Ministerul Public va avea de maine un compartiment special pentru combaterea terorismului. Format pe scheletul vechii Sectii de Combatere a Crimei Organizate si Antidorg, noua structura are cinci directii de activitate si anumite atributii sporite. Legea 508/2004 intra in vigoare maine si stabileste prerogativele anchetatorilor care lupta contra terorismului. Pentru prima data, procurorii vor avea in subordine specialisti din domeniile care ii intereseaza. De asemenea, Ministerul Administratiei si Internelor urmeaza sa desemneze ofiteri si agenti ai politiei judiciare pentru a lucra sub coordonarea procurorilor.
Cu 170 de procurori, 30 de specialisti si 150 de posturi pentru personalul auxiliar si administrativ, noua directie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vrea sa se ia de gat cu teroristii si cu firmele care finanteaza activitatile acestora. De asemenea, aceiasi oameni se vor ocupa si de criminalitatea pe Internet, droguri sau infractiunile macroeconomice.
DIICOT studiaza teroristii
In afara de atributiile normale pe care o astfel de structura le are, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism are un departament specializat pentru studierea cauzelor care determina infractiunile din aria acoperita pentru procurorii de acolo. Acest departament se ocupa de cauzele -care genereaza savarsirea infractiunilor de criminalitate organizata, trafic de droguri, macrocriminalitate economico-financiara, criminalitate informatica si terorism si a conditiilor care le favorizeaza, elaborarea propunerilor in vederea eliminarii acestora, precum si pentru perfectionarea legislatiei penale in acest domeniu-, conform articolului 2, aliniatul d din legea de infiintare a DIICOT.
Conform aceluiasi articol, directia va constitui o baza de date cu infractiunile de care trebuie sa se ocupe.
Minimum sase ani vechime pentru procurorii -antitero-
Procurorii care vor sa lucreze la DIICOT trebuie sa aiba cel putin sase ani vechime, iar conducatorii lor, cel putin 10 ani vechime. Pentru a-si face treaba, ei vor avea la dispozitie o armata de experti. Articolul 10 al Legii 508/2004 prevede ca directia va beneficia de specialisti din domeniul -economic, financiar, bancar, vamal, informatic, precum si in alte domenii, pentru clarificarea unor aspecte tehnice in activitatea de urmarire penala-.
Este pentru prima data cand procurorii vor avea la dispozitie astfel de specialisti, iar acest lucru nu poate decat sa il bucure pe seful directiei, procurorul George Muscalu. -Este o organizare diferita care trateaza unitar problemele legate de criminalitate organizata si terorism. Era normal sa avem nevoie de specialisti din diferite domenii. Aceasta lege ne ajuta sa avem astfel de oameni. Informatiile se vor valorifica mult mai bine in aceste conditii-, a explicat Muscalu.
El beneficiaza de efective sporite. In momentul de fata, la structura pe care o conduce si care este asemanatoare cu viitoarea directie, lucreaza 133 de procurori. In viitor va trebui sa selectioneze inca aproape 40. Ei vor beneficia de sporuri de pana la 40% din indemnizatia bruta lunara.
Scoala de anchetatori
Legea de infiintare a DIICOT introduce si un Centru de Aplicatii Operative pentru Procurori care va functiona in cadrul directiei. Acesta este un fel de scoala pentru procurorii care vor sa se specializeze pentru lupta impotriva crimei organizate. -Este o structura pentru pregatirea procurorilor pe chestiuni de crima organizata. Centrul de Aplicatii Operationale pentru Procurori este un modul de perfectionare, cu laboratoare in care vor putea fi simulate activitatile pe care le avem in mod curent. Vor fi lectori care ii vor invata pe cei mai tineri-, spune George Muscalu.
In aceste conditii, directia nou infiintata urmeaza sa fie un fel de rampa de lansare pentru cei mai buni procurori din tara. Sefii de la Ministerul Public vor putea sa opreasca, dupa perfectionare, exact oamenii de care au nevoie. In aceste conditii, structura are premisele sa se transforme intr-una din cele mai bine puse la punct. In acelasi timp, seful DIICOT se gandeste cum sa selecteze cei mai buni politisti de politie judiciara pentru a face o echipa cat mai competenta.
Procurorii VIP intra in noua structura
Sectia de combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog pe scheletul careia se formeaza noua structura a fost in atentia presei pentru cazurile celebre pe care le-a declansat. In afara de dosarul -Cocaina- sau cazul lui Nutu Camataru, Muscalu a condus ancheta si pentru o parte din ancheta yoginilor de la MISA. De asemenea, sectia in vechea ei componenta a instrumentat dosarul lui Csibi Istvan si a dezmembrat clanul -Cordunenilor- din Iasi.