Home Actualitate Medici și farmaciști – complici în devalizarea bugetului Sănătății

Medici și farmaciști – complici în devalizarea bugetului Sănătății

DISTRIBUIŢI

Parchetul – sesizat în cazul a 5.000 de rețete medicale găsite cu nereguli
Pacienți, medici, farmaciști, ziariști, analiști și politicieni, toți se plâng de situația în care a ajuns asistența medicală în România, cei mai mulți aruncând vina în neant pe sub finanțarea sistemului. În realitate, sistemul este finanțat cât se poate de onest, dar a ajuns un sac fără fund pentru cei care s-au obișnuit să căpușeze asistența medicală în ultimii 20 de ani. Interesant este că mulți dintre cei care strigă în public că sistemul e în colaps din lipsa banilor dau o mână de ajutor la golirea bugetului sănătății.
Astfel, în jurul banilor destinați sănătății s-au creat adevărate rețele de căpușare a banului public, rețele în care se află medici  care au uitat de mult de jurământul lui Hipocrat și farmaciști care s-au specializat în transformarea medicamentelor într-o sursă de îmbogățire proprie. Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a sesizat Parchetul în legătură cu 5.000 de rețete medicale prin intermediul cărora sistemul medical ar fi fost fraudat, iar bugetul Casei păgubit. Potrivit președintelui CASMB, ?ê?£tefan Bogdan, unii medici au scris rețete pentru eliberarea unor medicamente foarte scumpe unor pacienți fantomă, au dat rețetele unor farmaciști care au scos din medicamentele din stoc, după care respectivii și-au împărțit profitul, adică banii decontați de Casa de Asigurări. Pe rețetele respective apar medicamente foarte scumpe  pentru tratarea afecțiunilor psihotice sau pentru tratarea glaucomului, dar și pastile pentru stimularea potenței, acestea din urmă prescrise unor femei. După nenumăratele și ingenioasele artificii ale celor care au băgat astfel sume importante în buzunar din banii asiguraților a rezultat un prejudiciu de aproape 2 milioane de lei.
Casa de Asigurări de Sănătate a Capitalei a făcut un control pentru perioada 2009-2011, verificând peste 44.000 de prescripții medicale, dintre care 5.000 au fost depistate cu nereguli. În aceste condiții, suma totală supusă recuperării este de circa 1,7 milioane de lei., după cum a precizat președintele CASMB, citat de b365.ro. Modalitățile de fraudare a sistemului prin rețete medicale sunt nenumărate, potrivit sursei citate. Într-un alt caz, medicul acordă unui pacient o rețetă oarecare, farmacistul îi dă medicamentele și păstrează rețeta, pe care trece, apoi, și alt medicament. Din nou, casa decontează prețul medica­mentului, iar farmacistul păstrează toți banii. Așa s-a ajuns la un caz mediatizat recent, în care Nebido, stimulator al potenței masculine, apărea pe rețetele unor pacienți de sex feminin. Medicamentul costă aproape 500 de lei. În topul cinci al medicamentelor prescrise cu precădere pe acest rețete sunt și  Zyprexa și Rispolept,  recomandate în afecțiunile psihotice severe, și care pot ajunge la prețul de 1.000 de lei. În același top sunt și Cosopt și Travatan, prescrise în tratamentul glaucomului. Potrivit unui medic generalist bucureștean, cele cinci medicamente fac parte din programele naționale, ceea ce presupune că sunt decontate în proporție de 90% de Casă. ?ê?£i sunt, toate, foarte scumpe. De pildă, Zyprexa și Rispolept sunt prescrise destul de rar de către psihiatri, exact din cauza prețului mare, fiind de obicei preferată recomandarea unor variante mai ieftine. Președintele CASMB spune că problemele s-ar putea rezolva prin introducerea sistemului național al prescripției electronice, care va permite monitorizarea în timp real a consumului de medicamente. Verificarea rețetelor se face în prezent manual, conform unor criterii stabilite de legislația specifică, iar atunci când apar suspiciuni este necesară verificarea încrucișată a exemplarului păstrat de către medicul prescriptor, a celui de la farmacia care a eliberat medicamentele și a celui depus la casa de asigurări de sănătate. Procedura este însă greoaie și necesită foarte mult timp. ?ê?£tefan Bogdan a mai precizat că în cazul rețetelor găsite cu nereguli a fost sesizat Parchetul, iar anchetele sunt în desfă­șurare.

Unii fură banii, alții suplimentează bugetul

În timp ce milioane de lei dispar din bugetul asigurărilor de sănătate, după metode descrise mai sus,  Ministerului Sănătății  cere suplimentarea bugetului cu peste 435 de milioane de lei din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, pentru plata medicamentelor, astfel încât să nu fie înregistrate la sfârșitul anului restanțe mai vechi de 90 de zile peste termenul de decontare. Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate a fost aprobat în condițiile de austeritate impuse de situația economică a țării, afectată de criza mondială, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ prin care se solicită suplimentarea. Bugetul Fondului a fost strict dimensionat, existând în prezent unele programe și acțiuni insuficient finanțate, fapt care ar conduce la înre­gistrarea de noi arierate, mai precizează ministerul. Mai multe controale și implementarea unui sistem viabil, care să împiedice fraudarea banilor publici, ar trebui să fie prioritare pentru Ministerul Sănătății, în contextul în care anual se suplimentează cu sute de milioane de euro banii pentru medicamente, iar o parte din acești bani ajung în buzunarele medicilor și farmaciștilor care s-au specializat în căpușarea bugetului. 
 
Producătorii de medicamente nu mai au voie să ofere cadouri și sponsorizări medicilor

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a elaborat un nou Cod de Etică în promovarea medicamentelor eliberate pe baza unei prescripții medicale, care reglementează relația dintre companiile producătoare de medicamente și profesioniștii din domeniul medical.
Prin implementarea acestui cod, ARPIM dorește ca alegerea medicamentelor în vederea prescrierii să se facă exclusiv pe baza nevoilor individuale de asistență medicală ale pacienților, a eficienței și a siguranței dovedite de fiecare produs.
Noul document a luat în calcul cele mai recente reglementări în domeniu la nivel european și internațional, precum și experiența aplicării unui Cod de Etică în România, în ultimii șase ani. Noutățile aduse vizează limitarea la patru a numărului de mostre care pot fi oferite profesioniștilor din domeniul sanitar, la cea mai mică concentrație, și numai mostre din produse lansate pe piață în ultimii doi ani și interzicerea totală a cadourilor de orice natură.
Ediția precedentă permitea oferirea de cadouri tradiționale cu prilejul unor ocazii speciale, în valoare de maxim 150 de lei, arată ARPIM într-un comunicat de presă.
Totodată, noul Cod interzice organizarea sau sponsorizarea de evenimente în afara țării, cu excepția vizitelor la laboratoare sau alte facilități știintifice, sau dacă majoritatea participanților sunt străini. De asemenea, documentul interzice total organizarea sau sponsorizarea de evenimente la hoteluri de cinci stele, precum și în locații renumite pentru facilitățile lor de divertisment, sportive sau pentru „extravaganța“ lor. Codul se aplică celor 28 de companii membre ale Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente – asociație care reprezintă circa 70 la sută din piața farmaceutică românească -, „venind să detalieze și să clarifice cadrul legislativ național, deficitar în această privință“, potrivit sursei citate.  Sancțiunile prevăzute de acesta pot fi avertisment, amenzi, dar pot merge până la excluderea din asociație.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.