Home Actualitate Ministrul Muncii posibilă remaniere din cauza legii salarizării

Ministrul Muncii posibilă remaniere din cauza legii salarizării

DISTRIBUIŢI

Legea salarizării provoacă nemulţumirea sindicatelor şi o posibilă schimbare în Guvern. Potrivit unor surse politice, prima remaniere guvernamentală îl vizează pe ministrul Muncii, Ana Costea. Proiectul a fost realizat de fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb dar modificat de actualul ministru care spune că i-a adus modificările necesare pentru a putea plăti salariile din lege.
Se pare că deși impactul bugetar ar fi foarte mare dacă s-ar respecta dorințele sindicatelor, ministrul Ana Costea invocă de fiecare dată în discuţiile cu premierul că acestea sunt pretenţiile sindicatelor, care trebuie respectate, erijându-se într-un reprezentant al acestora.
Surse guvernamentale spun că dacă Ana Costea nu demisionează, remanierea va avea loc în mai.
Premierul ar mai fi nemulţumit şi de termenele nerespectate de ministrul Muncii.

Principalele prevederi sunt ca în următorii patru ani să se opereze următoarele modificări:
 
– Salariul minim va crește cu 100 de lei și va ajunge la 1.350 de lei.
– Îngheţare a actualizării pensiilor magistraţilor, parlamentarilor şi corpului diplomatic.
– Funcţionarii publici din administraţia centrală vor beneficia de o creștere medie a salariului de bază de 20%, faţă de 2016.
– Funcţionarii publici din administrația locală vor beneficia de o creștere medie a salariului de bază de 23%. „În anul 2015, funcţionarii publici la nivel local au beneficiat de majorări salariale de 12% (OUG 27/2015) şi 10% (legea 294/2015). Modificarea salarială cumulată din 2015 şi prin proiectul de lege va fi de 51%”, scrie în proiect.
-Personalul din unităţile sanitare va beneficia de o creștere medie a salariului de bază de 11%. După majorarea de 25% în 2015, personalul din sistemul sanitar va avea, odată cu aplicarea noii legi, o modificare salarială cumulată din 2015 de 46%.

-„Personalul didactic  va beneficia prin proiectul de lege de o modificare medie a salariului de bază de 13%, generată de eliminarea suprapunerilor salariale, eliminarea diferenţelor salariale pe aceeaşi funcţie, refacerea corelaţiilor între funcţiile din acest domeniu care desfăşoară aceeaşi activitate, cât şi între domenii de activitate care au beneficiat de majorări salariale diferite în 2015, precum şi reducerea numărului de tranşe de vechime astfel încât acestea vor fi cuprinse între funcţia de debutant şi funcţia de vechime peste 25 de ani, păstrându-se nivelul de salarizare pentru vechimea de peste 40 de ani”, se arată în document.

-În cazul funcţiilor de demnitate publică, modificările vor fi în medie de 30% ale salariului de bază. Luându-se în calcul creşterile aplicate anul trecut. modificarea cumulată cu proiectul de lege este în total de 43% până în 2020.

Aplicarea legii se va face etapizat.
 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.