Clubul de Fotbal Dinamo Bucuresti se razboieste cu Ministerul Administratiei si Internelor. Oficialii institutiei le cer managerilor echipei de fotbal 12 miliarde de lei. Ministerul a intentat deja doua procese pentru a recupera sumele de bani restante. -Banii s-au adunat ca urmare a folosirii utilitatilor de la stadionul din Soseaua Stefan cel Mare. Societatea comerciala a incercat sa compenseze sumele, dar acest lucru nu a fost acceptat-, precizeaza subcomisarul Marius Tache de la Ministerul Administratiei si Internelor.
La randul sau, chestorul Marcel Popescu, directorul Clubului Sportiv Dinamo, structura a MAI, este de parere ca situatia din prezent este perfect normala. -Trebuia sa se regleze aceste aspecte. Pana cand am venit eu aici, situatia era complicata si acum astept sa reintram in normal-, a precizat seful clubului, care are in proprietate stadionul din Soseaua Stefan cel Mare. Mai mult, acesta sustine ca nu este de acord cu o compensare din partea administratorilor echipei de fotbal. -Ei au facut o cladire acolo si doreau sa spuna ca astfel si-au achitat datoriile fata de noi. Nu le-a cerut nimeni sa efectueze constructia respectiva-, conchide chestorul Marcel Popescu.
In schimb, presedintele FC Dinamo, Nicolae Badea, afirma ca va cere MAI sumele de bani pe care le-a investit in cladire. -Procesele acestea sunt ca un fault de joc, ca un cartonas galben care ajuta echipa. Ei nu puteau face compensare decat prin hotarare de guvern, asa ca a trebuit sa ne dea in judecata-, spune boss-ul de la Dinamo.
Adjunctul CS Dinamo, Eugen Colita, este mai putin transant, spunand doar ca -este un demers perfect legal. O relatie dintre doua cluburi gemene-. Atitudinea oficialului MAI este lesne de inteles, deoarece el face parte din echipa de conducere a CS Dinamo inca din vremea cand s-au acumulat aceste datorii.
Lipsa sa de reactie ar putea costa ministerul cateva miliarde de lei bune, deoarece managerii echipei de fotbal sunt de acord sa plateasca datoriile de cont curent pentru utilitati, dar vor sa isi primeasca si banii pe care i-au investit in stadion. -Daca nu merge cu compensarea, vom plati esalonat. Noi avem de dat 12 miliarde de lei, iar ei au sa ne dea noua 18 miliarde de lei pentru constructia pe care am facut-o-, spune Badea. In afara de datoriile catre ANAF, clubul de fotbal mai are de achitat la AVAS sumele restante pentru contributia la fondul de sanatate.
Datoriile de aproximativ 12 miliarde pe care Fotbal Club Dinamo Bucuresti le are de plata catre Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor sunt datorate faptului ca echipa de fotbal a lui Badea, Borcea si Netoiu nu si-a platit facturile pentru utilitatt (apa, curent, caldura) vreme de mai multi ani.
Invatati cu -schemele- din campionat, managerii echipei de fotbal au incercat sa -compenseze- datoriile respective. Ei au construit o cladire in incinta bazei sportive fara sa le ceara nimeni acest lucru, iar apoi au vrut sa spuna ca banii de curent electric si apa curenta i-au bagat in imobil.
In momentul de fata echipa de fotbal are contoare separate de curent electric si de apa. Cu toate acestea, cele 12 miliarde de lei se adauga sumelor pe care echipa din Stefan cel Mare le are de platit catre stat pentru impozitul pe profit, asigurari de sanatate si fondul de somaj.
La Sectia a III-a Civila a Tribunalului Municipiului Bucuresti se judeca dosarul 487/2005 iar la Sectia a VI-a Comerciala se judeca dosarul 3991/2005. Ambele instante analizeaza pretentiile pe care Ministerul Administratiei si Internelor le are de la Fotbal Club Dinamo Bucuresti.
In acelasi timp, la aceeasi sectie se judeca dosarul 2741/2005 – o actiune in constatare introdusa de echipa de fotbal impotriva Ministerului Administratiei si Internelor. Acest dosar se refera la cladirea construita de ONG-ul care administreaza echipa de fotbal si care doreste sa fie despagubit de minister pentru investitia facuta.