„Regele“ afacerilor imobiliare din județul Ilfov, afaceristul Nae Nicolae și-a pierdut viața, ieri dimineață, în jurul orei 10.30, în urma unui accident de circulație produs in zona Băneasa a Capitalei. Din primele informații furnizate de către Poliție, omul de afaceri a încercat să treaca bariera automată funcțională de pe calea ferată, amplasată pe șoseaua Petricani, făra sa se asigure, iar autoturismul pe care afaceristul îl conducea, un bolid Bentley, a fost surprins de trenul Intercity 1681 care circula pe relația București – Constanța. În urma impactului, Nae Nicolae a decedat instantaneu, trupul său fiind aruncat pe portiere din dreapta, la circa 100 de metri de impact, în vreme ce autoturismul de lux a fost târât de tren aproximativ 300 de metri, fiind distrus în întregime. Apropiații afaceristului au pus accidentul pe seama faptului că acesta era măcinat de gânduri negre în ultima perioadă, în special din cauza problemelor de sănătate pe care le avea fiica sa cea mare, Ioana (18 ani), internată la o clinică privată din Israel. Culmea ironiei: se pare că în momentul accidentului, Nae Nicolae discuta la telefon cu soția sa, aflată în Israel alături de fata lor. De asemenea, anchetatorii au descoperit în bolidul distrus o importantă sumă de bani, ceea ce arată că afaceristul se pregătea să încheie o importantă afacere. Sunt însă și informații conform cărora milionarul Nae Nicole avea în ultima vreme probleme financiare, semn că actuala criză îi lovește chiar și pe cei mai norocoși afaceriști.
Patron de echipă de fotbal, apropiat al unor politicieni influenți și amic cu membrii unor clanuri interlope
Nae Nicolae era implicat și în fotbal, el fiind patronul echipei din liga a 3-a FC Stefănești. In trecut el a finanțat și echipa de fotbal FC Dinamo București, alături de Gheorghe Turcu, Gigi Nețoiu, Cristi Borcea și Nicolae Badea. Personaj controversat, grație averii colosale pe care a acumulat-o într-o perioadă scurtă de vreme, Nae Nicolae a fost și consilier județean în Ilfov datorită relațiilor de „rudenie“ cu o serie de personaje politice influente: Sergiu Sechelariu – fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Emanoil Savin – primarul orașului Bușteni au fost nașii săi de cununie, Anghel Rababoc – primarul din ?ê?£tefăneștii de Jos (căruia i-a cununat fiul; Rababoc este cumnatul ex-generalului Dumitru Cioflină – condamnat în dosarul terenurilor alături de fostul ministru al apărării, Victor Babiuc și de Gigi Becali).
De asemenea, de-a lungul timpului, Nae Nicolae – fost membru PSD și apoi UNPR, a cultivat relații de prietenie și cu actualul viceprim-ministru Gabriel Oprea (UNPR), cu Viorel Hrebenciuc (PSD) sau cu primarul din Voluntari, Florin Pandele. In paralel, Nae Nicolae a fost și un apropiat al unor cercuri „interlope“. Astfel, în calitate de naș de cununie al manelistului Adi Minune, Nae Nicolae a fost deseori văzut în companie unor membrii ai clanului Vancică. Prieten bun cu Gigi Becali, Nae Nicolae a rămas celebru după ce, într-o singură zi, a pierdut la o partidă de table, în favoarea patronului Stelei, un teren evaluat la aproximativ 10.000.000 de euro.
