In urma dezvaluirilor ziarului nostru, Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca reprezentanti ai ministerului vor verifica legalitatea transferurilor elevilor, mai ales a celor din clasele a lX-a, anuntand ca directorii care au acceptat inscrierea unui numar prea mare de elevi dupa ce s-a incheiat repartizarea electronica a candidatilor, la admiterea in liceu, vor fi sanctionati. In acelasi context, ministrul educatiei confirma inca o data dezvaluirile ziarului nostru, prin care semnalam existenta unor manuale unguresti in unele scoli romanesti, avertizand: -Respectivele carti nu au ce cauta pe bancile elevilor si nici chiar in biblioteci. Manualele sunt obiect de studiu, nu carti de aventuri sau reviste umoristice, ca sa nu aiba importanta daca au avizul MEC sau nu-.
-Admiterile- in liceele iesene se fac dupa alte regulamente
Continuam sa prezentam astazi o noua modalitate prin care se -opereaza- astfel de transferari. Cu un simplu certificat medical cu diagnosticul -primoinfectie TBC-, un elev poate fi inscris in categoria cazuri exceptionale si, respectand regulamentul, poate ajunge intr-un liceu bun, aproape de casa. Este cazul elevei Raluca Silvia Ceuca. Parintii Ralucai Silvia Ceuca au reusit performanta ca, in numai trei saptamani, sa-si treaca fata prin trei licee. Mai intai, ea a fost eleva Liceului -Radu Cernatescu-. De aici s-a transferat regulamentar la Liceul -Constantin Brancusi-. Acest transfer a fost motivat de faptul ca fata, care initial era la profilul matematica-informatica, voia sa aprofundeze mai bine limbile straine, asa ca a ales Liceul -Brancusi-, profilul filologie. -Dupa ce am primit-o la liceu, au inceput interventiile pentru Ceuca, de la Prefectura, de nu mai stiu unde, ca o doare creierul sau nu mai stiu ce, si le-am zis: ?çmie nu are nimeni ce-mi face, cu toate pilele, eu respect regulamentul?ê-, comenteaza directorul Liceului -Constantin Brancusi-, Marius Narcis Manoliu. In ciuda a ceea ce declara directorul de la -Brancusi-, fata s-a transferat, in cele din urma, la Liceul -Vasile Alecsandri-. Mutarea fetei la -Alecsandri- s-a facut cu acordul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), insa dupa ce a obtinut certificatul medical, tot regulamentar. Desi cazurile de transfer pe motiv de sanatate au fost analizate inainte de inceperea anului scolar, de o comisie a ISJ, cazul Ralucai a fost studiat ulterior. In mod normal, copiii bolnavi constituie cazuri speciale, iar regulamentul scolar prevede, la articolul 132, alineatul 2, ca pe baza unei expertize medicale acesti copii pot fi transferati la o scoala cat mai aproape de casa. Astfel de cazuri de transfer se fac la ISJ pana la 15 septembrie. Dupa aceasta data, conducerile scolilor puteau admite cazuri de transfer numai pe baza expertizelor medicale. -Unele dintre acestea au mai fost avizate si de ISJ, dupa 15 septembrie-, spune Julieta Grigoras, inspector scolar, care, alaturi de Genovica Vulpoi si Adrian Mantu, a facut parte din comisia care a admis cazurile speciale.
Certificatul medical – mijlocul care nu scuza scopul
Diagnosticul Ralucai Ceuca – -primoinfectie TBC- – inseamna, in termeni medicali, predispozitie la tuberculoza. Prof. dr. Traian Mihaescu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, spune ca un diagnostic ca al fetei ar putea primi o treime din populatia globului. -60% dintre romani au predispozitie la TBC, dar nu toata lumea face aceasta boala. Mai grav e cand aceasta predispozitie apare in combinatie cu alte boli-, spune prof. dr. Traian Mihaescu.
Mama fetei, Stefania Ceuca, inspector de specialitate la Directia Judeteana de Statistica, explica aparitia acestui certificat prin faptul ca fiica sa a fost in clasa a VIII-a cu un bolnav TBC. -Fiica mea a facut radiografie si nu are nimic la plamani, dar are aceasta predispozitie si am obtinut un certificat medical, dupa care am primit acordul Comisiei medicale a DSP. In rest, fiica mea este sanatoasa-, spune Stefania Ceuc.
-Raluca Ceuca a fost transferata la noi in baza regulamentului scolar, fata are expertiza medicala si noi am primit-o la scoala. Ea a fost eleva noastra pana in clasa a VIII-a si, pentru apropiere de domiciliu, am admis-o la clasa a IX-a D – filologie, cu medie mai mica decat a ultimului admis. Ultima medie la Uman a fost 8,26, si chiar daca regulamentul prevede ca nici un elev nu se poate transfera de la un liceu la altul decat daca media sa este mai mare sau egala cu a ultimului admis, in cazurile speciale nu se mai tine cont de aceasta prevedere-, spune Ecaterina Ciobanu, directorul Liceului -Vasile Alecsandri-.
Ministrul educatiei si cercetarii: -Manualele unguresti nu au ce cauta nici pe bancile elevilor, nici in bibliotecile scolilor-
-Sigur ca nu putem verifica ghiozdanele copiilor, dar atragem atentia cadrelor didactice si directorilor respectivelor unitati de invatamant ca este ilegal sa predea ori sa accepte instruirea elevilor dupa manuale neavizate de Ministerul Educatiei-, declara Ecaterina Andronescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Controlul reprezentantilor MEC a vizat si scoli din judetele Covasna si Harghita, unde au fost gasite manuale editate in Ungaria, care nu aveau avizul Ministerului roman al Educatiei. -Respectivele carti nu au ce cauta pe bancile elevilor si nici chiar in biblioteci. Manualele sunt obiecte de studiu, nu carti de aventuri sau reviste umoristice, ca sa nu aiba importanta daca au avizul MEC sau nu-, a adaugat Ecaterina Andronescu.
Asa cum a dezvaluit si ziarul nostru, prefectul de Covasna, Horia Grama, a declarat ca, in urma controlului efectuat de reprezentantii MEC, ai Inspectoratului Scolar si ai pPrefecturii, au fost gasite la sediul Inspectoratului Scolar Covasna 92.000 de carti provenind din Ungaria sub forma de donatii.