Home Actualitate Ministrul Diaconescu sustine ca Raportul de tara e -pozitiv-

Ministrul Diaconescu sustine ca Raportul de tara e -pozitiv-

DISTRIBUIŢI

Raportul de tara intocmit de catre Comisia Europeana, in care justitia romana este aspru criticata din cauza imixtiunii politicului si esecului luptei anticoruptie, este catalogat de ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, ca fiind -pozitiv-. Gandirea optimista a ministrului i-a permis acestuia sa identifice, in noianul de reprosuri, partea pozitiva: -Criticile ne arata ce trebuie sa facem-. Care sunt invatamintele trase nu se poate spune cu exactitate, dar ceea ce este sigur e ca -avem coruptie-, dar nu si la nivel inalt.

Scurtul discurs tinut de ministrul justitiei in debutul conferintei de presa ce a avut loc ieri ar fi fost mai potrivit la o festivitate prilejuita de acordarea unui premiu. -Tin in primul rand sa multumesc celor care in ultimul an au muncit enorm. A fost vorba de un angajament extrem de serios al celor din sistem, dar ceea ce trebuie remarcat este ca toti cei din sistem si-au indeplinit obligatiile in acest sens. Daca pastram ritmul si stabilim o dinamica vom reusi-, a declarat Cristian Diaconescu. Marile realizari de pana in acest moment sunt legate de infiintarea si -intarirea- Parchetului National Anticoruptie si de abilitarea CSM-ului de a se ocupa de cariera judecatorilor. Rugat sa precizeze cum apreciaza caracterul raportului ce se refera la starea justitiei, Cristian Diaconescu a sustinut ca -raportul este pozitiv pentru ca este o analiza extrem de detaliata si profesionista. Ne arata unde suntem si ce trebuie sa facem. E bine ca stim-.

Citate din comunicate PNA

Criticile continute in Raportul Comisiei Europene referitoare la ineficienta PNA in lupta cu marea coruptie au fost explicate de ministrul justitiei prin aceleasi argumente folosite si intr-un comunicat al Parchetului Anticoruptie. -Vom face o analiza saptamana viitoare pentru a vedea cum putem sa delimitam mai bine competentele, deoarece raportul releva ca PNA este sufocat de cauze minore. In Romania, 3.000 de euro sunt bani multi, iar de la aceasta suma nu se poate totusi vorbi de mica coruptie. In plus, de la coruptia mijlocie se poate ajunge la marea coruptie-, a sustinut ministrul justitiei. Argumentatia este identica cu cea a PNA, care sustinea, miercuri, ca -pentru a putea combate cu eficienta marea coruptie, se impune cu necesitate inlaturarea celor care comit fapte de coruptie medie, dar care detin functii importante in structurile statului-. Argumente identice cu cele din comunicatul PNA a avut ministrul Diaconescu si pentru neincluderea in Legea de organizare si functionare a Parchetului Anticoruptie a obligatiei acestei institutii de a prezenta rapoarte de activitate catre parlament. -Au fost doua curente de opinie si noi am considerat ca raportul de activitate trebuie prezentat de ministrul justitiei, care este om politic, in fata unei institutii cu caracter politic-. Din punctul de vedere al ministrului Diaconescu, activitatea procurorului general al PNA, Ioan Amarie, este foarte buna. -Se reproseaza numarul mic de condamnari definitive, dar asta nu e problema PNA. E vorba de intreg sistemul-, argumenteaza Diaconescu.

Nu exista imixtiunea politicului

Nici criticile referitoare la imixtiunea politicului in justitie nu au reusit sa-l impresioneze pe ministrul Diaconescu. -Sondajul la care se face referire in raport l-am dat publicitatii noi. Este adevarat ca numarul magistratilor care au sustinut ca se tem din cauza imixtiunii politicului era extrem de mare, dar nu a fost nici un caz in care o persoana sa vina si sa dea un exemplu concret. Noi insistam sa ne fie aduse la cunostinta aceste interventii, nici unul dintre cei care vor sesiza aceste lucruri nu vor avea absolut nimic de suferit si se vor lua masuri stricte-. In acelasi timp, raspunderea pentru numirea omului de casa al presedintelui Ion Iliescu la conducerea Curtii Supreme, Nicolae Popa, este pasata in sarcina CSM. -A fost un vot in Consiliu. Noi am aplicat anticipativ o lege, iar votul membrilor CSM a fost 16 la 0. Dupa acest moment au fost formulate trei propuneri catre presedintele Romaniei, care a ales o persoana-.

Planuri de viitor

Pentru a corecta -micile- probleme semnalate in Raportul Comisiei Europene, ministrul Diaconescu a convocat o sedinta la care vor participa toti presedintii Curtilor de Apel din tara, precum si sefii Parchetelor. -Am scos din raport aspectele referitoare la justitie si combaterea coruptiei si s-a intocmit un plan de masuri cu termene precise si cu bugetarea necesara. Vom prezenta acest plan presedintilor Curtilor de Apel si impreuna cu ei vom decide cum este mai bine sa procedam-, adauga ministrul justitiei. Nerezolvarea problemelor semnalate in Raportul de tara poate atrage amanarea datei la care Romania va adera la Uniunea Europeana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.