Ministerul Justitiei va inainta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) motivele privind amanarea intrarii in vigoare a noului Cod penal al Romaniei. Mihai Eftimescu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca s-a primit din partea a 12 Parchete de pe langa tot atatea Curti de apel si de la 11 Curti de apel -cereri vehemente- privind amanarea intrarii in vigoare a noilor reglementari – Codul penal si legea privind executarea pedepselor, care este strans legata de primul act normativ.
Mihai Eftimescu a sustinut ca prin prevederile art. 108 din noul Cod penal (n.r. – -in cazul infractiunilor sanctionate cu pedeapsa inchisorii, instanta poate sa nu aplice nici o pedeapsa inculpatului care nu a avut antecedente penale, a acoperit prejudiciul cauzat si a dat dovezi temeinice ca se poate indrepta chiar fara aplicarea unei pedepse-) se creeaza o stare de discriminare pe criteriul averii, in sensul ca -bogatii scapa de pedeapsa (n.r. – prin plata unei sume de bani care sa acopere prejudiciul), iar saracii raman la inchisoare-. Secretarul de stat a adus ca argument, in sustinerea acestei teorii, Decizia nr. 463/1997 a Curtii Constitutionale care a declarat ca neconstitutionale prevederile art. 81 alin. 4 din actualul Cod penal – -in cazul condamnarii pentru o infractiune prin care s-a produs o paguba, instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei numai daca, pana la pronuntarea hotararii, paguba a fost integral reparata-.
-Pregatim o ordonanta de urgenta pentru amanarea intrarii in vigoare a acestor reglementari si o vom promova numai la cererea expresa a forurilor pe care le vom sesiza (n.r. – CSM si ICCJ). Nu ne cramponam de intrarea in vigoare a Codului penal, dar nici nu vrem sa ne asumam singuri responsabilitatea unui asemenea demers-, a conchis Eftimescu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 08.04.2025, 07:01:36