Ministerul Administratiei si Internelor cheltuieste anual 20 milioane de euro pentru carburantii celor 17.500 de vehicule terestre si fluviale pe care le are in dotare. Sumele imense care sunt rulate si modalitatile greoaie de achizitie determina greseli si produc pagube institutiei. In ciuda milioanelor de litri de carburanti pe care Baza Centrala pentru Asigurarea Tehnica a Misiunilor le cumpara pentru MAI, nimeni nu negociaza un discount, iar atribuirile se acorda in urma unor discutii cu o singura sursa. Numai anul trecut, pe 15 noiembrie, BCATM a MAI a cumparat 5,35 milioane litri de benzina si opt milioane litri de motorina. Pretul total al tranzactiei a fost de 377 miliarde de lei, adica 10,9 milioane de dolari, iar atribuirea s-a facut, prin negociere directa, companiei Rompetrol.
Pentru a se ajunge la asa ceva, oficialii ministeriali se folosesc de mai multe tertipuri juridice. In acest timp, politistii se plang din cauza lipsei de carburanti, in ciuda faptului ca, in medie, o masina a MAI primeste aproape 230 de litri de benzina sau motorina. Cu toate acestea, modalitatile greoaie si birocratia intarzie achizitia combustibilului, motiv pentru care perioade lungi de vreme vehiculele nu primesc nimic.
Alungarea ofertantilor
Este cunoscut faptul ca furnizorii de combustibil ai Ministerului Administratiei si Internelor nu primesc bani, ci scapa de anumite datorii la bugetul de stat. Acest lucru este firesc din cauza faptului ca producatorii privati de combustibil au preluat unitati cu datorii mari la buget, iar in prezent, majoritatea achita datorii istorice la stat. Astfel, oficialii BCATM au gasit o modalitate simpla pentru a nu primi oferte prea multe.
Pentru tranzactia de 377 miliarde de lei au fost publicate trei anunturi prin care se arata dorinta MAI de a achizitiona marfa. La primele strigari nu se prezinta nimeni, deoarece aproape toti producatorii au datorii la buget, iar lipsa acestor datorii este o cerinta obligatorie a autoritatii contractante. La ultima strigare este insa eliminata aceasta cerinta, dar interesul furnizorilor este scazut, asa ca la licitatie se prezinta numai cine -trebuie-.
Pret fara discount
Pentru combustibilii achizitionati anul trecut, in ultimul trimestru, s-au platit in medie 28.186 lei pentru un litru. In momentul respectiv, pe piata, pretul unui litru de motorina era de 27.100 de lei, iar cel al unui litru de benzina de 29.100 de lei. Pretul mediu obtinut de MAI este cu atat mai mare, cu cat aceasta institutie a achizitionat mai multa motorina (opt milioane de litri) decat benzina (5,35 milioane de litri).
Astfel, vedem ca, in ciuda achizitionarii unei cantitati impresionante de combustibil, Ministerul Administratiei si Internelor nu a obtinut nici un discount de la furnizor.
MAI pierde bani din cauza cursului valutar
In acest an, Baza Centrala pentru Asigurarea Tehnica a Misiunilor s-a grabit sa anunte inca din luna ianuarie ca urmeaza sa cumpere benzina, motorina si uleiuri in valoare totala de 765 miliarde de lei. In anuntul de intentie publicat in Monitorul Oficial din data de 12.01.2005 se preciza faptul ca aceasta suma este echivalentul a 19.757.231 de euro la -cursul de schimb al BNR din data de 07.01.2005-.
Problema este ca la data mentionata cursul de schimb era de 38.830 de lei, fapt pentru care un calcul simplu ne indica faptul ca numai din aceasta operatiune minora internele pierd 50.000 de euro.
Acest anunt a fost urmat la foarte scurt timp de anuntul de participare, in care se specifica faptul ca se urmareste cumpararea de benzina in valoare de 270 miliarde de lei si de motorina in valoare de 257 miliarde de lei. De 37 miliarde de lei, MAI urmand sa achizitioneze ulei si lubrifiant pentru vehicule.
Cu toate acestea, modelul de alungare a furnizorilor se pastreaza. Desi se spune ca finantarea se face prin compensarea obligatiilor datorate la bugetul de stat, furnizorii nu trebuie sa aiba astfel de datorii pentru a putea participa la licitatie.