Politistii isi vor schimba din nou tinuta, dupa ce ministrul de interne Marian Saniuta a observat ca infatisarea oamenilor din subordinea sa nu este demna de secolul 21. Mai-marele MAI a ordonat angajatilor sai sa inlocuiasca sepcutele cu traditionalele caschete si sa poarte tricourile in pantaloni pentru a impune respect. Oricat de buna ar fi aceasta initiativa, este imposibil sa nu observam cat de superficial a fost facuta selectia actualelor uniforme ale politistilor in urma cu un an.
Parada de un milion de dolari
La vremea respectiva, mai-marii ministerului s-au grabit sa accepte aceste tinute comandate din bani publici. Atunci, uniformele au fost comandate in graba, pentru ca politia sa apara in straie noi la parada de 1 Decembrie. Distractia a costat aproape un milion de dolari pentru 5.000 de uniforme.
In total, proiectul de reformatare a imaginii agentilor ar fi trebuit sa coste, pana la finele lui 2005, aproape 2.000 miliarde de lei, iar in momentul de fata este greu de evaluat cat din acesti bani a fost deja cheltuit.
-Este greu de spus ce urmeaza sa facem, dar tot ce urmeaza a fi efectuat se va face cu bani putini. Exista trei-patru variante pe care le analizam pentru a schimba infatisarea politistilor si a celorlalte structuri. Pana ne vom decide, am ordonat anumite schimbari-, a explicat ministrul Saniuta.
Istoria unei schimbari costisitoare de imagine
In plin proces de demilitarizare, cei care se aflau in anul 2002 la carma Ministerului de Interne au asteptat pana in ultimul moment pentru a se apuca sa schimbe uniformele politistilor. Poate ca in acest fel s-a dorit si justificarea faptului ca selectarea firmelor pentru primul lot de 5.000 de haine a fost facuta prin procedura de -negociere cu o singura sursa-. Presati de apropierea zilei de 1 Decembrie, cand oamenii legii din Bucuresti, Alba, Sibiu si Cluj doreau sa apara in haine noi, politistii au inceput sa semneze contracte abia in noiembrie.
Astfel, pe 1.11.2002 societatea comerciala Monica Design primea un contract de 7,1 miliarde de lei pentru care trebuia sa fabrice 4.805 bucati de pantaloni de tercot. O saptamana mai tarziu, SC Picena Manifatture Romania semna cu Ministerul de Interne un contract de 25,8 miliarde de lei, in urma caruia trebuia sa confectioneze 4.805 de scurte si bluzoane. Pe 18.11.2002 s-au semnat si ultimele doua contracte cu firmele Treximco si Re-tex Prod. Prima primea 2,3 miliarde pentru cravate si capele captusite, iar cea de-a doua trebuia sa fabrice 15.011 insemne profesionale, pentru care primea 0,8 miliarde.
La momentul respectiv, au fost nenumarate semne de intrebare cu privire la aceste contracte, dat fiind ca firmele care au pus mana pe ele fara licitatie urmau sa devina furnizori frecventi ai MI. Monica Design se afla la primul contract in 2002, dar a castigat in total cinci contracte cu Ministerul de Interne pana acum. Picena Manifatture a strans, de asemenea, noua contracte cu ministerul pana acum, fiind de altfel singurele lucrari pentru o institutie publica. Treximco avusese trei intelegeri cu Ministerul de Interne pana in momentul respectiv, iar apoi au mai strans nu mai putin de 12 contracte.
Schimbari fara bani
Principalele probleme care nu sunt pe placul noului sef al Ministerului Administratiei si Internelor se refera la tricourile politistilor si la sepcile care erau purtate de acestia. De asemenea, Marian Saniuta doreste sa realizeze fara bani si unele schimbari de fond la care lucreaza in momentul de fata mai multi experti ai MAI. Surse din minister vorbesc chiar de o renuntare la firmele care executa in momentul de fata uniformele.
Totodata, banii care au ramas neutilizati pana in momentul de fata urmeaza a fi directionati pentru alt proiect care va acoperi neajunsurile create de vechile uniforme. -Dorim sa schimbam imaginea pe care o au politistii si vom face lucrul acesta cu bani putini-, a conchis ministrul Saniuta.