 3,5 miliarde de lei. Pretul unui astfel de copiator variaza intre 4.000 si 5.000 de dolari. In medie, acesta poate executa 1-1,5 milioane de copii anual, in conditiile in care necesarul unei unitati de invatamant nu depaseste 100.000 de copii. Mai mult, pentru schimbarea cartusului de tonner ar fi necesare circa 20 milioane de lei. In aceste conditii, desi mana cereasca pentru scolile rurale, o data cu trecerea timpului, aparatele vor deveni extrem de costisitoare pentru unitati care vor avea intotdeauna, fara doar si poate, un buget de austeritate.
Scoala din Maneciu are copiator scump, dar defect
La Grupul Scolar Maneciu, copiatorul XEROX a ajuns la finele lunii noiembrie 2001. Imediat dupa instalare, s-a constatat, insa, ca este nefunctional. Surse din cadrul unitatii scolare ne-au informat ca, in ultima luna a anului trecut, un reprezentant al societatii care asigura service-ul (Rom Team Solutions, din Ploiesti) a promis ca intr-o luna de zile defectiunea va fi remediata. Nici pana astazi aparatul nu a fost pus in functiune. -Excluzand faptul ca nu am intrat inca in posesia actelor acestui copiator, el nu functioneaza. Singurul lucru bun este ca a fost trimis cu instructiuni de utilizare, deci, vom sti sa lucram cu el. A venit cineva de la service si a spus ca, probabil, are probleme cu legaturile. Ne-a promis ca va rezolva problema urgent, dar suntem in martie si nimic nu s-a schimbat-, a precizat sursa citata. Inconvenientul a starnit, cum era de asteptat, nemultumirea intregului personal de la Grupul Scolar Maneciu, care acum se -impiedica- de un colos defect.
Potrivit responsabilului cu problemele copiatoarelor Ministerului Educatiei si Cercetarii, Teodor Soare, de la Rom Team Solutions, -Maneciu e singura unitate care a acuzat astfel de probleme. Este vorba, cel mai probabil, de o defectiune la placa de baza, defectiune care nu poate fi remediata. Am comandat, la XEROX Romania, o placa noua si vom fi anuntati imediat ce aceasta va ajunge in tara-. Pentru ca aparatul se afla in garantie, toate costurile de service vor fi suportate de societatea XEROX.
Dar, asta nu prea mai conteaza, atat timp cat MEC se poate realiza cu un amplu proces de tehnologizare a scolilor din tara.
Iulia Enciu