Avere fabuloasă, firme cu pierderi
În vârstă de 42 de ani, afaceristul Nae Nicolae a fost consilier județean Ilfov trei mandate. Din această postură, el a fost angrenat în diverse afaceri imobiliare de anvergură, derulate în perioada boom-ului, de pe urma cărora a acumulat o avere colosală. Astfel, conform ultimei declarații de avere depusă în iunie 2012, la încetarea mandatului de consilier județean, Nae Nicolae, deținea patru terenuri impresionante ca suprafață (16 ha. arabil – intravilan în com. Stefăneștii de Jos; 51,65 ha. arabil în com. Dascălu; 4,65 ha. intravilan în orașul Voluntari; 1,8 ha. intravilan în orașul Pantelimon) și patru imobile de lux (trei apartamente în București în suprafață de 115, 170 și 110 mp și o vilă de 310 mp. în Stefăneștii de Jos). Impătimit al luxului, Nae Nicolae deținea un adevărat parc auto (trei automobile Toyota, un Bentley, un Range Rover, un Ferrari, un Porsche Cayenne și o motocicletă Honda) și o impresionantă colecție de ceasuri în valoare de peste 238.000 euro (trei Rolex, două Franck Muller, doua Audemars Pigue și un Jager le Coultre). La capitolul conturi, Nae Nicolae avea douar două: 19.000 de euro și 500.000 lei la Unicredit Țiriac. De subliniat că într-o declarație de avere din 2008 Nae Nicolae preciza că deține într-un singur cot bancar suma de 18 milioane de euro, în vreme ce în iunie 2009 el menționa că are un teren în suprafață de 42,5 ha în orașul Popești Leordeni, și trei conturi bancare de peste 4,3 milioane euro. Interesant este faptul că în toate declarațiile de avere Nae Nicolae nu a menționat la capitolul venituri nici o sumă, deși în calitate de asociat al unor companii încasase dividende, iar în calitate de consilier județean a beneficiat de indemnizații de ședință. In plus, Nae Nicolae figura ca asociat, cu 37,5% din parțile sociale, în SC Real Estate Construct SRL, alături de Anica Stefan (25,5%) și Enache Lucian (37,5%) – consilier județean Ilfov din partea UNPR. Conform datelor ONRC, deși această societate a fost implicate într-o serie de afaceri imobiliare profitabile boom-ului, a obținut rezultate financiare modeste în ultimii trei ani. Astfel, în 2010 și 2011, Real Estate Construct a înregistrat pierderi brute de 355.388 RON (cifră de afaceri netă de 651.382 RON), respectiv 115.609 RON (cifră de afaceri netă de 780.191 RON). În schimb, în 2012, societatea a raportat un profit net de doar 43.543 RON, raportat la o cifră de afaceri netă de 962.425 RON. Conform ultimelor informații, din 2 iulie 2013, director de resurse umane la această firmă a fost numit uneperistul Roman Gheorghe, fost vicepreședinte al CJ Ilfov.
Asociat cu miliardarul egiptean Tarek El Feki
În anul 2012 Nae Nicolae mai deținea 50% din SC Set Management Construct SRL (redenumită SC Salubrom Activ SRL), care avea ca obiect principal de activitate colectarea deșeurilor, alături de miliardarul egiptean Tarek El Feki Tarek (45%) și Alexandru Persea (5%). În 2008, el a fost asociat și cu afaceristul Vasile Turcu în SC Cargo Trans Beton SRL, fiind totodată și acționar minoritar la complexul imobiliar Impact SA.
Implicat în 2002, într-un dosar de spălare de bani instrumentat de PNA, în care au fost vehiculați Sergiu Sechelariu, Viorel Hrebenciuc și Emanoil Savin
În anul 2002, numele lui Nae Nicolae (n.n. – pe atunci vicepreședinte PSD Ilfov, adică mâna dreaptă a generalului Gabriel Oprea) a fost vehiculat într-un dosar penal instrumentat de procurorul PNA (actual DNA) Nicolae Petroșel, alături de Viorel Hrebenciuc, Segiu Sechelariu și Emanoil Savin – primarul din orașul Bușteni, nașul său de cununie. La vremea respectivă, dosarul PNA nr. 65/P/2002 – judecat de Tribunalul Prahova (dosar penal nr. 4273/2004), dar și de Curtea de Apel Ploiești (dosarul penal nr. 7573/2005) – conținea date, fapte, înscrisuri și acuzatii grave privind săvârșirea infracțiunii de spălare de bani rezultați dintr-o fraudare bancară de 435.000 USD. De-a lungul vremii, dosarul PNA nr.65/P/2002 a fost disjuns, iar rezultatele cercetării judecătorești efectuate de magistratii Tribunalului Prahova au fost preluate pentru investigare de către DNA. De subliniat că dosarul PNA, trimis în judecată la 8 iunie 2004, după doi ani de cercetări, preciza implicarea mai multor inculpați „implicați într-o activitate infracțională ce viza spălare de bani, acordare și utilizare ilegală de credite, delapidare și fals în inscrisuri sub semnatură privată în dauna BRD – Agenția Bușteni“. Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii PNA stabiliseră că inculpata Mihaela Bălescu, „în calitatea sa de director al Agenției BRD Bușteni, a promovat relații clientelare cu un grup de afaceriști apropiați ai primarului din Bușteni, Emanoil Savin, nașul lui Nae Nicolae. De subliniat că anchetatorii precizau în dosarul respective că „în perioada octombrie 1999-ianuarie 2003, inculpata Mihaela Bălescu a adus prejudicii grave unității bancare, aprobând fără înștiințarea Comitetului de credite un contract de 275.000 USD, pe care l-a semnat în fals; (…) în realitate, banii erau destinați pentru achiziționarea unor terenuri în suprafață de 223.700 mp. în județul Ilfov, drept pentru care banii au fost directionați în contul personal al inculpatului Nae Nicolae, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani“.
