Cinci MiG-21 Lancer s-au prabusit in Romania dupa modernizarea din 1994, cateva dintre ele din cauza pasarilor calatoare. Au mai rams vreo 96. Mai batranul si experimentatul britanic Harrier, singurul avion vertical din lume, are la activ 143 de accidente numai in operatiuni necombatante si 45 de victime printre puscasii marini, fiind considerat cel mai periculos aparat aerian din istoria militara a Statelor Unite.
Doua avioane cu probleme, unul de fabricatie sovietica, celalalt occidental si trecut prin cele mai importante conflicte ale ultimului deceniu, de la Kosovo si Bosnia la cel de-al doilea razboi din Irak, au reusit o lovitura de imagine la baza aeriana de la Kogalniceanu, unde, sub pretextul unor exercitii militare comune romano-britanice pentru imbunatatirea interoperabilitatii in vederea viitoarei misiuni din cadrul NATO, o premiera in Romania, s-au relansat aripa-n aripa pe -piata- militara.
-Cu MiG-21 Lancer suntem pregatiti sa intram in NATO, in cadrul componentei aeriene-, a declarat ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, pe aeroportul constantean Kogalniceanu, proaspat coborat dintr-un astfel de avion de vanatoare. Vopsit proaspat in galben si albastru, spre deosebire de majoritatea MiG-urilor gri din aceeasi familie, aparatul l-a adus pe ministru tocmai de la Bucuresti in mai putin de 45 de minute, aterizand simultan cu un altul pilotat chiar de seful Statului Major al Fortelor Armate Aeriene, Gheorghe Catrina.
In virtutea parteneriatului strategic romano-britanic, a opta zi a exercitiilor aeriene -Zmeul singuratic- incepute saptamana trecuta si gazduite de baza parasita de americani dupa sustinerea campaniei militare impotriva Irakului a fost prezentata presei chiar de ambasadorul Regatului Unit la Bucuresti, Quinton Quayle. -Desi avioanele sunt foarte diferite ca mod de operare, sol-aer in cazul Harrier si aer-aer in cazul MiG-21, exercitiile au fost un succes-, a spus Quayle, pe jumatate acoperit de zgomotul infernal al escadrilei formate din trei avioane romanesti si trei britanice care au facut demonstratii in direct. Detasamentul mixt – 140 de britanici si 120 de romani, fiecare cu cate opt avioane – a actionat in contextul unei operatiuni de mentinere a pacii, pe tipicul celor coordonate de ONU, simularile fiind axate pe politie si interdictie aeriana, de partea romana, si bombardarea obiectivelor din teritoriul inamic, de partea britanica. Exercitiul face parte dintr-un program special al Ministerului Apararii din Marea Britanie, ce include activitati bilaterale cu tarile din Europa Centrala si de Est, pana acum fiind implicate Bulgaria, Polonia, Slovacia si Romania.
De dragul imaginii parteneriatului combativ MiG-21-Harrier, un Pascu transpirat a incercat pe propria piele o simulare de cateva minute in avionul britanic, care i s-a parut, direct pe englezeste, chiar -exciting-. Ministrul roman a recunoscut totusi ca Harrier este mai comod decat MiG-21, fie el si Lancer si fie el inzestrat cu ajutorul firmei israeliene Elbit Systems cu echipamente de noapte, capcane termice, un nou sistem de ghidaj, display in cabina si afisaj pe casca. -Ne putem compara cu ei-, cu occidentalii adica, -din punct de vedere tehnologic-, au declarat pilotii romani, in timp ce partenerii britanici s-au multumit sa remarce profesionalismul intalnit la Kogalniceanu si diferentele destul de mari dintre cele doua tipuri de avioane, de la anul ambele in NATO, o data cu integrarea Romaniei. Astfel, desi mai incapator si totodata mai rodat in lupta, Harrier este subsonic, spre deosebire de MiG-21 Lancer, si este inferior in ce priveste echipamentul de radiolocatie. Atributul sau esential, decolarea si aterizarea pe verticala, nu a putut fi pus in practica la Kogalniceanu din cauza calitatii nepotrivite a pistei, care ar fi putut conduce la deteriorarea motorului. Exportat din Marea Britanie in state precum SUA, Italia, Spania sau Thailanda, Harrier este ideal pentru conflictele la distanta, in virtutea posibilitatii de a actiona direct de pe portavioane de dimensiuni reduse si gratie autonomiei de zbor de circa 400-500 km.