Intrat in vigoare in luna februarie, prin promovarea unui ordonante de guvern, noul Cod rutier nu este nici acum acceptat de soferi, in special de profesionisti. Amenzile de milioane de lei, punctele de penalizare, dreptul oricarui politist de a-i trage pe dreapta si ingrijorarea patronilor de retele de transport, amenintati cu considerabile majorari ale taxelor, sunt doar cateva dintre prevederile contestate de soferi. Ca sa arate guvernului ca nu sunt doar -neamul lui manivela-, cateva mii de soferi au blocat, ieri, centrul Bucurestiului. Actiuni similare au avut loc in mai multe orase, insa mobilizarea din Capitala a depasit toate asteptarile, coada de masini intinzandu-se pe cel putin cinci kilometri.
Organizarea mitingului de ieri a dovedit insa ca Federatia Sindicala a Soferilor din Romania stie ce vrea. Adica reducerea amenzilor la cel mult 25% din salariul minim pe economie, marirea numarului de puncte de penalizare, dar si sanctionarea celor care nu se ingrijesc de starea drumurilor, daca tot se plateste o taxa de drumuri. Dupa ce a subliniat ca aceste conditii -nu sunt negociabile-, Victor Stan, presedintele FSSR, a precizat ca asteapta o intalnire la nivel guvernamental pentru a elabora un cod rutier in concordanta cu nivelul de trai de la noi.
Cei care inca nu stiau nimic despre nemultumirile soferilor profesionisti fata de noile prevederi ale Codului rutier si care au nimerit pe traseul Piata Constitutiei-Romana-Palatul Victoria s-au trezit, ieri, in mijlocul unui vacarm infernal. Membrii Federatiei Sindicatelor Soferilor din Romania au reusit sa-si mobilizeze oamenii, astfel incat, incepand cu ora 11.00, centrul Capitalei a fost aproape in totalitate blocat. Cele aproximativ 1.500 de autovehicule, apartinand, in cea mai mare parte, unor societati particulare de transport de persoane, au respectat indicatiile organizatorilor mitingului, astfel incat, la semnalul de plecare, coloana s-a format fara dificultate si a pornit, din piateta din fata parlamentului, spre sediul guvernului. Insiruiti pe primele doua benzi ale soselei – pentru a lasa o cale de acces si celorlalti participanti la trafic – protestatarii au mers in ritm de melc, cu farurile aprinse si au claxonat continuu.
-Asa se merge dupa mort-
Liderul sindical al unei companii de taximetre a comentat, ironic, spunand ca asa se merge dupa mort, pentru ca noile prevederi ale Codului rutier vor aduce moartea breslei soferilor profesionisti. Intrigati de corul asurzitor al claxoanelor si ingrijorati de vibratiile tot mai puternice ale geamurilor, locatarii blocurilor de pe Bdul Magheru si Ana Ipatescu au iesit in balcoane, ca in vremurile apuselor parade muncitoresti. Numeroasele echipaje de politie, la bordul masinilor de serviciu sau pe jos, au supravegheat, in permanenta, traseul, asigurand macar respectarea culorilor semafoarelor, daca nu un trafic normal.
-E o nebunie-
La un astfel de semafor, in intersectia de langa magazinul Eva, am intalnit-o pe -soferita- Anca. -E o nebunie – ne-a spus ea. Am facut greseala sa nu ma uit la stiri si am plecat, astazi, cu masina. Cred ca au dreptate, pentru ca nici mie nu mi-ar conveni sa dau cateva milioane de lei amenda sau sa-mi ia carnetul, pentru ca nu am cedat trecerea, dar acum sunt grabita si, uite, stau aici de 30 de minute ca sa ajung pana la Gradina Icoanei. Nici macar nu am unde sa parchez, sa o iau pe jos.-
-Claxoneaza ei, dar guvernului nu-i pasa-
De la Piata Romana, Sandu, un sofer de taxi, participant la miting, ne-a luat in masina lui. -Astia nu sunt sanatosi – zice el cu naduf – pentru ca orice persoana normala s-ar gandi ca nu are de unde sa ia trei milioane amenda, de la un om care abia castiga atata. Ca ne mai descurcam noi, e adevarat, dar numai din ce lasa clientul, 5-10.000 de lei, la o cursa mai serioasa.- Dupa ce apasa indelung pe claxon, continua: -Vor sa ne ia permisele, sa ne puna pe puncte, ba a mai dat si ministreasa aia de la Sanatate o lista cu bolile care ne impiedica sa conducem. Parca noi n-am sti! Da* asta e!-
Langa gura de metrou din Piata Victoriei, patru pensionari privesc lungul convoi de autovehicule a carui coada nu a parasit inca zona Universitatii. -Uite la astia cu microbuze de fac trasee intre orase…! Astia au pus-o. De-aia nu le convine sa le mareasca taxele-, spune un batranel cu sapca pe ochi. -Pai dac-or sa plateasca mai mult, n-or sa scumpesca si ei biletele? Si cine plateste? Tot noi…-, se baga-n vorba vecinul. Sceptic, cel de-al treilea conchide: -Claxoneaza ei, da* guvernului nu-i pasa!-.
Lista revendicarilor
Protestele sindicatului soferilor sunt sintetizate de Victor Stan, presedintele FSSR si vicepresedinte al CNSLR-Fratia: -Noile prevederi nu au tinut cont de realitatea sociala din Romania, amenzile prevazute pentru abaterile savarsite in trafic depasind cu mult posibilitatile materiale ale populatiei, mai ales ca nu s-a tinut cont de factorii conjuncturali care contribuie la buna desfasurare a traficului – in principal calitatea carosabilului – si s-au impus conditii imposibil de indeplinit pentru practicarea meseriei de conducator auto.- Pentru a ajunge la un compromis cu autoritatile statului, soferii cer ca maximul amenzilor sa nu depaseasca 20-25% din salariul minim pe economie, precum si sanctionarea administratorilor de drumuri pentru starea proasta a carosabilului. De asemenea, sindicalistii cer sa nu fie aplicate sanctiuni conducatorilor profesionisti pentru lipsa atestatului profesional inainte sa apara structurile abilitate sa-l elibereze, precum si reanalizarea sistemului de penalizare prin cumul de puncte prin majorarea cuantumului necesar pentru retinerea permisului, de la 15 la 18 puncte. -Desi Ministerul de Interne si guvernul recunosc ineficienta ordonantei de urgenta prin care a intrat in vigoare Legea circulatiei pe drumurile publice, iar, la momentul actual, se lucreaza la modificarea acestui act normativ, atat ordonanta, cat si regulamentul ei se aplica cu toate consecintele ce rezulta din acestea-, afirma presedintele FSSR. In incheierea declaratiei sale, liderul de sindicat a cerut o intalnire imediata cu toti factorii de raspundere pentru elaborarea unui cod rutier adevarat, care sa tina cont de realitatile sociale.