Pe parcursul cercetărilor, oficiala BRD a declarat anchetatorilor că Emanoil Savin, în calitate sa de primar al orașului Bușteni și afacerist, a facut diverse presiuni asupra sa: „La sfârsitul lunii mai 2002, Savin Emanoil avea nevoie de 250.000 USD pentru a prelua un teren în zona industrială a Bucureștiului (Pantelimon), pe numele lui Nae Nicolae, acționar majoritar la SC Acumulatorul SA. Savin a insistat pentru acesti bani, (…) a facut șantaj asupra mea și tot timpul m-a amenințat (…)“.
De subliniat că în timpul anchetei PNA, dar și a cercetării judecătorești, Mihaela Bălescu a făcut dezvăluiri incendiare cu privire la implicarea unor politicieni importanți: „După ce i-am dat banii (lui Savin Emanoil, prin creditarea ilicită a unei societăți din Bușteni), acesta mi-a spus că terenul este pe numele lui Nae Nicolae și ca acel teren va fi vândut unei firme străine cu 1.000.000 de dolari și că acești bani vor fi impărțiți de el și de Nae Nicolae cu Viorel Hrebenciuc și Sergiu Sechelariu (…)“. De altfel, implicarea lui Hrebenciuc în această afacere a fost confirmată, într-o declarație, și de un comisar al Gărzii FInanciare, care efectuase un control la firma care beneficiase de creditul de la BRD Bușteni: „Pe parcursul șederii lui la sediul societății controlate Savin Emanoil a afirmat că va contacta telefonic o persoană cu demnitate publică, al cărei nume este Hrebenciuc Viorel“ (n.n. – Hrebenciuc a negat tot timpul implicarea sa în acest dosar). Interesant este că în această afacere imobiliară asimilată spălării de bani, anchetatorii au stabilit implicarea fostului ministru Sergiu Sechelariu, prin intermediul soției sale, Violeta Sechelariu – care, la un moment dat, prin metoda suveică de vânzări-cumpărări, a intrat în posesia terenurilor de 223.700 mp din Pantelimon, la un preț derizoriu în comparație cu valoarea de piață a acestora. În acest dosar Nae Nicolae a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu suspendare.
Numele lui Nicolae vehiculat în privatizarea Cupru Min
Numele lui Nae Nicolae a mai fost vehiculat și la momentul tentativei de privatizare a societății Cupru Min de către Ronefer SRL Voluntari, o firmă cu doar șase angajați și venituri de 39,4 milioane euro (în 2011), controlată de o anume Maria Gherghe. La momentul respectiv, datele oficiale arătau că Ronefer era doar o verigă în spatele căreia se află traderii Trafigura și Marc Rich, dar și oameni de afaceri autohtoni. Atunci presa a subliniat că Maria Gherghe avea conexiuni cu Nae Nicolae și cu nașul acestuia, Emanoil Savin, prin intermediul societății Acumulatorul (n.n. – la această societate Savin și Nicolae erau principalii acționari, în timp ce Maria Gherghe deținea 5% din acțiuni și era și administrator).
I-a vîndut lui Prigoană terenul fostei fabrici Acumulatorul cu 8 milioane de euro
Nae Nicolae a avut relații de afaceri și cu Silviu Prigoană – „regele“ salubrizării. Astfel, în 2006, Prigoană a cumpărat de la Nae Nicolae terenul fabricii Acumulatorul Pantelimon cu suma de 8 milioane de euro, potrivit informațiilor din presă. Ulterior, Prigoană a mutat pe acel teren activitatea Rosal Grup, la care este proprietar.
Acuzat că a încasat ilegal trei ani indemnizația de la CJ Ilfov
Considerat drept cel mai bogat consilier județean din Ilfov, Nae Nicolae a fost acuzat că nu a participat la nicio ședință de consiliu Județean în primi trei ani de mandat, dar cu toate acestea a încasat indemnizația de ședință. Deși a fost exclus din organizația PSD Ilfov, grație relațiilor de prietenie cu generalul Gabriel Oprea (președintele UNPR) și cu Florin Pandele (primarul orașului Voluntari), Nae Nicolae a continuat să dețină mandatul de consilier județean, în ciuda prevederilor legale. La încetarea mandatului de consilier local, în iunie 2012, Nae Nicolae a sărit în barca UNPR, el fiind un sponsor extrem de generos al acestui partid. Avea și cu ce, dacă avem în vedere că în declarația de avere din 2008 declara că a încasat nu mai puțin de 40,8 milioane de euro din vânzarea unui teren către SC Cefin . Interesant este că această sumă nu mai apare în declarațiile de avere ulterioare și nici achiziții în contravaloarea acestei sume, dar, acum e prea târziu ca ANI să se ocupe de averea lui Nae Nicolae.
Mircea Florescu