Home Actualitate Membrii guvernului Tariceanu dau iama in banul public

Membrii guvernului Tariceanu dau iama in banul public

DISTRIBUIŢI

Motivul din care Educatia nu poate primi mai mult de 3,79% din PIB nu rezida in bugetul -de austeritate- preconizat pentru anul viitor, ci in modul in care a fost impartit. Practic, in timp ce profesorilor li s-a promis un anemic 8% in plus la salariu, alocatiile bugetare pentru apropiatii premierului Tariceanu prezinta cresteri si de peste 220 de ori la unele puncte -sensibile-. Nu, nu este o greseala de tipar, exact aceasta este proportia cu care vor fi marite sporurile -pentru conditiile de munca- ale angajatilor de la cancelaria primului-ministru, in 2006. Daca din cele 365 de zile ale anului se exclud zilele libere si concediul, la un simplu calcul rezulta ca sporul pe o zi pe care il va primi un angajat al cancelariei lui Tariceanu la anul va fi egal cu intreg sporul pe care l-a primit in 2005. Presupunand ca salariatii de la respectiva cancelarie au in acest moment un spor pentru conditii de munca echivalent cu 1.000 de lei vechi pe zi (220.000/lunar), anul viitor acest spor va fi echivalent cu 220.000 de lei zilnic. Practic, sporurile de care vor beneficia -cancelaristii- premierului vor fi in echivalentul a zeci de milioane (daca nu chiar sute de milioane…) Nici remenajarile de la locul de munca n-au fost uitate, banii pentru birourile unde nu-si prea tocesc coatele ajutoarele lui Tariceanu se vor inmulti de la anul 12,5 ori.

La salarii, propunerea de suplimentare a bugetului a fost mai -modesta-; ele vor creste -doar- cu jumatate fata de cele actuale.

Desi nu-i prea invita nimeni pe nicaieri, pentru deplasari, bugetul anului 2006 va fi de 3 ori mai bogat pentru cele interne si de 1,7 ori – pentru cele externe.

Aceeasi lipsa de bun-simt pentru banul public se face vazuta si in partea de buget proiectata pentru Secretariatul General al Guvernului. Fondul pentru protocoale si reprezentare al SGG va spori fata de cel din 2005 de 18,7 ori. In lei vechi calculand, daca pentru acest an au fost prevazute doar 1,6 miliarde, pentru 2006 salariatii SGG vor avea de cheltuit peste 30 de miliarde. Salariile din SGG vor creste si ele cu 50%, in timp ce sporurile la salarii vor fi ceva mai mari decat dublul celor din prezent, dar mai mici decat la cancelarie.

Este lesne de inteles acum de ce majoritatea -celorlalti- bugetari, in numar de peste un milion, se pregatesc sa se alature cadrelor didactice cu viitoare greve generale.


La rectificarea de ieri, bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii a fost suplimentat cu suma totala de 1.973 miliarde lei vechi, doar cu 173 de miliarde mai mult decat li se propusese sindicalistilor din Educatie, ca sa inceteze greva. Din suma aprobata, 300 miliarde lei vechi vor fi acordati sub forma de subventii pentru caminele si cantinele studentesti si pentru finantarea de baza a invatamantului superior, iar cu 1.673 miliarde lei vechi vor fi suplimentate bugetele locale, pentru finantarea salariilor din invatamantul preuniversitar.

Exista bani pentru Educatie, dar nu si pentru dascali

In schimb, pentru ca nu care cumva sa creada grevistii din Educatie ca si lor li s-ar putea mari salariile asa cum s-a intamplat cu cele guvernamentale, -guvernul va finanta toate proiectele de reforma ale Ministerului Educatiei orientate spre reabilitarea infrastructurii scolare, si nu spre majorarea salariilor, chiar daca asta va presupune alocarea a 5% din PIB si majorarea deficitului bugetar-, a afirmat ministrul de stat Gheorghe Pogea.

Presedintele Traian Basescu, ultima salvare

Joi seara, la cateva ore dupa ce s-au incheiat discutiile de la guvern, esuand pentru a doua oara, liderii sindicali i-au adresat presedintelui o scrisoare deschisa.

-Ne adresam dumneavoastra cu sentimentul maximei responsabilitati, considerand ca numai prin medierea dumneavoastra se poate depasi actualul conflict social declansat la nivel de ramura in invatamant-, sustin liderii celor patru federatii sindicale din educatie.

Liderii FSLI, FEN, -Spiru Haret- si -Alma Mater- cer sa fie primiti in audienta la presedinte, caruia sa ii prezinte starea reala a sistemului de invatamant, in speranta ca, spre deosebire de primul-ministru, Traian Basescu va reusi sa gaseasca solutia de iesire din conflict.

-Suntem convinsi ca, spre deosebire de domnul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu, veti gasi mijloacele eficiente pentru dezamorsarea conflictului-, se arata in scrisoarea deschisa. In caz contrar, -exista riscul major de escaladare- a conflictului -la dimensiuni si forme de manifestare greu de evaluat-, mai afirma liderii celor patru federatii din educatie.

Apelul catre presedinte a fost lansat la cateva ore dupa ce Traian Basescu – invocand angajamentele electorale – a afirmat public ca guvernul trebuie sa aloce 5% pentru educatie in 2006.

Organizatiile internationale sunt ingrijorate

La sesizarea Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Confederatia Mondiala a Muncii – care apara interesele a peste 30 milioane de lucratori din intreaga lume – a luat o pozitie dura fata de criza sociala creata in Romania de greva sindicatelor din invatamant.

Intr-o scrisoare adresata primului-ministru, CMM considera -total justificate revendicarile sindicale, respectiv alocarea a 6% din PIB invatamantului si conditii de munca si salarii decente pentru personalul didactic-.

In plus, -Confederatia Mondiala a Muncii considera satisfacerea acestor cerinte ca o conditie de baza pentru viitoarea aderare a Romaniei la Uniunea Europeana-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.