Magistrații Tribunalului București (TB) au apreciat, în motivarea deciziei prin care au constatat că polițiștii pot pune în aplicare mandatul de executare pentru Adrian Năstase, că medicii de la Floreasca nu au motivat de ce doar la spitalul lor puteau fi făcute anumite proceduri, îngreunând, astfel „nejustificat și nelegal”, externarea fostului premier pentru ducerea lui într-un loc de detenție. „Nici aprecierile Comisiei multidisciplinare întrunite în cadrul Spitalului Floreasca, reluate în adresa înaintată de spital către poliția Capitalei, Serviciul investigații Criminale, nu pot împiedica punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei închisorii cu privire la condamnatul Adrian Năstase. Acestea nu încearcă decât să amâne, în mod nejustificat și cu nesocotiarea dispozițiilor legale în materie, externarea persoanei condamnate Adrian Năstase în vederea conducerii sale la un loc de detenție, în temeiul normelor de procedură penală. Astfel, nu se motivează deloc de ce luarea măsurilor de siguranță în urma anesteziei generale, monitorizarea evoluției post operatorii și cea cardiologică de specialitate a condamnatului, și nici tratamentul psihiatric nu se pot efectua decât în Spitalul Floreasca. Cât despre patologia complexă reprezentată, în esență, de (…), aceasta este preexistentă internării și, în lipsa autoagresiunii care ar fi determinat conducerea condamnatului la Spitalul Floreasca, nu ar fi împiedicat cu nimic conducerea sa la locul de detenție", se arată în motivarea deciziei Tribunalul București comunicată ieri. Tribunalul mai notează, referitor la competența comisiei de expertiză medico-legală la care face trimitere Comisia multidisciplinară întrunită în cadrul Spitalului Floreasca, că aceasta este cea care apreciază dacă afecțiunile persoanei condamnate se pot trata sau nu în rețeaua sanitară a ANP, dar numai la cererea organelor judiciare.
Polițiștii nu au dus la îndeplinire întreaga procedură
În ce privește acțiunea celor doi polițiști care s-au dus să-l ridice pe Năstase, instanța arată că aceștia nu l-au arestat pe fostul premieri în vederea conducerii la penitenciar, ci doar i-au înmânat hotărârea de condamnare definitivă. „Întrucât, atunci când organele de poliție s-au prezentat la domiciliul condamnatului pentru a executa efectiv mandantul, (…), condamnatul ar fi încercat să se sinucidă folosind o armă de foc (cercetările sub acest aspect nefiind terminate), fiind transportat cu ambulanța la Spitalul Floreasca, iar acolo internat, nu s-a mai putut proceda la arestarea și conducerea acestuia la locul de detenție. Chiar din procesul-verbal din 20 iunie, ora 22:45, întocmit de comisarul șef Cristian Vicențiu Ionescu și comisarul Nicolae Costea, din cadrul DGPMB – Serviciul Investigații Criminale – Biroul urmăriri, rezultă că organele de poliție nu au făcut decât să-i înmâneze mandatul de executare a pedepsei închisorii persoanei condamnate, Adrian Năstase, fără a o aresta însă pe aceasta, pentru a fi întrunite exigențele normelor de procedură penală, iar condamnatul să treacă în custodia statului", se arată în documentul citat. În concluzie, magistrații arată că Năstase nu a început executarea pedepsei în seara respectivă.
DNA continuă ancheta
Îngreunarea punerii în executare a pedepsei pentru Năstase face obiectul unui dosar la Direcția Națională Anticorupție. Procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul medicului Șerban Brădișteanu, care l-a operat pe Năstase și a fost membru al comisiei de la spital, și a altor trei ofițeri de poliție, pentru favorizarea infractorului. Șerban Brădișteanu și cei trei polițiști de la Poliția Capitalei – Serviciul Urmăriri au fost ridicați marți, 26 iunie, de procurorii DNA și duși la audieri. Doi dintre polițiști au primit interdicție de a părăsi țara. Într-un comunicat al procurorilor anticorupție se arată că cele patru persoane învinuite au îngreunat și au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de ÎCCJ fostului prim-ministru Adrian Năstase.
DNA cere strămutarea de la Tribunalul București a cererii de întrerupere a pedepsei
Procurorii DNA solicită Înaltei Curți strămutarea dosarului în care avocații lui Adrian Năstase cer Tribunalului București întreruperea executării pedepsei, de la această instanță la un alt tribunal din țară, din cauza suspiciunilor de imparțialitate, au declarat surse judiciare. Dosarul pentru care procurorii DNA solicită strămutarea este cel în care avocații lui Năstase cer Tribunalului București întreruperea executării pedepsei de doi ani primite de fostul premier în dosarul „Trofeul Calității”. Potrivit acelorași surse, dosarul de la Tribunalul București a fost repartizat judecătoarei Elena Burlan, magistratul care l-a achitat pe medicul Șerban Brădișteanu într-un dosar de corupție. Cererea de strămutare va fi judecată la 29 august. În altă ordine de idei, Înalta Curte a admis cererea de preschimbare a termenului de judecată pentru contestația în anulare făcută de avocații lui Adrian Năstase, împotriva deciziei de condamnare cu executare, noul termen fiind mutat de la 1 octombrie în luna septembrie.
Bogdan Cristescu