La 3 ani de la tragedia Colectiv, medicii au început să vorbească. Poveștile lor sunt cutremurătoare: profesorii UMF implicați nu și-au dat seama că nu putem trata marii arși, ministrul de atunci Nicolae Bănicioiu a fost prea indolent ca să poată înțelege situația, pentru Raed Arafat e incert dacă și când a înțeles că trebuie trimiși răniții peste hotare iar medicii curanți au tăcut cu mici excepții. În articolul în care jurnaliștii Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan au prezentat noi secrete de la Colectiv: minciunile care au dus la viermi pe rănile pacienților din România – în niciun raport medical al arșilor transferați în străinătate nu au fost consemnate analizele legate de bacteriile nosocomiale depistate, medicului anonim i se adresează o întrebare de neevitat: ”De ce n-ați spus atunci?!”.
”Întâi că unii medici au făcut-o. Cum a fost Camelia Roiu, de la Spitalul de Arși, care singură a recunoscut că a vorbit”, spune doctorul.
”Și ați lăsat-o singură voi, doctorii!”.
”În al doilea rând, e onest ca oamenii să înțeleagă ambele laturi ale problemei. Presiunea ierarhică în medicină e uriașă. Și, poate mai important decât frica de șefi, e amenințarea stigmatului profesional. Când vorbim despre Bănicioiu sau Cîrstoiu, ei erau puternici, Cîrstoiu e și acum, că e rector la UMF, dar mai puternic e mediul, colegii care te înconjoară!”. este răspunsul sincer al medicului.
Și da, așa e. Medicii care vorbesc sunt izolați și șuntați cu prima ocazie iar ziariștii care scriu sunt acuzați imediat că au interese ascunse, că fac jocuri, că sunt în goană pentru audiență sau chiar că sunt mânjiți cu bani.
V-am prezentat anul trecut cum la o vizită în județul Călărași a ministrului Sănătății, tânărul medic specialist Emil Octavian Iosef care îi comunică ministrului că nu există niciun endoscop la Spitalul Județean din Călărași este luat cu asalt (verbal) de ceilalți medici prezenți în sală care încearcă să-l reducă la tăcere și reușesc să-i acopere vocea. Presiunea colegilor a venit după ce doctorul depusese un memoriu adresat conducerii spitalului în care scria ce aparate de investigare lipsesc: ecocardiograf, ecograf Doppler vascular, holter tensiune arterială, holter EKG, endoscop digestiv superior, colonoscop, fiind puțin probabil ca fără acestea, pacienții să fie diagnosticați corect. Conducerea Consiliului Județean și cea a spitalului au crezut că i-au închis gura doctorului. Dar medicul Iosef, hotărât fiind, nu s-a lăsat și în martie anul acesta i-a trimis o scrisoare ministrului Sănătății prin care îi prezenta faptul că nu a primit niciun răspuns la memoriul său. Bineînțeles că nici Sorina Pintea nu a mișcat vreun deget iar în septembrie anul acesta, aflăm de la televizor că mama de 43 de ani a unei fete a murit în doar câteva ore dintr-o hemoragie internă deoarece nu i s-a putut face o endoscopie digestivă superioară la Spitalul din Călărași. Cazul a fost prezentat la Antena 1
În jur de 100.000 de Euro costă un endoscop. Medicul Iosef îi explica anul trecut ministrul Sănătății că el refuză să pună un diagnostic pe ghicite când o endoscopie îl poate ajuta să salveze vieți. Puteți viziona de la minutul 11.00 reacția ca la o comandă al doctorițelor din spatele tânărului medic care, efectiv i-au acoperit vocea. Care dintre doamne are acum curaj să se uite în ochii fetei cu mama moartă?