Un control efectuat de Curtea de Conturi a Romaniei, in decembrie 1998, a descoperit o serie de nereguli in legatura cu modul in care imprumuturile contractate de statul roman au fost gestionate, prin Trezoreria statului, de catre Ministerul Finantelor (MF), in conducerea caruia se afla si actualul ministru Mihai Tanasescu, care detinea functia de director general. Astfel, valuta imprumutata a intrat in rezerva valutara a statului la Banca Nationala a Romaniei (BNR), iar contravaloarea in lei a acestor credite a fost virata la Trezorerie in contul -disponibil din contravaloarea in lei a creditelor externe guvernamentale-, care este parte integranta a contului general al Trezoreriei statului. In urma verificarii legalitatii folosirii sumelor din contul -disponibil din contravaloarea in lei a creditelor externe guvernamentale-, controlorii financiari ai Curtii de Conturi au constatat, conform raportului de control inregistrat la MF cu nr. 2293/2.12.1998, ca s-au -eludat prevederile legale in vigoare in ce priveste respectarea destinatiei echivalentului in lei a creditelor externe-. Asa cum au retinut organele de control, nerespectand prevederile legale, -prin inactivitate si prin lipsa de interes in gestionarea mijloacelor banesti aflate in Trezoreria statului, MF a blocat in contul <disponibil din contravaloarea in lei a creditelor externe guvernamentale>, in perioada 13.06-9.10.1997, sume cuprinse intre 360,2 si 2.445,4 mld. lei, fara sa le dea nici o intrebuintare-. Surprinzator, desi echivalentul in lei a creditelor externe trebuia utilizat pentru acoperirea temporara a deficitului din anul precedent si din anul curent al bugetului de stat (art. 5 din OG nr. 66/1994, aprobata prin Legea nr. 128/1994), MF a contractat nejustificat de pe piata financiar-bancara, in aceeasi perioada in care banii statului erau blocati in Trezorerie, imprumuturi in valoare totala de 2.352 mld. lei.
In raportul de control se arata fara echivoc faptul ca -prin contractarea de imprumuturi din alte surse decat cele destinate legal acestui scop, concomitent cu blocarea sumelor provenite din echivalentul in lei al creditelor externe guvernamentale, s-au platit nejustificat dobanzi din bugetul de stat la creditorii externi in suma de 190,94 mld. lei-. Raspunzatori pentru pagubirea bugetului de stat cu suma mentionata anterior sunt, in opinia organelor de control, Mihai Tanasescu (actualul ministru al finantelor publice), Aurica Gereanu si Alexandra Stamanichi.
Controlorii financiari ai Curtii de Conturi au retinut ca Directia generala a datoriei publice, in fruntea careia se afla actualul ministru Mihai Tanasescu, cunostea faptul ca existau disponibilitati in contul Trezoreriei fara posibilitate de plasare, dar -a preferat imprumuturi din exterior, platind dobanzi cuprinse intre 42 si 55%-. Mai mult, prin adresele nr. 73.532/23.061997 si 73.676/20.07.1997, Directia Generala a Trezoreriei statului a solicitat folosirea soldului din contul -disponibil din contravaloarea in lei a creditelor externe guvernamentale- pentru refinantarea deficitului bugetului de stat din anul precedent, in conditiile prevazute de Ordinul MF nr. 1.471/11.07.1996. Suprinzator, asa cum reiese din actul de control, Directia generala a datoriei publice a refuzat sa foloseasca, ca sursa de finantare a deficitului bugetar, sumele destinate acestui scop, fapt dovedit de adresa nr. 63.381/2.07.1997, semnata personal de Mihai Tanasescu, preferand, in schimb, sa contracteze imprumuturi din alte surse, cu dobanzi mai mari decat conditiile solicitate de Trezorerie (55% fata de 50%, cat a propus Directia Generala a Trezoreriei ca baza de negociere).
Nefolosirea echivalentului in lei al creditelor externe guvernamentale in scopul pentru care au fost contractate a fost -deosebit de pagubitoare-, dupa cum au concluzionat organele de control, avand in vedere faptul ca -in timp ce sumele au stat blocate in trezorerie, s-au platit dobanzi (…) in valoare de peste 1,1 mil. USD-. In acest caz, disponibilul in lei al creditelor externe nu au produs nici o dobanda, dar, in schimb, au adus pagube la buget de peste 190,94 mld. lei. Blocarea in trezorerie a echivalentului in lei a creditelor externe, in aceste conditii de nerentabilitate subliniate de controlul efectuat de Curtea de Conturi, a constituit -o incalcare, cu buna-stiinta, a prevederilor art. 18 din Legea nr. 91/1993 – privind datoria publica, care precizeaza ca <MF… poarta raspunderea pentru respectarea intocmai a destinatiei creditelor angajate sau/si garantate la extern>-.
Minciuni adevarate
Controlul Curtii de Conturi a retinut faptul ca imprumuturile de pe piata financiar-bancara cu dobanzi superioare celor solicitate de Trezorerie s-au facut in mod nejustificat si cu buna-stiinta, dovada fiind si adresa nr. 63.381/2.07.1997, prin care Mihai Tanasescu a rapuns Trezoreriei la solicitarea acesteia de a folosi sumele disponibile din cont pentru refinantarea deficitului bugetar. Actualul ministru, pe atunci director general in MF, a aratat atunci ca va folosi alte surse pentru acest scop cu dobanda de 9%, dar, in realitate, la numai cinci zile de la data semnarii adresei nr. 63.381/2.07.1997, Directia generala a datoriei publice -a contractat (n.r. – imprumuturi) cu o dobanda de… 55%-. Din raportul intocmit de controlorii Curtii de Conturi reiese ca -imprumuturile de pe piata financiar-bancara, care fac obiectul incalcarii prevederilor legale (…), au fost efectuate de Directia generala a datoriei publice (…) fara avizul Directiei Generale a Trezoreriei, care avea calitatea sa certifice oportunitatea si necesitatea imprumuturilor din alte surse- (art. 2 din HG nr. 78/1992, privind organizarea si functionarea trezoreriei finantelor publice), aceasta fiind institutia care -asigura gestionarea datoriei publice interne si externe prin urmarirea primirii imprumuturilor guvernamentale interne si externe potrivit destinatiei prevazute-.
Interesant este insa si un alt aspect: in cazul utilizarii sumelor de la Trezorerie, conform art. 10 din OG nr. 66/1994, MF avea dreptul sa stabileasca dobanda la imprumut, ministerul fiind, conform legii, cel care -elaboreaza, administreaza si executa bugetul trezoreriei statului-. Mai mult, conform prevederilor cap. IV din Regulamentul de organizare si functionare al MF, aprobat prin Ordinul nr. 590/1993, Directia generala a datoriei publice, condusa de Mihai Tanasescu, -asigura gestionarea datoriei publice externe si supravegheaza folosirea fondurilor procurate prin credite externe potrivit destinatiilor aprobate-, fapt care impune ca logica concluzia organelor de control, aceea ca Directia condusa pe atunci de actualul ministru al finantelor publice -avea obligatia folosirii disponibilului in lei al creditelor externe potrivit destinatiei, fapt ce nu s-a petrecut in realitate, deoarece sumele din Trezorerie au ramas nefolosite-. Fara comentarii!