Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 17 iulie , a Zilei Justiţiei Penale Internaţionale. Această dată, stabilită prin Declaraţia de la Kampala, adoptată cu prilejul primei Conferinţe de Revizuire a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, marchează aniversarea datei de 17 iulie 1998, moment istoric la care a fost adoptat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale.
Adoptarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curţii Penale Internaţionale, a reprezentat un pas decisiv în lupta împotriva impunităţii pentru crime deosebit de grave, care pot ameninţa pacea şi securitatea globală, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.
Potrivit MAE, totodată, Ziua Justiţiei Penale Internaţionale reprezintă o ocazie excelentă pentru a confirma angajamentul comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională ca ideal comun şi instrument pentru combaterea impunităţii pentru crimele cele mai grave care preocupă comunitatea internaţională.
Curtea Penală Internaţională este prima instanţă penală internaţională permanentă, competenţa acesteia vizând crimele cele mai grave care preocupă ansamblul comunităţii internaţionale. În prezent, 122 de state sunt părţi la Statutul de la Roma.
Ministerul Afacerilor Externe celebrează Ziua Justiţiei Penale internaţionale prin organizarea, la 21 iulie 2014, în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România şi cu Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar, a unui eveniment cu participarea E.S. doamna Fatou Bensouda, procurorul Curţii Penale Internaţionale.