Presa a acuzat Ministerul Justitiei ca doreste sa inaspreasca pedepsele pentru jurnalisti. Ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, spune insa ca nu a fost nici o clipa vorba de a modifica sau de a stabili alte pedepse pentru insulta si calomnie si ca presa a fost cea care fie a interpretat gresit, fie nu a avut suficiente cunostinte juridice ca sa inteleaga sensul modificarilor pe care Ministerul Justitiei le-a facut la Codul Penal. Sanctionarea cu inchisoarea pentru insulta si calomnie nu exista in cele mai multe dintre tarile cu regim democratic. Mai mult, Consiliul Europei a cerut Romaniei sa renunte la pedepsirea cu inchisoarea pentru insulta, calomnie si homosexualitate.
Ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, spune ca articolele privind calomnia, insulta si ofensa adusa autoritatii statului vor fi discutate de Senat. -A existat o singura modificare, care, la articolul 238, incerca pentru moment sa acomodeze textul cu decizia Curtii Constitutionale, care a declarat drept neconstitutional o parte a textului, reducand si nu marind sfera persoanelor la care s-ar fi aplicat acest articol, ca o prevedere privind protectia autoritatii statului-, a spus dna Stanoiu. Ministrul a aratat ca, pentru insulta si calomnie, nu se propunea vreo modificare, dar ca, dintr-o neintelegere provocata de modul in care tehnica legislativa impune prezentarea unor texte, nu s-a inteles ca actualele reglementari din Codul Penal ramaneau valabile pana cand Comisia juridica a Senatului lua in discutie proiectul propus de Valeriu Stoica si adopta o decizie cu privire la fiecare din textele propuse. -Nu a fost vorba nici o clipa de a modifica sau de a stabili alte pedepse decat prevede actualul Cod Penal. Sper ca lucrurile au fost doar interpretate gresit sau a fost o lipsa de cunostinte juridice-, a spus Stanoiu. Ministrul a afirmat ca, in acest moment, in penitenciare nu se afla detinuti pentru savarsirea infractiunii prevazute de articolul 238 din Codul Penal, cu exceptia unei singure persoane – un fost redactor al unui cotidian local, condamnat la trei ani si sase luni pentru furt calificat. Pentru calomnie sunt inchise trei persoane, nici una nefiind ziarist.
-In penitenciar se afla si persoane de peste 75 ani, condamnate pentru fapte extrem de marunte din cauza unor imperfectiuni legislative-, a spus Stanoiu. Ea a mai precizat ca a elaborat un proiect de act normativ privind siguranta cetateanului care prevede majorarea pedepselor pentru infractiuni cu violenta, pentru a preveni extinderea acestui fenomen.
-Articolul 200 mai trebuie analizat-
Ministerul Justitiei a propus amendarea articolului 200 din Codul Penal pentru a elimina aspectele discutabile privind discriminarea relatiilor sexuale intre persoanele de acelasi sex si pentru a realiza un text care sa corespunda cerintelor Uniunii Europene si Consiliului European. Ministrul Rodica Stanoiu spune ca, la sfarsitul legislaturii trecute, fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica, a propus un proiect de modificare a Codului Penal care ar fi determinat abrogarea articolului 200 si, implicit, eliberarea din penitenciar a aproximativ 180 de persoane condamnate pentru infractiuni deosebit de grave. Proiectul propus de Stoica a trecut de Camera Deputatilor si se afla in acest moment in dezbaterea Comisiei juridice a Senatului. Stanoiu spune insa ca va fi nevoie de noi discutii cu privire la articolul 200, intrucat diverse organizatii neguvernamentale nu accepta forma propusa de Ministerul Justitiei. -A fost o incercare de a debloca articolul 200, poate nefericit realizata, neintelegere pentru care Ministerul Justitiei isi asuma responsabilitatea-, a spus Stanoiu.
In opinia ministrului Rodica Stanoiu, proiectul propus de Valeriu Stoica ridica, prin forma redactata, unele probleme privind respectarea principiilor legislative existente, ceea ce a determinat dorinta Executivului de a urgenta rezolvarea acestor aspecte.