Ministerul Justiţiei iroseşte peste 100 de sisteme de videoconferinţă, în valoare de 725.000 de lei.
Deputaţii USR Oana Murariu şi Mihai Badea au înregistrat o iniţiativă legislativă care permite ca audierea condamnaţilor la închisoare să fie realizată, de regulă, prin sistemele de videoconferinţă pe care Ministerul Justiţiei le-a achiziţionat pentru penitenciare în perioada pandemiei de COVID-19 şi care în prezent sunt complet neutilizate. În acest fel, s-ar face paşi importanţi în direcţia digitalizării justiţiei şi a degrevării instanţelor de judecată şi, totodată, s-ar realiza economii la bugetul de stat.
În prezent, costurile suportate de sistemul judiciar şi, indirect, de către cetăţeni pentru a asigura dreptul privind accesul la justiţie prin prezenţa fizică a deţinuţilor în sala de judecată sunt extrem de ridicate. Aceste costuri pot fi reduse dacă audierile deţinuţilor s-ar putea realiza prin videoconferinţă.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiţiei, statul a cheltuit 725.944,11 lei pentru dotarea celor 44 de penitenciare şi centre de detenţie din România cu 102 sisteme de videoconferinţă, pentru asigurarea participării de la distanţă a deţinuţilor la proceduri judiciare pe durata stărilor de urgenţă şi de alertă dintre martie 2020 şi martie 2022.
Această investiţie a fost folosită doar pe durata restricţiilor pandemice, în acest moment sistemele fiind aproape complet neutilizate, pentru că deţinuţii solicită foarte rar desfăşurarea audierilor prin această modalitate.
„În 2016, s-a făcut un prim pas către digitalizarea acestor audieri, prin introducerea posibilităţii folosirii videoconferinţei, cu acordul persoanei deţinute, iar în timpul pandemiei restricţiile au impus utilizarea mijloacelor de comunicare de la distanţă, astfel încât astăzi suntem pregătiţi să mergem şi mai departe cu prevederea audierii online ca regulă, iar a celei fizice ca excepţie”, afirmă deputatul USR Mihai Badea, fost preşedinte al Comisiei juridice.
„Unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat în calitate de parlamentar constă în degrevarea instanţelor de judecată. Pe lângă acest lucru, prin proiectul depus astăzi, se vor face economii considerabile la bugetul de stat şi mai realizăm încă o etapă în digitalizarea justiţiei. În plus, proiectul este în interesul celor care formulează contestaţii, pentru că va asigura o soluţionare mai rapidă a proceselor”, explică Oana Murariu, deputat USR.
Prin adoptarea proiectului USR va exista o utilizare mai judicioasă a resurselor sistemului judiciar şi o degrevare a instanţelor de judecată, iar dreptul persoanelor condamnate nu va fi afectat, deoarece îşi vor putea exprima poziţia în condiţii similare celor din sala de judecată. De asemenea, în situaţiile când judecătorul va considera necesar, din oficiu sau la cerere, va putea dispune aducerea deţinutului la instanţă.