Fostul administrator al societatii -Phoenix Med- SA, urmasa defunctei MT Trading, si directorul general al acesteia sunt cercetati penal. Israelianul Moshe Pesach este acuzat de fals in declaratii si inselaciune, iar Cosmin Balcacean, de evaziune fiscala, fals intelectual, inselaciune si intermediere neautorizata de valori mobiliare.
Moshe Pesach a infiintat in Romania, in 1992, societatea -Ocean 92 Investment- SRL, avand ca asociat unic firma MT Trading, apartinand controversatului om de afaceri Sorin Beraru. Ulterior, societatea isi modifica titulatura in -OFF-SHORE- SRL, iar Pesach isi atribuie calitatea de administrator. Din motive necunoscute, societatea condusa de Pesach, avandu-l in spate pe acelasi Beraru, isi modifica, din nou, denumirea, in SC -Atlantic Business- SRL si fuzioneaza in 1998 cu SC -Phoenix Med- SA, al carei director general si imputernicit era Balcacean Cosmin. Dupa scandalul CI-CO, in care este amestecat acelasi Sorin Beraru si care a dus la arestarea a patru directori din fostul FPS, Moshe Pesach a declarat, in fata notarului public Paula Pencea, ca nu a avut cunostinta despre faptul ca societatea MT Trading, care a stat la baza imperiului romanesc al lui Beraru, era revocata si radiata de statul Nevada, unde fusese inregistrata in 1989, pentru neplata taxelor. -Mentionez ca, la data mandatarii mele (de catre Sorin Beraru, n.r.) de a fonda in Romania o noua societate, nu am avut cunostinta de faptul ca SC MT Trading, asociatul unic la <Ocean 92 Investment> SRL si denumita ulterior <Atlantic Holding Group> SRL, a fost revocata de autoritatile statului Nevada si apoi radiata pentru neplata taxelor, spunea, pe 27 aprilie 2001, Moshe Pesach. Acesta este cercetat acum de politistii bucuresteni pentru fals in declaratii privind infiintarea societatii -Ocean 92 Investment-, care in cele din urma a devenit -Phoenix Med-, si pentru ca vandut prin directorul general, Balcacean Cosmin, mai multe pachete de actiuni pe piata de capital, desi societatea nu era autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Fostul director general al FPS, Alin Giurgiu, cercetat intr-un nou dosar
Directorul general al -Phoenix Med-, Balcacean Cosmin, este cercetat si in dosarul -RECO-, de aceasta data in calitate de reprezentant al companiei -Multisistem Industry- SRL, care il are in spate pe acelasi Sorin Beraru. Alaturi de Balcacean, mai sunt cercetati fostul director general executiv al FPS, Alin Giurgiu, directorul Departamentului pentru privatizare, Dan Gozia, ambii arestati in afacerea CI-CO, si functionarii Cristina Gyemant, Horia Marian, Daniel Plesoiu, Marius Aposteanu si Angelica Nicolescu. Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu in forma calificata. Tot in dosarul -RECO-, politistii ii cerceteaza si pe Viorel Balan, directorul general al -Multisistem Industry-, si pe contabila Aida Chiscop.
In 1998, Balcacean a prezentat FPS, in vederea participarii la achizitionarea a 70 % din actiunile SC RECO SA, un certificat fiscal, care atesta in fals ca nu avea impozite si taxe neplatite, obtinut de Chiscop Aida, contabila societatii, dar, ulterior, s-a stabilit ca societatea nu a inregistrat si nu a varsat impozit pe profit in suma de 1.543.871.386 de lei si majorari de 264.202.566 de lei.
Politistii au constatat ca reprezentantii FPS au incalcat legislatia in vigoare, cu ocazia incheierii contractului neintroducand clauzele obligatorii privind firma si emblema fiscala, clauzele de reziliere, nu au fixat cuantumul daunelor interese si au admis un termen mai mare la plata pretului pachetului de actiuni (90 de zile, fata de 60 zile legal).
Cu ocazia derularii contractului, cumparatorul nu a respectat clauzele contractuale, respectiv nu a obtinut autorizatia de mediu, nu a efectuat investitii sub forma de aport la capital, nu a majorat capitalul social in vederea achitarii datoriilor si a cesionat partial actiunile dobandite, inainte de indeplinirea tuturor obligatiilor asumate.
In anul 2000, SC Multisistem Industry SRL, prin directorul executiv Balan Viorel, a cesionat, fara acordul FPS, mai mult de jumatate din actiunile dobandite catre -Denley A.M. Europe INC.-. Prejudiciul cauzat este de 2.000.000.000 de lei – investitii de protectia mediului neefectuate, 3.000.000.000 de lei – capital social nemajorat, 140.513.060 de lei – dividende si penalizari datorate FPS.
APAPS a inaintat Sectiei Comerciale a Tribunalului Bucuresti doua cereri de rezolutionare a contractelor de privatizare a societatior RECO si Flamura Bucuresti, achizitionate in 1999, respectiv 1998, de firma Multisistem Industry SRL, pentru nerespectarea obligatiilor asumate in contracte.