Home Actualitate Microbii banilor

Microbii banilor

DISTRIBUIŢI


– Numerosi romani cad victime unor infectii din cauza manipulatorilor de bani (vanzatori, casieri etc), care nu folosesc masuri de protectie.

Banii aduc fericirea, dar pot aduce si boli. Pentru ca trec prin cele mai multe maini, bancnotele pot fi cea mai usoara cale de transmitere a bacteriilor, microbilor sau virusilor. Cele mai multe microorganisme se dezvolta in largul lor pe hartie. Banii sunt cu atat mai periculosi, cu cat sunt mai uzati. Bancnotele din plastic aduc cele mai mici riscuri de transmitere a unor boli

De pe lei, pe paine

Vanzatorii de paine pot ajunge cu usurinta vinovati pentru raspandirea unor microbi, care trec de pe bancnote pe produse. Bolile care se transmit foarte usor in acest fel sunt hepatita si dizenteria. Dar si bolile de piele. Pentru evitarea unor astfel de necazuri, vanzatorii trebuie sa poarte manusi speciale cu care sa atinga produsele. Nu si banii. In Occident, legea interzice vanzatorilor sa puna mana fara manusa pe orice aliment neambalat. La noi, folosirea manusii sau a pungii de plastic este inca rara. Iar, vanzatoarele uita de multe ori sa-si scoata manusa cand pun mana pe bani. Painea poate fi alimentul cel mai periculos. In timp ce produsele din carne sau legumele sunt spalate si de obicei fierte sau prajite, painea este consumata asa cum o cumperi. Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) spun ca vor urmari indeaproape respectarea conditiilor igienico-sanitare in magazinele de paine. -Vom urmari modul in care vanzatorii folosesc manusa sau punga de plastic atunci cand servesc produsele-, spune inspectorul-sef al OJPC, Mihai Mohaci.

Amenzi usturatoare

Vanzatorii care nu respecta conditiile de manipulare a produselor alimentare risca amenzi cuprinse intre trei si 30 milioane de lei. -Vanzatorul poate fi amendat in cazul in care in fisa postului sunt prevazute masurile de igiena. Este obligatoriu ca fiecare lucrator in domeniu sa faca un curs in acest sens. De regula, sanctionam agentii economici. Daca ei au prevazut masurile in fisa postului, pot imputa angajatilor daunele. S-a intamplat ca si cei de la magazinele fabricii Postavarul, care au experienta in domeniu, sa nu respecte aceste norme-, ne-a declarat inspectorul-sef adjunct al OJPC Brasov, Nicoleta Buta.


Sporuri pentru bani

Angajatii care lucreaza cu bani sunt predispusi in permanenta imbolnavirii. De aceea, au dreptul la sporuri de risc, de pana la 15% din salariu. In aceasta categorie sunt inclusi casierii si cei a caror munca inseamna manuirea banilor in proportie de 70%. Cuantumul sporului este stabilit insa de patronii firmelor pentru care lucreaza. -Imbolnavirile pot aparea mai ales atunci cand exista o rana, chiar superficiala, la nivelul pielii. Problemele pot fi evitate prin folosirea apei si a sapunului dupa atingerea banilor-, spun specialistii din domeniul Sanatatii Publice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.