Directoarea financiară a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie din Braşov a fost reţinută pentru 24 de ore, fiind suspectată că ar fi sustras mai multe materiale de uz medical din unitate, pe care le-ar fi transferat la un cămin de bătrâni din localitatea Moeciu.
Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, atât aceasta, cât şi alţi medici sunt cercetaţi pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.
„Procurorii din cadrul Parchetului Judecătoriei Braşov au dispus continuarea urmăririi penale faţă de cinci persoane, printre care şi directorul financiar contabil al Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, aceasta fiind cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, divulgare de informaţii secrete de serviciu sau nedestinate publicităţii, fals intelectual săvârşit în forma instigării, uz de fals şi delapidare. (…) În privinţa situaţiei de fapt am reţinut următoarele: în perioada februarie 2020 şi până în prezent, în calitatea sa de director financiar contabil, suspecta a transferat o serie de produse de uz medical, printre care scutece, măşti şi mănuşi chirurgicale, produse sanitare, medicamente şi altele, din inventarul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, în beneficiul şi pentru a fi utilizate la căminul de bătrâni „Paradisul montan” din localitatea Moieciu, cămin care era administrat, în fapt, tot de aceasta. Produsele erau transferate cu ajutorul şoferului angajat la unitatea medicală”, a declarat Cătălin Moraru, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.
Potrivit acestuia, în cauză s-a mai reţinut că, în luna aprilie, suspecta ar fi divulgat informaţii confidenţiale unor persoane fizice referitoare la starea de sănătate a unei paciente şi, de asemenea, ar fi determinat o persoană fizică să obţină în mod ilegal dreptul la concediul medical, efectuând în acest sens şi demersuri pe lângă câţiva medici.
„Concediile erau, într-adevăr, luate în mod fictiv. Acesta, practic, îi îndruma care erau paşii de urmat pentru a obţine respectivul concediu şi, ulterior, efectua şi demersuri pe lângă alţi medici pentru a întocmi în fals aceste concedii medicale, medici care, de altfel, sunt şi ei suspecţi în această cauză şi pentru care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi abuz în serviciu. (…) Deci, doamna director a fost reţinută pentru 24 de ore şi se efectuează cercetări faţă de cinci persoane, printre care şi medici”, a precizat Cătălin Moraru.
Falsul intelectual este pedepsit cu până la cinci ani de închisoare iar abuzul în serviciu cu până la șapte ani. Cum cele două infracțiuni sunt în concurs se poate aplica o pedeapsă maximă de 8 ani și 8 luni.
Intrebare pt.Curentul
Directoarea asta urmeaza sa faca doar puscarie,prejudiciul adus spitalului din Brasov si bani dati ilegal pentru concediile alea medicale nu ii mai da nimeni inapoi?.
Si ar fi bine pentru femeia asta sa nu faca recurs pentru ca primulmimistru sau min.de interne nu stiu exact a spus ca pentru fapte dastea se aplica o majorarea a pedepsei de pana la doi ani daca sunt comise cand Romania este in stare de urgenta,asa a spus nu stiu daca s-a dat si lege.
În general prejudiciile se impută celor care au semnat. Îi urmărește ANAF-ul toată viața să achite prejudiciile: le popresc venituri și le execută bunurile. Cei care au beneficiat de concediile ilegale sunt în general martori (și nu pățesc nimic).