Ajuns aproape la vârsta de 78 de ani, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu recunoaște, senin, că l-a amenințat pe omologul său olandez, explicându-i că intrarea României în Schengen este în interesul Olandei: de exemplu exporturile Olandei, cum ar fi florile tăiate „pot să se ofilească foarte repede dacă se întâmplă ceva pe la frontieră”. Meleșcanu pare să nu mai raționeze și acționează ca un interlop.
„Ceea ce am discutat cu ministrul olandez de Externe a fost de a îi prezenta foarte clar care sunt avantajele pentru Olanda, prin intrarea României în Spaţiul Schengen, pentru că noi nu avem mari probleme cu libera circulaţie a oamenilor. Nici cu problema circulaţiei capitalului şi a mărfurilor, ş.a.m.d. Avem nişte probleme la vamă, unde în România un camion stă două-trei zile ca să poată să treacă frontiera Schengen cu Ungaria, în România şi din România în Spaţiul Schengen. Din acest punct de vedere eu am spus că este în interesul Olandei ca România să fie o ţară membră a Schengen, având în vedere că e unul dintre cei mai importanţi parteneri economici pe care îi avem. Exporturile lor în România, cum ar fi florile tăiate, pot să se ofilească foarte repede dacă se întâmplă ceva pe la frontieră şi nu mai funcţionează sistemul. Există şi din partea lor avantaje foarte mari prin intrarea României în Spaţiul Schengen. Domnul din Olanda mi-a dat un răspuns care, mă rog, nu vreau să intru în coliziune cu alte ţări. Mi-a spus că la ora actuală există la nivelul Olandei, la nivel politic, există o reţinere foarte mare de a mai extinde UE, de a mai primi alte ţări membre în Schengen, pentru că sunt foarte multe probleme. Există şi la ei, în foarte multe ţări occidentale, partide populiste, xenofobe, eurosceptice, care au început să aibă deja o anumită greutate în societatea politică respectivă, de care se ţine seamă. Acesta a fost singurul răspuns. Nu e un moment bun pentru politica internă de acolo”, a afirmat Teodor Meleşcanu, duminică seară la Digi 24.
Decizia de intrare a unei țări în spațiul Schengen trebuie luată în unanimitate de țările semnatare ale acordului.
Asa ceva ar fi trebuit făcut demult, roate țările practică șantajul economic pentru atingerea obiectivelor în interes propriu.