Home Actualitate Ministerul Educației a emis actele normative necesare desfășurării examenelor în cazul în...

Ministerul Educației a emis actele normative necesare desfășurării examenelor în cazul în care greva se prelungește

DISTRIBUIŢI

Greva generală din învăţământ va fi declanşată luni, 22 mai, şi va continua până când sindicaliştii vor primi din partea Guvernului o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, a declarat duminică preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.

„Pentru a stopa o astfel de acţiune ei vor trebui să primească din partea Executivului o soluţie, o soluţie care să fie credibilă, o soluţie care să ofere perspective foarte clare. Noi o să le punem la dispoziţie în momentul de faţă exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului. Acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre, iar membrii de sindicat se vor pronunţa foarte rapid, dar cu certitudine vă spuneam că pe această ofertă mâine va fi grevă generală. (…) Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi bineînţeles de dorinţa colegilor noştri”, a precizat Nistor.

Acesta a menţionat că greva generală va dura până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest. „Ei sunt cei care hotărăsc. Nu sunt doar membrii de sindicat sunt şi foarte mulţi profesori”, a completat el.

Problemele profesorilor sunt reale şi orice revendicare rezonabilă poate fi rezolvată, a transmis duminică și premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu sindicatele din Educaţie.

El a arătat că soluţia o reprezintă dialogul, iar Guvernul are disponibilitatea de a sta faţă în faţă cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Potrivit acestuia, singurii care au de pierdut dacă greva se declanşează sunt părinţii şi elevii.

”În primul rând, vreau să transmit că problemele profesorilor sunt reale şi orice revendicare rezonabilă poate fi rezolvată. Guvernul face eforturi pentru a găsi soluţiile cele mai bune atât pentru ei, cât şi pentru toţi românii. Am stabilit astăzi împreună cu sindicatele câteva direcţii şi măsuri, care arată buna noastră credinţă şi eforturile sincere pe care le depunem pentru îmbunătăţirea condiţiilor salariale, şi nu numai, din sistemul de învăţământ românesc. (…) Dialogul este întotdeauna calea. De aceea, am invitat sindicatele la discuţii. Le transmit profesorilor că suntem pe un teren al deschiderii şi empatiei. Eu nu văd altă soluţie decât cea a dialogului până ce avem o rezolvare. Reiterez disponibilitatea mea şi a miniştrilor de resort de a sta faţă în faţă cu sindicatele oricând, oriunde, oricât”, a scris Ciucă pe Facebook.

În acest timp, mai precis vineri, 19 mai, în Monitorul Oficial au fost publicate ordinele Ministrului Educației prin care s-au luat măsurile necesare pentru ca examenele să se desfășoare normal chiar dacă profesorii vor continua greva.

Potrivit acestuia, problemele discutate la întâlnirea de duminică se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie, iar după dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie.

”De asemenea, au fost propuse stimulente financiare pentru debutanţi şi pentru cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate. Guvernul îşi menţine angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, din completarea aplicării Legii salarizării 153/2017. Măsura va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi prevăzute în Anexa 8”, a amintit prim-ministrul.

Există un interes major pentru educaţie din partea Guvernului şi al Coaliţiei, iar reformele trebuie să continue, a mai transmis premierul Ciucă.

”Proiectul ‘România Educată’ este un exemplu al angajamentului nostru pentru realizarea unui sistem de educaţie performant pentru toate părţile implicate: profesori, părinţi, elevi”, a adăugat el.

În opinia premierului, o grevă generală se declanşează în lipsa dialogului şi a rezolvării problemelor.

”Singurii care au de pierdut dacă greva se declanşează, în ciuda dorinţei noastre de dialog şi negociere, sunt părinţii şi elevii, care de mâine sunt într-o situaţie extrem de dificilă. Urmează examenul de Capacitate şi Bacalaureatul. Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm”, a mai arătat Nicolae Ciucă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.