Somnul rațiunii naște monștri. Așa s-a întâmplat și în cazul acestui mega-Parlament de 588 de membri care numai reprezentativitate pentru cetățenii României nu mai reprezintă. Toți politicienii și analiștii caută vinovați și se acuză reciproc pentru această situație extrem de neplăcută pentru buzunarele cetățeanului de rând. Chiar ieri, Victor Ponta declara de la Bruxelles că legea reprezintă un eșec și că trebuie rapid schimbată. Ce nu ne-a spus Ponta e faptul că el a inițiat acest eșec, fapt demonstrat de datele oficiale funizate pe site-ul Parlamentului. Întâi de toate, trebui descris contextul care a favorizat această lege după care s-au desfășurat aceste alegeri din 9 decembrie, aceeași după care s-a desfășurat și în 2008. Numai că atunci, în urmă cu patru ani, PSD-ul pe atunci al lui Geoană era forța politică secundară iar sistemul compensat și redistribuirea avantaja pozițiile 2 și 3 în topul preferințelor electorale. Această situație a fost analizată de ideologul PSD Viorel Hrebenciuc care a scos la înaintare câțiva băieți din PSD și PNL, garnisiți bine cu alți câțiva de la celelalte formațiuni politice, dar binevoitori celor două partide care ulterior aveau să formeze USL. Astfel, pe la finele lui 2007 și începutul lui 2008 un număr de 17 senatori și deputați în frunte cu Victor Ponta avea să depună în treacă prin Parlament, în procedură de urgență, acest proiect de lege. Acesta a devenit ulterior Legea 35/2008, cea care completa o serie de alte legi anterioare privind alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, dar și a autorităților locale. Printre cei 17 parlamentari care au pus semnătura pe acest proiect, 9 s-ar fi încadrat astăzi USL-ului. În fruntea listei se află liderul PSD și premierul Victor Ponta, șeful Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, vicepreședintele PNL, Mihai Voicu și actualul chestor al Camerei Deputaților, liberalul Dan-?ê?£tefan Motreanu. Atunci, în 2008, PSD și PNL ocupau cea de-a doua și de a treia poziție în sondaje și astfel acest sistem de vot ar fi avantajat cele două partide. Pe lângă aceștia s-a aflat și pedelistul Valentin Adrian Iliescu care în septembrie 2012, avea să fie primit în PSD Sutești, la Vâlcea, un fief al social-democraților.
De la argumente la ipocrizie
Astfel, cei 17 „temerari” au pus bazele acestei situații pe care astăzi o blamează pe la toate colțurile și ale cărei origini nu se mai recunosc. Ci doar încercările oportuniste de a schimba acest sistem. Evident, deoarece în 2012, atunci când USL era prima în sondaje, acest sistem nu îi mai avantaja. Dar, așa cum consemnează documentele oficiale ale Parlamentului, totul a plecat de la inițiativa comună a celor de la PSD și PNL în frunte cu Ponta și Motreanu. În expunerea de motive, inițiatori explică că necesitatea acestei legi este legată de o cât mai bună reprezentativitate a cetățeanului, și nu de frica PSD-ului și PNL-lui de atunci de a rămână cu puțini parlamentari în condițiile de apogeu ale PDL-ului. „Realitățile politice din România anului 2007 au reliefat în numeroase ocazii necesitatea revizuirii legislative electorale, mai ale în sensul introducerii votului în cadrul colegiilor uninominale. Acest lucru va duce, fără îndoială, la o mai mare apropiere dintre cetățean și reprezentantul acestuia în corpul legiuitor, ducând, totodată, la îmbunătățirea semnificativă a imaginii Parlamentului și la creșterea autorității acestuia. Totodată, noi, inițiatori acestei propuneri legislative, considerăm că un număr cât mai mic de cetățeni trebuie să rămână fără reprezentare parlamentară. Pragul electoral este un mijloc suficient pentru a evita fragmentarea excesivă a scenei politice. De aceea, modalitatea de repartizare a mandatelor trebuie să fie una proporțională, prin respectarea voinței cetățenilor”, se arată în expunerea de motive proiectului de lege inițiat de Ponta&Co. Astăzi, când Parlament construit la inițiativa sa a ajuns să fie mai mare decât Congresul SUA, Ponta se face că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Dar, din păcate pentru el, documentele rămân în arhivă și demască ipocrizia sa de astăzi.
