Home Actualitate Mecanismele fraudarii Asirom

Mecanismele fraudarii Asirom

DISTRIBUIŢI

In speranta ca autoritatile statului vor lua masurile ce se impun in dosarul privatizarii frauduloase a Asirom, -Curentul- continua azi publicarea notei intocmite in 1999 de Departamentul de Control al Guvernului (DCG). In numarul de vineri am publicat primii pasi pe care Ioan Niculae i-a facut pentru a prelua cea mai mare societate de asigurare autohtona. Astazi, vom prezenta celelalte manevre care ilustreaza modalitatea ilegala prin care fostul lucrator de comert exterior a reusit sa puna mana pe -bijuteria- asigurarilor romanesti.

Initial, desi CNVM a amanat avizarea plasamentului privat pentru lipsa unor documente, totusi, la 25 august *98, ex-presedintele CNVM, Stefan Boboc, si-a dat avizul. Ca atare, la 10 septembrie, Asirom a propus intermediarilor plasamentului (GIF SA si CAIB Securities) contactarea a noua investitori, printre care figurau InterAgro si Rafinaria Astra. In 24 septembrie, desi initial comunicase CNVM in cererea de avizare ca investitorii alesi trebuie sa accepte o participare de maximum 15% din valoarea emisiunii, conducerea Asirom cere SVM-urilor sa -contacteze prin fax si alte mijloace investitorii potentiali pentru a le comunica faptul ca ponderea de maximum 15% se refera la intreg capitalul social, nu la cota de emisiune- (!!!). Sesizand ilegalitatea, CNVM anunta intermediarii ca prin -Ordonanta 137/21 august GIF SA a fost sanctionat cu interzicerea intermedierii de valori mobiliare pe 30 zile (incepand cu 23.08.*98)-, cerand totodata -stoparea plasamentului privat de valori mobiliare Asirom-, -respectarea ofertei avizate- si -modificarea structurii Sindicatului de intermediere- (n.r. – ca urmare a retragerii Gelsor SA). Insa nimanui nu i-a pasat de lege. La 25 septembrie, CAIB Securities transmite Asirom ofertele de subscriere primite, precizand ca -din cauza termenului scurt de care a dispus pentru contactarea investitorilor nu le-a analizat calitatea si ofertele in vederea depistarii unui conflict de interes-. Astfel, in cursa pentru Asirom au putut intra, fara probleme, InterAgro si Rafinaria Astra, societati legate intre ele prin veriga Ioan Niculae-Interaction. Insistand pe ideea ca privatizarea Asirom a fost cu -dedicatie-, nota DCG subliniaza ca sindicatul de intermediere -a adresat InterAgro si Rafinariei Astra adrese, neinregistrate si nedatate-, ce reprezinta -indiciul flagrant al derularii frauduloase a plasamentului privat in vederea majorarii capitalului social al Asirom-.

*Oficialii Asirom au refuzat sa fie controlati

Asa cum spuneam, conducerii Asirom putin i-a pasat de lege, atata vreme cat Ioan Niculae trebuia sa devina boss-ul. La 26 septembrie, Consiliul de Administratie al Asirom (Angela Toncescu -presedinte, Vasile Vulpescu – vice, Radu Negrea, Mircea Filipoiu, Liviu Hagea -ex-secretar de stat, Gh. Ionescu – ex-director General FPS si ulterior angajat al lui Ioan Niculae la InterAgro, Radu Cocea, Victor Dancescu, Ioan Popa – reprezentant FPS, invitat), accepta subscriptiile -unor investitori- si dispune -comunicarea efectuarii varsamintelor-. Asa ca ofertele InterAgro, Rafinaria Astra, SIF Oltenia si Banca Agricola, privind cate o participare de 15%, din capitalul Asirom au fost avizate favorabil de cei pomeniti mai sus. Unsprezece zile mai tarziu, oficialii Asirom comunica CNVM lista cu investitorii acceptati, aratand ca -investitorii sofisticati care au subscris au fost selectati dintre cei propusi de sindicatul de intermediere- (n.r. – desi erau propusi chiar de Asirom!!!). Sesizand matrapazlacurile, CNVM emite Ordonanta 1707 noiembrie, prin care decide verificarea, la Asirom, a documentelor in baza carora s-a solicitat plasamentul privat. Dovedind ca ascund ceva, oficialii Asirom au refuzat accesul inspectorilor CNVM la orice documente (!!!).

Plasamentul de la Asirom – anulat in 30 octombrie 1998

Vazand ca nimeni nu ia masuri, la 16 octombrie, InterAgro-Rafinaria Astra-SIF Oltenia-Banca Agricola efectueaza varsamintele la capitalul Asirom, devenind actionari cu -acte-n regula-, in detrimentul statului roman, care mai detinea doar 26,85% din actiuni. Grabindu-se pentru a finaliza ilegalitatea, la 19 octombrie oficialii Asirom autentifica la un notar public un act aditional la statutul societatii, prin care procentele detinute de cei 4 investitori reprezinta 15,4113%/fiecare (n.r. – Niculae detinea, indirect, prin InterAgro si Astra Romana, 30,8226%), -contrar documentelor oficiale ale AGA, CNVM si FPS, de maxim 15% din capitalul social sau din valoarea emisiunii suplimentare-. Echipei Toncescu&co. nu i-a pasat ca CNVM nu avizase inchiderea plasamentului sau ca structura actionariatului nu trebuia modificata pana la avizul Comisiei. Asa ca a inregistrat si la Registrul Comertului actul aditional de modificare a statutului, astfel incat -sofisticatii- InterAgro si Rafinaria Astra detineau cate 15,41% din Asirom. Nota DCG precizeaza ca desi CNVM comunicase ca -derularea plasamentului s-a facut cu incalcarea tuturor reglementarilor Comisiei- si ceruse -Sa se ia toate masurile legale corespunzatoare. Daca sunt conditii de infractiune dosarul sa fie inaintat si la Parchet-, totusi Oficiul de Supraveghere a Activitatii de Asigurare din Ministerul Finantelor a avizat frauda. Interesant este ca desi nota DCG subliniaza ca -CNVM a decis la 30 octombrie *98 anularea plasamentului privat-, acest lucru nu s-a intamplat pana acum. Insa despre toate ilegalitati comise la -privatizarea- Asirom, in ziarul de maine.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.