Home Actualitate Miliardele SIF, trecute prin SITA familiei Mihaescu

Miliardele SIF, trecute prin SITA familiei Mihaescu

DISTRIBUIŢI

Un nou scandal in care este implicat administratorul SIF Muntenia, Teodor Mihaescu, este cercetat de Politie. Afacerea dateaza de peste cinci ani, dar peste ea se asternuse, incet, praful: este vorba despre preluarea de catre SIF Muntenia, in urma unor operatiuni – ca de obicei, paguboase pentru SIF – coordonate direct de Teodor Mihaescu, a societatii de valori mobiliare SITA Finance. Interesant este ca aceasta firma ii avea ca actionari pe controversatul Sever Muresan (20%) si pe ex-prim-vicepresedintele Bancii Dacia Felix, Mircea Horia Hossu (11,5%), ambii acuzati ca au devalizat banca din Cluj cu sume insumand circa 500 milioane de dolari. Actionarul principal al SITA Finance, cu 50%, era compania elvetiana Diskont und Effecten, controlata tot de Muresan. Cel mai important insa este ca in structura actionariatului se gasea chiar sotia dlui Mihaescu, Ana Maria, cu un nevinovat 2%.

SIF cumpara de doua ori mai scump decat pretul pietei

Totul a inceput in martie 1996, cand, dupa mai multe cesiuni intre actionarii sai, in urma carora Sever Muresan dispare, iar ponderea companiei elvetiene urca la 70%, in cadrul unei sedinte AGA, SITA Finance a cerut actionarilor sa majoreze capitalul social cu o noua emisiune de actiuni. Principalul cumparator este, bineinteles, SIF Muntenia, ce achizitioneaza 42.686 de actiuni. Surpriza este ca doar 3.872 dintre acestea sunt cumparate la valoarea nominala, egala cu cea de emisiune – 10.000 de lei -, pentru restul, valoarea de emisiune fiind 25.000 de lei. Asta in conditiile in care un alt participant la majorarea de capital, Liviu Ionescu, cumpara si el actiuni, insa nu precum generoasa SIF, cu 25.000 de lei, ci cu doar 10.000. Din suma de peste un miliard de lei, SIF a fost inregistrata cu un capital de 425 de milioane, diferenta de 580 de milioane, -prima de emisiune-, fiind contabilizata de SITA Finance drept fond de rezerva. SIF Muntenia devine, astfel, actionarul majoritar al companiei, cu 54,49%, iar Teodor Mihaescu ajunge imediat reprezentantul SIF in AGA societatii pe care o preluase. Demn de consemnat este ca in contractul de reprezentare, pentru ca nu cumva sa bata la ochi (caci Mihaescu trebuia sa semneze, teoretic, in ambele parti), numele reprezentantului SIF in noua companie este trecut sub tacere, din partea societatii financiare semnand -eternul- Cornel Nica.

Tripla postura a lui Mihaescu: el centreaza, el alearga, el da cu capul.

In aprilie 1997, firma isi schimba denumirea in Muntenia Global Finance (MGF), desemnandu-l pe Teodor Mihaescu in functia de administrator. Asa se face ca, simultan, acesta ajunge sa cumuleze urmatoarele calitati: sot al actionarei Ana Maria Mihaescu, reprezentantul SIF in AGA si administrator al firmei. O performanta, sa recunoastem, inedita…

Din acest moment, incepe un carusel al majorarilor de capital, dictat exclusiv de Mihaescu. Mai intai, Adunarea Generala a Actionarilor MGF – unde, ca reprezentant al SIF, Teodor Mihaescu putea lua orice hotarare dorea – decide acest lucru la 3 iulie 1997, operatiunea efectuandu-se prin majorarea valorii nominale a actiunilor de la 10.000 la 17.000 de lei cu acel fond de rezerva provenit chiar de la SIF Muntenia, sub forma primei de emisiune din martie 1996. Practic, prin aceasta decizie, aproape jumatate din banii SIF au fost facuti cadou celorlalti actionari ai MGF, printre care si sotia dlui Mihaescu.

SIF baga alte miliarde in MGF

Mai mult, doar dupa patru zile, SIF Muntenia decide sa majoreze capitalul MGF! Cum? Ei bine, printr-o smecherie demna de un elev din clasa a IV-a: Teodor Mihaescu concepe o scrisoare din partea SIF, pe care o semneaza in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al SIF Muntenia, hotarand, in numele acesteia, sa participe si la o noua emisiune-gigant de actiuni, prin achizitionarea a 170.798 de actiuni la valoarea nominala de 17.000 de lei si valoarea de emisiune de 25.000 de lei. De precizat ca tocmai pentru a evita asemenea situatii, in care o singura persoana sa decida o operatiune in numele mai multor parti implicate, Regulamentul CNVM impune ca incompatibile functiile de administrator al unei SVM (societate de valori mobiliare) cu cea de administrator al unei societati de investitii financiare (SIF) sau a unei societati ce administreaza patrimoniul SIF. Acest lucru se datoreaza faptului ca pozitia de administrator al SIF permite accesul la informatii de pe piata de capital ce pot fi speculate in interes propriu prin intermediul unei SVM. Exact ceea ce a facut Mihaescu.

Ca de obicei, la noua majorare participa doar SIF Muntenia, care cumpara actiuni de 4,269 miliarde de lei, platind 25.000 pe o actiune cu valoarea nominala de 17.000 si ajungand la o cota de 83% din actionariat. Totalul sumei pe care SIF a bagat-o in aceasta companie a fost de 5,276 miliarde. Din aceasta suma, numai 3,627 miliarde reprezinta capital, restul fiind un cadou din partea nababului SIF pentru actionarii MGF, printre care, evident, sotia dlui Mihaescu.

Un recordman absolut la incalcarea legilor

Pe langa implicarea SIF Muntenia intr-o afacere perdanta, Teodor Mihaescu a incalcat, in mod repetat, legea. In primul rand, pentru ca, in baza contractului de reprezentare prin care SIF Muntenia l-a desemnat administrator al MGF, el nu putea decide in numele SIF o majorare de capital decat in baza unui mandat special, emis in prealabil, de care, bineinteles, nu s-a mai obosit sa faca rost. Apoi, pe langa incalcarea regulamentului CNVM de care am amintit, Teodor Mihaescu a comis fals in declaratii, deoarece, la infiintarea societatii Muntenia Invest, ce administreaza patrimoniul SIF Muntenia, a dat o declaratie notariala (pe data de 18 august 1999) cum ca indeplineste conditiile legale pentru a detine si exercita functia de administrator. Asta, in vreme ce continua sa fie administrator al SVM Muntenia Global Finance, fapt interzis de Ordonanta 24/1993, de contractul si de statutul societatii SIF Muntenia. Toate aceste documente stipuleaza expres ca un administrator de SVM nu poate indeplini o functie similara in cadrul unei societati de administrare a investitiilor, situatie in care, conform datelor Registrului Comertului din ianuarie 2000, Teodor Mihaescu inca se mai gasea, deci era in culpa.

Cand isi va pune ochelarii CNVM?

Avand in vedere toate aceste fapte, este de-a dreptul neobisnuit modul in care, cu doar doua zile in urma, CNVM s-a straduit sa-l scoata curat pe Mihaescu in scandalul CI-CO, afirmand ca existenta unui dosar penal impotriva acestuia nu implica vreun risc asupra felului in care sunt gestionati banii SIF. In finalul pozitiei sale, CNVM sustinea ca va ancheta totusi faptele dlui Mihaescu ce cad sub incidenta legilor pietei de capital. Credem ca subiectul prezentat este un bun prilej pentru CNVM de a-si dovedi buna-credinta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.