Ponta se minte singur cu bună-știință
Paradoxal, însuși Victor Ponta, cel care a aflat printre inițiatorii acestui proiect blamează acest sistem făcut în 2007-2008 tocmai pentru a avantaja PSD și PNL. Acum el nu mai este bun și ar trebui schimbat. Numai că în 2016 este foarte posibil ca această compensare să îi ajute din nou pe cei de la PSD și PNL. Ponta a declarat ieri că actuala Lege electorală, pe baza căreia au fost organizate parlamentarele, este un „eșec“, iar reforma electorală trebuie făcută în prima sesiune a noului Legislativ. „E clar că în primăvară trebuie să decidem care e sistemul de vot. Cel actual e un eșec, pentru că nimeni nu și-a dat seama în 2008 ce se va întâmpla în 2012“, a afirmat Ponta, într-o conferință de presă la Bruxelles, după reuniunea PES. El a ținut să amintească faptul că USL a încercat în vară, după preluarea majorității parlamentare, să modifice actuala lege și să reducă numărul parlamentarilor, însă nu a fost lăsată să o ducă până la capăt de Curtea Constituțională. În cazul în care acest lucru s-ar fi întâmplat, cel mai probabil USL obținea un scor de circa 90% din mandate, un lucru extrem de nociv pentru orice democrație iar Ponta o știe foarte bine. De asemenea, Ponta a arătat că „ar fi groaznic“ ca din partea Curții Constituționale să nu fie permisă niciun fel de nouă lege electorală decât cea cu 300 de aleși și Parlament unicameral. Liderul PSD a spus că trebuie analizat și optat după o dezbatere în care să fie implicați și specialiști și societatea civilă pentru una dintre cele trei variante de sistem electoral: pe listă, uninominal pur sau „sistem mixt cu jumătate în colegii și jumătate pe listă“.
USL mărește guvernul cu o treime. La fel și cheltuielile
Ponta dorește să rămână în istorie nu doar ca inițiator al legii care a dus la cel mai numeros legislativ român ci și ca fondatorul unui guvern stufos, mai mare cu o treime decât cel actual, în vederea satisfacerii foamei de portofolii manifestate în interiorul USL. Astfel, unele ministere vor fi împărțite în două, altele în trei și tot așa, până ce se va ajunge de la 17 portofolii cât există în prezent la 22 .Viitorul Guvern va avea 22 posturi de miniștri, ne-a anunțat Victor Ponta la o zi după alegeri, argumentul său fiind acela că structura va fi astfel astfel organizată încât cei mai mulți miniștri să aibă un corespondent direct în portofoliile din Comisia Europeană (CE), De precizat că CE are 27 de comisari, deci guvernul român mai poate fi suplimentat cu cel puțin 5 ministere. Asta că tot negociază de zor cu UDMR care vrea musai un post de ministru, iar cei de la PC și UNPR au și ei pohtele lor. Care ne vor costa pe toți, în ciuda asigurărilor date de Ponta. Cel puțin cinci miniștri în plus înseamnă automat cinci ministere cu toată structura birocratică aferentă, care ne va costa pe măsură.
Ponta a precizat că această structură guvernamentală reprezintă viziunea sa, care trebuie discutată în interiorul USL. Gând la gând cu Ponta, mai ales când e vorba de împărțit ciolanul guvernamental, Antonescu a anunțat și el că cea mai probabilă propunere a USL în ceea ce privește noua structură guvernamentală va fi ca Ministerul Finanțelor să se împartă în două portofolii, după modelul francez, iar Ministerul Economiei în alte trei ministere. ?ê?£i-n plus, câte-o da Domnul că oameni dornici să se cocoațe în fruntea ministerelor sunt destui, ba chiar prea mulți dacă avem în vedere că au izbucnit deja tensiuni între partenerii de alianță tocmai din cauza împărțirii ciolanului puterii.
Iulia Nueleanu
Mădălin Necșuțu