Anul trecut, directorul DTSJ Calarasi, Adela Alexe, a cerut MTS aprobarea achizitionarii unui imobil pentru sediul directiei si pentru Clubul Sportiv Municipal (CSM) Calarasi. -Din discutiile purtate cu proprietarul, acesta este dispus sa vanda parterul si etajul I, separat de etajul II, cu 10 mld. lei-, sustinea Adela Alexe in adresa catre MTS, in care nu uita sa mentioneze oportunitatea tranzactiei: -Pentru aceasta achizitie se renunta la construirea unui sediu- care ar fi costat – conform propriilor estimari – 27 miliarde de lei. Analizand cererea respectiva, Anton Grecescu – director adjunct Directia Patrimoniu si Investitii propune, la 12.07.2002, -aprobarea ca imobilul sa fie achizitionat de CSM Calarasi (club in subordinea DTSJ), clubul urmand sa negocieze cu proprietarul costul-. A doua zi, din proprie initiativa, Petroolt Exim Oltenita SRL remite ministrului Georgiu Gingaras o adresa in care prezenta succint cladirea si terenul pe care urma sa le vanda, in care sublinia ca societatea detine in proprietatea sa imobilul -Hotel Perla- si terenul aferent. -Propunem valoarea imobilului la 8,33 mld. lei, inclusiv TVA-, sustine administratorul Petroolt Exim SRL, Virgil Nica, in adresa catre Gingaras – ministru care la 17.09.2002 si-a dat acordul scris pentru derularea afacerii care are in spate documente ce demonstreaza ca a existat un scenariu financiar bine pus la punct inainte de a se pune prima stampila pe vreun act oficial.
Cum sa vinzi ce nu ai
Conform documentelor pe care le detinem, a doua zi dupa ce informa MTS ca detine in proprietate Hotelul Perla si terenul aferent, directorul Petroolt Exim SRL, Virgil Nica, a dat fuga la notarul Ioan Ceparu si impreuna cu directorul CSM Calarasi, Nicu Popa, incheie un antecontract de vanzare-cumparare, prin care promite ca va vinde CSM, cu 7,5 miliarde de lei (din care TVA 1.197.479.00 de lei), -imobilul proprietatea acesteia, situat in Calarasi, Bdul 1 Mai nr. 2, compus din suprafata de teren de 3.296 mp si constructia existenta pe acest teren, compusa din P+1- (n.r. – desi imobilul avea doua etaje). Pana aici, totul bine si frumos, cu exceptia faptului ca MTS aproba achizitionarea unui imobil fara a organiza licitatie publica. Insa studiind documentele, ce sa vezi? La data la care Petroolt Exim SRL declara in fata notarului ca detine in proprietate imobilul si terenul aferent ce urma sa fie achizitionat de CSM Calarasi, firma lui Nica nu avea aceste bunuri in patrimoniu. Dovada? Contractele de vanzare-cumparare prin care Petroolt Exim SRL a devenit efectiv proprietarul terenului si al imobilului ulterior vandute CSM Calarasi.
Studiind actele care au stat in spatele tranzactiei, rezulta ca la data la care Gingaras dadea OK-ul (17.09.2002), Petroolt Exim SRL nu reusise sa devina decat proprietar al terenului, pe care l-a achizitionat de la Borcea SA (societate in care detinea 98,2% din actiuni) cu 400 mil. lei la 4.09.2002. Adica a doua zi dupa ce incheiase in fata notarului antecontractul cu CSM, in care sustinea ca detine in proprietate si hotelul Perla, si terenul aferent si la doua luni dupa ce Directia Investitii si Patrimoniu din MTS aproba cererea DTSJ Calarasi de efectuare a tranzactiei cu Petroolt Exim (!!!). Un al doilea document ce dovedeste ca afacerea nu a fost tocmai oabla este contractul de vanzare-cumparare incheiat de Petroolt Exim SRL cu Credit Bank, prin care firma lui Virgil Nica a devenit proprietar efectiv al hotelului Perla cu 1.585.182.941 de lei. Studiind data incheierii respectivului document, se observa ca actul a fost incheiat la 14.11.2001, adica la doua luni de zile dupa ce ministrul Gingaras isi dadea acceptul ca tranzactia sa aiba loc si admitea indirect faptul ca Petroolt Exim SRL detine bunurile care au fost in final achizitionate, din bani publici, de CSM (!!!).
Profit din bani publici
Insa aceste lucruri se pare ca nu au contat pentru mai-marii MTS, atata vreme cat din aceasta afacere s-a reusit -performanta- de a baga in vistieria Petroolt Exim SRL, intr-un timp record, nu mai putin de 4,48 miliarde de lei. Acest lucru se observa cu ochiul liber, studiind datele la care Petroolt Exim a cumparat terenul si hotelul, datele la care le-a vandut CSM si sumele de achizitie, respectiv de vanzare. Astfel, la 22 de zile dupa ce a cumparat de la Borcea SA terenul cu doar 400 de mil. lei, Petroolt Exim SRL l-a vandut CSM-ului cu 2,677 mld. lei. Cat priveste hotelul Perla (compus din P+2), acesta a fost achizitionat de Petroolt Exim de la Credit Bank la 14.11.2002 cu 1.585.182.941 lei si vandut, fara etajul doi (!!!), a doua zi, cu… 4,052 mld. lei.
Si uite asa, cu girul ministrului Gingaras si al subalternilor sai – care au -omis- sa organizeze o licitatie – DTSJ si CSM Calarasi au reusit -performanta- de a da o gramada de bani pentru un imobil care nu este nici la ora actuala utilizat, deoarece se afla intr-o stare jalnica, improprie derularii activitatilor curente ale celor doua entitati.
Sa vorbim, primim. Dar sa nu ne intalnim!
Investigand substraturile afacerii, -Curentul- i-a contactat pe principalii -actori-. Insa toate eforturile noastre au fost zadarnice. Ministrul Georgiu Gingaras nu a fost de gasit, pentru ca toata saptamana trecuta a fost plecat din tara. Directorul Directiei Patrimoniu si Investitii din MTS – cel care a aprobat cererea DTSJ Calarasi – Anton Grecescu, a acceptat sa poarte o discutie, insa la data stabilita de domnia sa nu a fost de gasit la minister, deoarece plecase la Federatia de Popice. Administratorul Petroolt Exim SRL, Virgil Nica, autodeclarat -vanzator de buna credinta- nu a catadicsit sa ne ofere nici o informatie si a refuzat o intrevedere pe motiv ca pleaca din Oltenita la Busteni. Nici Adela Alexe – directorul DTSJ, nu a dorit sa poarte o discutie cu reporterii nostri. Aceasta desi initial ne-a invitat la Calarasi pentru a lamuri problema, a fost de negasit in momentul in care i-am onorat invitatia. Motivul: o sedinta fulger la Dor Marunt, urmata de o deplasare (tot in interes de serviciu, vineri seara!) la Costinesti. Singurul oficial care a putut fi contactat a fost Florea Damian, secretarul general al MTS. Insa acesta, motivand ca nu si-a pus semnatura pe referatul semnat de Gingaras – prin care s-a perfectat afacerea – a preferat sa nu intre in amanunte. Vazand documentele pe care le detinem, Florea Damian a admis ca afacerea (n.r. – investigata acum de PNA!) miroase urat, iar cei care au propus-o si perfectat-o -au mancat si ei ceva-. Insa, ca orice subaltern, secretarul general al MTS a insistat pe faptul ca ministrul nu este implicat si ne-a rugat sa nu scriem ceva pana cand domnia sa va avea vreme sa ne primeasca intr-o audienta.