Șocant: Examenul de Bac – un dezastru
Bacalaureatul a fost un dezastru în această sesiune, cånd zeci de mii de elevi nu au reușit să ia note peste 5 astfel că au picat examenul.
Promovabilitatea la bacalaureat, potrivit unei centralizări parțiale, este de aproximativ 50% la nivelul țării. Ministrul Educației, cel care a cerut ca la acest examen să nu se mai copieze, a susținut că legea Educației începe să producă efecte. „Eliminarea de la bacalaureat a 661 de candidați, adică dublu față de anul trecut, nu este deloc o fericire“, a declarat, såmbătă seara, la Cluj-Napoca, ministrul Educației, Daniel Funeriu.
„Romånia nu se poate însănătoși decåt prin adevăr și numai dacă sistemul educațional furnizează, an de an, oameni care știu că rezultatele se obțin prin muncă, perseverență și onestitate, iar frauda nu este o soluție. Nu sunt un om obișnuit cu frauda. Am un sentiment de disconfort major atunci cånd văd comentatori politici angajați de unele posturi de televiziune care se laudă, în direct și la ore de vårf, că au fraudat bacalaureatul la fizică“, a afirmat ministrul Daniel Funeriu.
El a arătat că, în baza legii, a fost numită noua comisie a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar la prima evaluare a doctoratelor făcută de aceasta numărul de doctorate respinse a fost de patru ori mai mare comparativ cu vechea comisie.
Pe de altă parte, ministrul a precizat că niciun conducător de doctorat valoros nu va rămåne fără posibilitatea de a conduce doctoratul.
Timiș: 98 de elevi au avut la Bac lucrări identice
Un număr de 98 de elevi care au susținut proba de limbă și literatură română a bacalaureatului în centrul „Romulus Paraschivoiu“ din localitatea Lovrin, județul Timiș, au fost eliminați, după ce mai multe comisii de evaluare au constatat că lucrările lor sunt identice sau conțin pasaje asemănătoare. Inspectorul școlar general al județului Timiș, Marin Popescu, a declarat ieri, corespondentului Mediafax, că după ce trei comisii independente au verificat lucrările la proba de limba și literatura română date la centrul de examinare „Romulus Paraschivoiu“ din localitatea Lovrin, s-a constatat că 98 dintre acestea sunt identice. „S-a constatat că lucrările sunt identice. Comisia județeană de bacalaureat a constituit trei comisii de control formate din profesori de limba română, independente unele de altele, pentru a fi siguri că acele lucrări au fost fraudate. S-a constatat că 98 de lucrări sunt identice sau au pasaje identice la subiectul al doilea de la proba de limba și literatura română și în acest context comisia județeană de bacalaureat a luat decizia de a anula lucrările și de a elimina candidații din examen“, a afirmat Popescu. El a precizat că frauda a fost descoperită în timpul corectării lucrărilor, iar decizia a fost luată sâmbătă. Popescu a mai spus că elevii eliminați vor putea susține bacalaureatul peste două sesiuni, în cursul anului 2012.
Examene pierdute și incidente la Bac
Promovabilitatea la bacalureat a fost un dezastru pentru cei mai mulți dintre elevi. Astfel, după rezolvarea contestațiilor ministerul Educației va centraliza datele de la examenul din acest an. De exemplu, în Mehedinți peste 70% dintre candidați au picat testele. Dar situația a fost un dezastru general și în alte județă. Astfel, În Cluj, doar 54,07% au trecut examenul, iar în Bistrița Năsăud doar 44,19% au reușit să treacă. Situația a fost un eșec și în Argeș unde doar 35 % au promovat. În județul Hunedoara, promovabilitatea a fost de 38,36%. Situația s-a repetat și în alte județe. La Timișoara, unde rezultatele au fost cele mai mici din ultimii 20 de ani, un incident a făcut ca despre acest examen să se vorbească foarte mult. O inscripție injurioasă la adresa ministrului Educației, Daniel Funeriu, a fost scrisă cu vopsea verde pe pereții unei școli din Timișoara, långă avizierele cu rezultatele la examenul de bacalaureat, inscripția fiind acoperită imediat de femeia de serviciu a unității de învățămånt. De asemenea, au fost måzgălite cu vopsea ferestrele școlii. Potrivit reprezentanților Inspectoratului școlar Județean Timiș, în județ, promovabilitatea la examenul de bacalaureat este, după centralizarea a 60% dintre rezultate, de doar 24%, transmite corespondentul Mediafax. La patru licee din Timișoara – CFR, UMT, Silvic și Agricol – niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat.