Week-end-ul trecut a indoliat sapte familii de mineri din judetul Caras Severin, in timp ce altele sunt intr-o grea asteptare, doi mineri zbatandu-se intre viata si moarte. Inca trei au fost raniti, dar vietile nu le sunt in pericol.
In dimineata zilei de sambata, la ora 5.30, la mina Anina, a avut loc o deflagratie din cauza acumularii de gaz metan. Explozia s-a produs la abatajul – camera 686, orizontul 8, situat la o adancime de 800 de metri, si a fost cauzata de acumularile de gaz metan. In subteran se aflau la momentul exploziei 68 de mineri. Dintre acestia, 12 se gaseau in zona deflagratiei. Abia in noaptea urmatoare au putut fi scoase corpurile celor sapte mineri decedati. Accidentul este cel mai grav din ultimii 20 de ani.
Cei doi raniti grav au fost operati la Centrul de chirurgie plastica din Timisoara. Medicii spun ca sansele lor de supravietuire sunt mici, avand in vedere arsurile extinse si leziunile profunde de pe corp. Totusi, situatia era stabila, ei sunt constienti si raspund prin clipirea ochilor la diverse intrebari ale personalului medical. Insa, asa cum au declarat si ieri medicii, perioada cea mai dificila urmeaza dupa 72 de ore, respectiv intre a 3-a si a 8-a zi de la interventia chirurgicala.
Echipele de ancheta vor incerca sa coboare astazi in subteran pentru a relua cercetarile asupra imprejurarilor in care s-a produs explozia de la mina Anina, pe masura ce se va inregistra o scadere a concentratiei de gaze in abatajul unde a avut loc deflagratia. Directorul general al Societatii Miniere Banat Anina, Nicolae Calamariu, a afirmat ca se monitorizeaza permanent concentratia de gaze si a fost instalat un post de paza in subteran care sa permita accesul in zona aflata sub ancheta.
Mina Anina este una dintre cele mai adanci din Europa, exploatarea ajungand pana la 1.200 de metri sub nivelul solului.
Ancheta se anunta lunga
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a dispus ca doua echipe de procurori de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa investigheze cauzele accidentului. Deja au fost adunate probele scrise si o parte din cele materiale de la fata locului. Procurorul sef al judetului Caras Severin, Teodor Iordachi, a precizat ca urmeaza sa fie efectuata o expertiza tehnica de specialitate.
Pana ieri au fost ridicate inscrisuri de la Miniera Banat privind contractele de munca, protectia muncii, s-au ridicat inscrisuri cu privire la planul de activitate, ora cand au intrat, ora cand trebuiau sa iasa, ce atributii are artificierul. In functie de probele care se vor mai ridica, privind pozitia cadavrelor, modul in care s-a produs explozia, in functie de aceste lucruri, se vor aduna si se va da o dispozitie de efectuare a unei expertize tehnice de specialitate, si aceasta expertiza va dura o saptamana, o luna sau poate mai putin.
De la botez la nenorocire
De la botezul fetitei sinistratilor, presedintele Traian Basescu a venit sambata seara direct la mina Anina. Tot pe seara a sosit la locul dezastrului si premierul Tariceanu. Cei doi au discutat cu conducerea Societatii Miniere Banat, oficialitatile judetului si cu reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului. Totodata, seful statului a vizitat intrarea in putul nr. 1, unde s-a produs accidentul. La finalul vizitei, presedintele Romaniei a spus ca cea mai buna solutie este inchiderea minei. El a mai declarat ca procesul de extragere a carbunelui va fi oprit pana la clarificarea situatiei.
Prezent la exploatarea de la Anina, si ministrul economiei, Codrut Seres, a declarat ca mina va fi inchisa mai repede decat s-a stabilit anterior. -S.C. Miniera Banat – Exploatarea Miniera Anina, una dintre cele mai vechi din tara, se afla pe lista celor care urmau sa se inchida in luna octombrie, dar survenirea accidentului cu urmari atat de tragice a grabit acest proces si, ca atare, mina va intra in conservare-, a mai spus Seres. In plus, ministrul economiei va solicita infiintarea unei comisii speciale, care sa analizeze situatia de la mina Anina. De asemenea, la exploatare sunt asteptati specialisti ai Inspectoratului National de Securitate Antiexploziva Petrosani. Autoritatile de la EM Anina au declansat de urgenta o ancheta pentru a clarifica imprejurarile in care s-a produs tragicul eveniment.
Banii nu-i vor inlocui…
Conform contractului colectiv de munca, familiile vor primi un ajutor echivaland cu 8 salarii medii brute, adica aproximativ 80 de milioane de lei. Potrivit directorului general al societatii, Nicolae Calamariu, si cei 5 raniti vor primi ajutoare banesti din partea societatii. In afara ajutorului de inmormantare, banii vor veni si de la guvern. Executivul decide saptamana aceasta ce sume acorda familiilor minerilor decedati sau raniti la Anina. Avand in vedere ca cinci dintre victime urmau sa fie disponibilizate in cateva zile, executivul urmareste posibilitatea de a acorda rudelor acestora si salariile compensatorii.