Home Actualitate Ministrul „Ceolofan” a decis că suntem prea educați și taie 1000 de...

Ministrul „Ceolofan” a decis că suntem prea educați și taie 1000 de posturi din învățământul preuniversitar

DISTRIBUIŢI

„Niciun considerent financiar nu poate justifica reducerea de posturi în sistemul școlar preuniversitar public. Semnalul de alarmă tras de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, care acuză Ministerul Educației că se pregătește să emită un ordin prin care vor fi tăiate peste 1.000 de posturi din învățământul preuniversitar, inclusiv didactice, indică un moment critic ce poate amplifica problema lipsei resursei umane de calitate”, consideră rectorul UVT, Marilen Pirtea, Coordonator al Comisiei de Educație din PNL.

Citește și Video: Noul ministru al Educației spune celălanți, furton, ghiuvetă și ceolofan

După scandalul greșelilor din sute de mii de manuale de Geografie de clasa a VI-a, după ce s-a dovedit limpede cum neglijența și nepăsarea au condus la absența unor finanțări indispensabile pentru prezența olimpicilor noștri internaționali la concursurile mondiale, după ce mulți profesori sunt lăsați fără sprijin în organizarea consfătuirilor naționale școlare, iată că sindicatele din învățământ anunță și o altă măsură iminentă, tăierea a 1000 de posturi în preuniversitar. „Pierderea de posturi ar veni pe o lipsă cronică de profesori bine pregătiți, cât și de personal nedidactic competent. Măsura ar fi în totală opoziție cu nevoile reale ale școlii românești, prima urgență fiind creșterea numărului de profesori titulari bine pregătiți”, afirmă Coordonatorul Comisiei de Educație din PNL.

Un alt semnal de alarmă ce apare ca urmare a acestei iminente tăieri de posturi se referă la orele care se atribuiau până acum personalului didactic calificat, în regim de plată cu ora, existând riscul ca acestea să fie predate din acest an de necalificați. De asemenea, este foarte posibil să se ajungă la situații de imposibilitate a asigurării plăților pentru sumele cuvenite cadrelor didactice din activitatea prestată în regim de plata cu ora, subliniază Pirtea: „Guvernanții refuză să privească educația în termeni de investiție de viitor, activitatea acestora decăzând către calcule strict contabilicești, cu reduceri masive de posturi, fără evaluarea efectelor și fără explicații publice.”

Responsabilii de azi din învățământ persistă în marea greșeală de a nu majora costul standard per elev, indicatorul esențial care arată nivelul investiției și al implicării autorităților în educație, susține rectorul: „În continuare, guvernul preferă să taie din posturi, în loc să insiste a majora acest cost standard per elev, știut fiind că suntem la coada clasamentului european în această privință. De exemplu, suntem devansați de Bulgaria, unde suma alocată este de 1000 de euro anual, față de 800 în România. Situația este cu atât mai critică dacă ne uităm la exemplul Cehiei și al Poloniei, unde costul standard per elev este de 2000 de euro.”

3 ARII

  1. Ce legatura are costul standard cu faptul ca sunt mentinute sau scindate clase sub efectiv ca sa se creeze catedre pentru pilele lu dom primar, dom director, dom inspector etc? Singura ingrijorare a sindicatelor e ca le scade numarul de cotizatii. In rest e gargara destinata aburirii necunoscatorilor.

    • @lumina Modelul se aplica si in alte tari. Nu numai ca se scindeaza clasele, sub diverse pretexte copii sunt scosi de la clasa pentru a da „servici” la tot felul de protejati. Banuiesc ca cu cat costul standard e mai mare cu atat bugetul e mai mare, deci iti permiti sa angajezi si de cine n-ai nevoie. In schimb la rezultate nu se vede mare lucru, astazi educatia de-a lungul si de-a latul lumii europeene ( in sens larg cultural) e mai mult orientata catre plus-valoarea data de informatii venite din afara scolii sau din activitati extra curiculare.

  2. Nimic despre proxima rectificare bugetară unde ar trebui (în ceasul al XII-lea) să se aplice Legea 85/2016 (adică, în realitate, plată a restanțelor salariale acumulate din anul 2008).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.