Home Actualitate MEC se spala pe mani in scandalul -sporului rural ilegal-

MEC se spala pe mani in scandalul -sporului rural ilegal-

DISTRIBUIŢI

Actiunea de verificare -la sange- a peste 16.000 de dascali, dintre care 364 au fost gasiti vinovati ca ar fi incasat ilegal anumite sporuri, a produs o mare pata pe obrazul Politiei Romane, care a recunoscut ca a exagerat. In legatura cu situatia creata, Ministerul Educatiei si Cercetarii se spala pe maini, desi atat specialisti din MEC, cat si ai Administratiei Publice Locale au participat, anul trecut, la controalele documentelor incriminante.

-Politia ar fi trebuit sa stabileasca daca cele aproape 400 de cadre didactice carora li se imputa incasarea ilegala a unor sporuri locuiesc sau nu la adresele trecute in buletin, adresa de care depinde incasarea drepturilor banesti mentionate-, au declarat, ieri, oficialii MEC. Acestia au mai precizat ca nu MEC este acela care a operat mutatiile in buletin pentru cadrele didactice respective, ci sectiile de Politie teritoriale, asa ca -tot politistii ar trebui sa fie primii care sa stie ca aceste mutatii sunt false-.

Cele 364 de cadre didactice in culpa – prezentate ca -trofee- in lupta anticoruptie – nu sunt decat niste profesori prost platiti care si-au declarat domiciliul in localitatile rurale in care-si desfasoara activitatea, in dorinta de a-si rotunji bruma de salariu cu 200.000-300.000 de lei.


In lupta sa vitejeasca, darza, impotriva coruptiei, Inspectoratul General de Politie anunta recent ca 364 de dascali au dosare de urmarire penale pentru grave infractiuni (fals in delaratii, uz de fals si inselaciune), dupa ce au cerut schimbarea formala a domiciliului pentru a incasa sporurile salariale acordate profesorilor din mediul rural. Politistii au taiat tentaculele coruptiei dascalesti din Bacau, Botosani, Bistrita Nasaud, Cluj, Caras Severin, Dambovita, Mehedinti si Mures. O actiune la nivel national, demna de apreciat mai ales prin timpul dedicat, in detrimentul unor dosare ce privesc -gainarii- de sute si mii de miliarde de lei.

-Nu MEC a operat mutatiile in buletin-

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii Vasile Molan a declarat, ieri, ca -Politia ar fi trebuit sa stabileasca daca cele aproape 400 de cadre didactice carora li se imputa incasarea ilegala a unor sporuri locuiesc sau nu la adresele trecute in buletin, adresa de care depinde incasarea drepturilor banesti mentionate. -Nu MEC este acela care a operat mutatiile in buletin pentru cadrele didactice respective, ci sectiile de Politie teritoriale, asa ca tot politistii ar trebui sa fie primii care sa stie ca aceste mutatii sunt false-. Totodata, -era treaba Politiei sa stabileasca daca acele persoane locuiesc sau nu la adresa trecuta in buletin-, a conchis secretarul de stat in MEC.

Oficialul sustine ca MEC a luat legatura cu Ministerul de Interne si ca nu toate persoanele din conducerea institutiei stiau de comunicatul trimis presei de Inspectoratul General al Politiei (IGP) privind situatia celor aproape 400 de cadre didactice. Potrivit lui Molan, cei care cunosteau continutul -au fost de acord ca s-a exagerat-. -Sigur ca nu putem fi de acord cu abuzurile in scoala, dar s-a dat o amploare exagerata faptelor, punandu-se astfel o eticheta negativa scolii si corpului profesoral-, sustine secretarul de stat.

In invatamant exista 282.605 cadre didactice, dintre care 106.640 lucreaza in mediul rural, 18.806 sunt cadre necalificate (dintre care 12.990 in mediul rural). O alta categorie de personal este a celor care sunt cadre didactice in curs de calificare – 10.507 de angajati din invatamant, dintre care 6.007 in mediul rural. Potrivit lui Molan, nici un cadru didactic necalificat nu primeste sporul mentionat, chiar daca locuieste in mediul rural.

Cercetari politienesti cu… substrat

Interesant este ca scandalul a aparut intr-un moment in care articolul 49 din Legea 128/1997 privind statutul cadrelor didactice (articol care reglementeaza acordarea sporurilor in mediul rural) este in curs de modificare. Potrivit vechilor reglementari, beneficiau de spor numai cadrele didactice care locuiau in mediul rural, in timp ce – conform noilor prevederi – acest spor va fi acordat doar celor care lucreaza in mediul rural.

Molan a apreciat ca vechile prevederi legislative aveau multe imprefectiuni. Astfel, unitati izolate din judete precum Salaj sau Tulcea nu erau cuprinse in reglementarile mentionate, in timp ce cadrelor didactice din comunele Otopeni sau Voluntari li se acordau sporuri de 20-30% din salariu, desi erau la mai putin de zece kilometri de oras.

Potrivit legislatiei, sporul pentru cadrele didactice din mediul rural este cuprins intre 5% si 80% din salariu, in functie de distanta fata de oras. Molan a precizat ca o persoana care are o vila intr-o localitate indepartata si lucreaza la o scoala in oras nu ar trebui sa primeasca spor pentru mediul rural, pentru ca el doar locuieste intr-un sat sau intr-o comuna, nu si munceste acolo.

Intr-un comunicat trimis la redactie, Federatia Sindicatelor Independente din Invatamant -Spiru Haret- precizeaza ca -tensiunea si confuziile create in sistemul de invatamant prin ancheta dispusa de IGP, cu privire la acordarea sporului pentru ameliorarea invatamantului satesc si a conditiilor de viata a dascalilor ce predau in aceste scoli, acutizeaza nemultumirile si dezamagirile ramase nesolutionate inca din 2001-.

IGP recunoaste ca s-a exagerat si propune doar pedepse administrative

-Cele aproape 400 de cadre didactice carora li se imputa incasarea ilegala a unor sporuri pentru mediul rural ar putea fi sanctionate doar administrativ, a declarat colonelul Jenica Arion, seful Directiei Cercetari Penale din Inspectoratul General al Politiei (IGP).

-Cred ca problema cadrelor didactice a fost putin exagerata. Chestiunile nu sunt foarte grave, deoarece cadrele didactice la care se face referire au declarat, pentru 100.000 sau 200.000 de lei in plus la salariu, ca locuiesc in provincie-, a mai spus Arion.

Totodata, seful Directiei de Cercetari Penale a precizat: -Acele cadre didactice au incalcat legea, dar cred ca nu vor ajunge sa faca inchisoare. Eventual, impotriva lor vor fi luate masuri administrative si vor fi sanctionate cu amenda, potrivit prevederilor articolului 18, indice 1, din Codul penal-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.