Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a solicitat ieri partilor implicate in dosarul in care Zoia Ceausescu cere deshumarea parintilor sai sa depuna hotararea Consiliului General al Muncipiului Bucuresti privind organizarea si functionarea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Acest act este necesar pentru a se stabili daca Cimitirul Civil Ghencea, unde ar fi ingropati sotii Ceausescu, este sau nu administrat de Ministerul Apararii Nationale (MApN). Avocatului Zoiei Ceausescu e de parere ca relevanta acestui act nu ar fi foarte mare, deoarece scopul actiunii este stabilirea locului unde sunt ingropati sotii Ceausescu, nu statutul cimitirului. Instanta a mai luat in discutie si exceptia invocata de MApN, privind lipsa calitatii sale procesuale in dosar si, implicit, scoaterea din cauza. Zoia Ceausescu a solicitat, prin avocatul sau, respingerea acestei exceptii, avand in vedere ca MApN s-a ocupat de organizarea procesului, de punerea in executare a hotararii de condamnare, de transportul cadavrelor de la Targoviste la Bucuresti, de depozitarea corpurilor pe stadionul Ghencea si de inmormantare. Mai mult, conform unei hotarari judecatoresti din 1998, document depus ieri la dosar, MApN era obligat sa-i dea Zoiei Ceausescu certificatele de deces.
Prin actiunea introdusa se cere deshumarea sotilor Ceausescu si efectuarea unei expertize medico-legale, pentru stabilirea identitatii celor care sunt ingropati acolo, Zoia nefiind convinsa ca acestia sunt parintii ei. Ea cere si un loc de veci in acelasi cimitir, pentru a-si ingropa crestineste parintii.
La termenul din 5 aprilie, ACCU a depus la instanta un act in care spune ca nu poate concesiona mormantul solicitat de Zoia Ceausescu, pe motiv ca nu exista nici un document oficial care sa ateste ca acolo sunt inmormantati parintii ei. Mormantul poate fi concesionat numai pe baza unei confirmari a identitatii celui care este deja inmormantat acolo.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane