Cât costă un centimetru de asfalt „economisit“ de Straco? Într-un caz evident de fraudă, autoritățile direct răspunzătoare fug de răspundere. Am încercat să obținem un punct de vedere de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale și de la Ministerul Marilor Proiecte. Trei directori de la CNADNR și magnificul ministru Dan ?ê?£ova au fugit ca dracu de tămâie. Niciun oficial responsabil de drumuri nu a dorit sa afle dovezile cu privire la o frauda importantă în construcția de drumuri. Tăcerea lor ar pute ascunde complicități penale sau interese oculte într-un domeniu de maxim interes public.
Am descoperit documente care indică faptul că un consorțiu de firme a realizat fraude în timp ce executa un contract public. În baza contractului nr. 32/38225/02.12.2011 Straco Grup SRL, Autoprim Serv SRL si Cribo Star SRL trebuiau să realizeze refacerea sistemului rutier de pe DN2A și a drumului de legătură intravilan din comuna Lipnița.
Ne-au sărit în ochii documente în care firma Straco, unul dintre jucătorii importanți de pe piața asfaltărilor, făcea calculele cantităților de asfalt care trebuiau turnate. Coloanele așezate pe documente indicau centimetrii pătrați de mixturi asfaltice din proiect, centimetrii pătrați din realitate și economia realizată din această „afacere”.
Conform actelor, pe tronsonul de drum 192.150 – 192.200 stratul de AB2 este de doar 3 cm, situația fiind întâlnită și pe tronsoanele 192.350 – 192.446, la pichetul 192.650 stratul de AB2 fiind de numai 2 cm. Aceleași calcule minuțios păstrate de cineva indică faptul că o tona de AB2 acoperă 6,94 mp la o grosime de 6 cm. Practic, prin diminuarea grosimii stratului de mixtură se realiza o economie uriașă.
Dimensiunile fraudei au fost atent cuantificate. Astfel, stratul de BAD 25 (beton asfaltic deschis) a fost diminuat în perioada 7 – 11 mai 2012 cu 7-14%. Prin această manevra Straco economisea 256 de tone de materie primă.
Aceiași situație și la mixtura denumită MASF 16. În perioada 15-22 mai 2012 muncitorii de la Straco au turnat asfalt de grosime mai mică decât în proiect și au realizat o economie de 170 de tone din această mixtură.
Oficialii guvernamentali nu vor să afle cum se fură
Am încercat să obținem un punct de vedere al firmelor implicate. Am contactat Straco Grup SRL, Autoprim Serv SRL si Cribo Star SRL. Aceste firme nu au dorit să comenteze și au ignorat în totalitate subiectul. Ne-am gândit la faptul că această atitudine este cauzată de vreo anchetă care deja se desfășoară. Credeam că autoritățile deja au aflat de ilegalitățile săvârșite de Straco și acesta este motivul pentru care nu ne oferă nimeni un punct de vedere.
Realitatea dură ne-a contrazis. Inițial, CNADNR ne-a transmis că respectivul contract s-a desfășurat fără niciun fel de problema. Am solicitat o întâlnire cu directorul instituției. Un purtător de cuvânt importat din filmele suprarealiste ne-a cerut sa solicităm întâlnirea în scris ca și când am fi cerut vreo derogare de la vreun contract păgubos și demult întârziat. Am acceptat doar din dorința de a face lumină în acest caz.
Peste trei zile ne-a sunat o secretară transformată în epoca managementului corporatist în asistent-manager, adică asistenta directorului solicitat de noi pentru întâlnire. Femeia ne-a cerut să facem o a doua adresă în care să mai explicăm odată motivele solicitării.
Ministrul ?ê?£ova se ferește să descopere ceva
CNADNR se află în subordinea Ministerului Marilor Proiecte. Am încercat să îi prezentăm dovezile ministrului Dan ?ê?£ova. Reacția domniei sale a fost hilară. Nu a vrut să afle, ne-a spus că nu e de competența lui și a refuzat o întâlnire.
Atitudinea unui ministru care a pierdut contractul cu Bechtel și a cărui mamă a ajutat Roșia Montană Gold Corporation este hilară. Măcar de complezență putea să fie interesat de faptul că instituțiile din subordinea sa fură de sting. Un ministru mai versat ar fi fost curios să vadă ce face concurența.
Mihai Belu