Home Actualitate Milioane de dolari obtinute ilegal prin -bunavointa- unui bancher

Milioane de dolari obtinute ilegal prin -bunavointa- unui bancher

DISTRIBUIŢI

Fostul director al sucursalei Bancorex Oradea si patroana firmei Benzoil au fost denuntati – pentru luare, respectiv dare de mita – de un pensionar, nimeni altul decat socrul femeii. Omul afirma ca a facut-o intrucat nora i-a promis ca-i distruge familia cu orice pret. Potrivit rechizitoriului, ex-directorul sucursalei Bancorex ar fi imprumutat-o pe patroana firmei Benzoil nesocotind procedura de creditare a bancii. Benzoil a luat de la Bancorex un credit de 400.000 de dolari si un altul de 1.800.000.000 de lei. Chiar daca a rambursat doar 100.000 de dolari, banca i-a deschis firmei o noua linie de creditare, de un milion de dolari. Acordarea creditelor e pusa pe seama sprijinului pe care i l-ar fi acordat patroana Benzoil fostului director de banca la constructia vilei.

Socrul si-a denuntat nora

Intelegerea dintre fostul director al Bancorex Oradea, Vasile Cernea, si administratoarea firmei Benzoil, Anca Holt, nu ar fi iesit niciodata la lumina daca socrul Ancai nu ar fi denuntat-o. Ioan Holt spune ca s-a gandit vreme de patru ani sa faca acest pas. Batranului nu-i placea deloc stilul libertin al Ancai si i se parea ca femeia ii taraste pe copiii sai, toti cinci angajati la Benzoil, in afaceri dubioase. Pe 23 mai 2000, Ioan Holt s-a prezentat la Politia Baile Felix. Il cunostea pe seful de atunci, maiorul Florian Teuca, si i-a venit mai usor sa-i spuna pasul. Denuntul l-a concentrat intr-o fraza: -In 1995, Holt Anca, administrator la SC Benzoil, a dat lui Cernea Vasile Gavril, director la filiala Bancorex Oradea, mai multe bunuri din cadrul societatii si a prestat lucrari cu salariatii la casa acestuia de pe strada Facliei, pentru a-i facilita obtinerea de credite-. Ofiterul a vazut ca problema il depaseste si l-a indrumat spre Parchet. Asa a ajuns Ioan Holt sa-i dezvaluie procurorului Ioan Moldovan, pe-atunci seful Sectiei Urmarire Penala si Criminalistica, cum se acordau credite la Bancorex. Dosarul a incaput pe mana procurorului Gheorghe Brad care l-a pus sub invinuire doar pe Cernea, iar pe Anca Holt a audiat-o in calitate de martor, desi impotriva ei fusese inceputa urmarirea penala. Nu a administrat nici o proba si a inchis rapid dosarul, cu neinceperea urmaririi penale fata de director. Solutia nu a fost confirmata insa de conducerea Parchetului si dosarul a fost redeschis in ianuarie 2001.

Prestari servicii

A fost chemat din nou Ioan Holt, care i-a explicat procurorului care era relatia dintre nora sa si directorul de banca: -In 9 octombrie 1995, Anca Holt m-a trimis cu camionul la Tasnad, sa aduc de la intreprinderea mecanica un rezervor de 5.000 de litri. Cand m-am intors, am lasat camionul, asa, incarcat, in curtea firmei Benzoil. A doua zi, nora mea mi-a spus sa iau doi muncitori si sa duc rezervorul pe strada Facliei, la vila lui Cernea. Acolo am vazut ca mai multi angajati de-ai firmei lucrau la un gard-. Anca Holt l-a cunoscut pe Vasile Cernea in 1995. In vara aceluiasi an, firma Benzoil si-a mutat toate conturile la Bancorex. -Sotul meu il stia din 1978. Au fost colegi la Banca Nationala. Asta a contribuit la apropierea noastra-, motiveaza Anca. Pentru ca devenisera prieteni, iar Anca il servise cu cate ceva pe director, si-a permis sa-i solicite, in numele firmei, doua credite importante: unul de 400.000 de dolari si altul de 1.800.000.000 de lei. Pentru amandoua a depus aceleasi garantii: doua apartamente, doua masini si un stoc de soia. A rambursat doar 100.000 de dolari. Cu toate acestea, in 11 aprilie 1996, banca i-a deschis firmei o alta linie de creditare, de un milion de dolari, destinata nevoilor curente, garantata cu un imobil in Episcopia Bihor si cu complexul Benzoil de pe Calea Borsului. Cu o parte din bani, femeia a acoperit datoriile pe care le avea, inca din 1993, la alte banci (Tiriac si Agricola). Anchetatorii s-au convins de ce directorul a manifestat atata darnicie. Ea l-a ajutat la constructia vilei, iar el i-a intors serviciul facut. Din rechizitoriu reiese ca Vasile Cernea a imprumutat-o pe Anca Holt nesocotind procedura de creditare a Bancorex.

Mita prea mica?!

La perchezitia facuta in vila lui Cernea s-au gasit materialele din care s-a facut gardul, provenite de la Benzoil, si rezervorul, care, potrivit facturii depuse la dosar, fusese cumparat de aceeasi firma. In plus, angajatii societatii private au declarat, fara exceptie, ca au muncit fara simbrie la casa directorului. Anchetatorii au evaluat toate serviciile facute directorului la 68 milioane de lei. -Asta-i mita data pentru un milion de dolari?! Este exact cum i-as plati o cafea lui Cernea si maine m-ar chema la Parchet,- spune Anca Holt. Pana azi, Anca Holt nu a restituit nici un leu bancii, astfel ca AVAB a preluat, in 1999, cazul Benzoil: datorii de 1.759.186 de dolari, constand in credite nerambursate, dobanzi si comisioane. Pentru recuperarea prejudiciului, Parchetul a pus sechestru si pe averea lui Cernea, considerat singurul vinovat de acordarea imprumuturilor. -Trebuia sa cad eu-, spune el. -Suna bine sa trimiti in judecata un director de banca!- Cu asta s-a si incheiat cariera lui in sistemul bancar. Acum, incearca sa-si deschida o afacere proprie, bazata pe leasing.

Cei doi au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, in 29 august 2002. Cernea e acuzat de luare de mita, iar patroana, de dare de mita. Daca dosarul ar mai fi stat doua zile, ar fi fost instrumentat de nou infiintatul Parchet Anticoruptie. Solutionarea lui insa trebuia grabita, pentru ca se apropia termenul la care s-ar fi prescris faptele. Chiar si asa, nimic nu e sigur. Multi directori de banci au fost trimisi in judecata, pentru prejudicii insemnate, si putini au fost condamnati…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.