Potrivit FSLI, 28 de județe și Municipiul București, mai precis 1100 de școli, sunt afectate de boicotul cadrelor didactice la simularea examenului de Evaluare Națională, prevăzută să se desfășoare în perioada 5 – 7 martie.
Profesorii care boicotează simularea examenului de Evaluare Națională vor veni la școală luni, pe 5 martie, dar nu vor participa la simulare. Astfel, profesorii nu vor intra în clasele unde are loc simularea examenului de Evaluare Națională pentru a da subiectele elevilor și pentru a-i supraveghea, simularea neputând avea loc.
FSLI a explicat că protestul are loc pentru că Guvernul și conducerea celor 2 camere ale Parlamentului nu au răspuns la cererile profesorilor. Profesorii amenință cu acțiune similară și la simularea examenului de Bacalaureat 2018, care începe pe 19 martie.
Ministerul Educației Naționale susține că „este în contact permanent cu sindicatele din învățământ, iar deciziile luate vin în urma consultării directe cu liderii federațiilor sindicale. De altfel, și Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu o largă consultare a sindicatelor.
În ceea ce privește vârsta de pensionare, la nivelul Uniunii Europene se dorește creșterea vârstei de pensionare, nu scăderea ei. Tendința este confirmată chiar de profesorii care fac solicitări pentru a fi menținuți în activitate peste vârsta de pensionare.
Așadar, boicotul nu este o soluție! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creștere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceștia se află în fața primei lor simulări de examen, iar impactul emoțional asupra lor este unul puternic. Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, le reamintește reprezentanților sindicali că ne aflăm în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă și, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanșeze conflicte de muncă.” se arată într-un comunicat al ministerului.