Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI) este pe cale sa piarda o multime de bani din cauza balbelor lui Zsolt Nagy. Acesta a emis un ordin prin care autorizeaza functionarea experimentala a unui nou bloc de frecventa pentru telefonia mobila. Experimentul ministrului interfereaza insa cu frecventa folosita deja de telefoanele -cordless-, recomandata de Uniunea Europeana pentru acest tip de comunicatii.
Mai mult decat atat, manevra sefului de la MCTI poate aduce, in viitor, prejudicii de sute de milioane de euro, intrucat frecventa aprobata de Zsolt Nagy se afla exact la granita cu o viitoare frecventa 3G. Aceasta invecinare produce perturbari si ar putea determina eventualii investitori in telefonie de ultima generatie sa ocoleasca Romania. Acestia ar putea sa nu mai cumpere o banda 3G pentru ca aproape de ea se foloseste o tehnologie neconventionala care o bruiaza.
Zsolt Nagy nu a dorit sa comenteze acest ordin semnat de el, in vreme ce reprezentantii Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), vadit deranjati de decizia ministrului, au lasat de inteles ca ratiunile pentru care s-a emis actul sunt mai presus de opinia lor tehnica. La randul sau, deputatul Liviu Nistoran, membru in Comisia pentru tehnologia informatiilor si comunicatiilor, a ramas surprins de ordinul dat de Zsolt Nagy.
Silenzio stampa la MCTI
Intrebati de ratiunile emiterii ordinului, oficialii de la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor au refuzat sa comenteze. Ministrul Zsolt Nagy s-a ascuns in spatele unor intalniri importante. Singurul comentariu a venit din partea consilierei Catalina Rusu, care a opinat: -Nu va interveni si nu va afecta functiile celorlalte tehnologii, dar eu nu ma pricep pentru ca am terminat facultatea de litere-.
Specialistii sunt speriati
-Telefoanele DECT (nr. aparatele fixe fara fir) functioneaza pe frecventa 1.880-1.900 MHz. Singurele studii care sustin ca nu va exista o interferenta intre cele doua tehnologii sunt facute in Asia-, sustine zambind directorul tehnic al Inspectoratului General de Comunicatii si Tehnologia Informatiilor, Bogdan Iana, cand se refera la acele studii.
Iana precizeaza ca mai exista si o frecventa 3G care incepe la 1.900 de MHz: -Cu ea e o alta problema, pentru ca exista posibilitatea sa apara interferente in respectiva zona-, explica expertul IGCTI. El spune ca Inspectoratul este de parere ca ar fi trebuit sa nu fie bruiata frecventa DECT, deoarece aceasta este armonizata cu legislatia europeana in domeniu.
La randul sau, parlamentarul Liviu Nistoran, membru in Comisia de IT din Camera Deputatilor, a ramas surprins cand a aflat ca MCTI a emis un astfel de ordin. -Nu cred ca domnul Nagy a semnat asa ceva. Este imposibil pentru ca vor exista interferente, iar daca s-ar fi aprobat asa ceva, ar exista si o contradictie cu directivele Uniunii Europene in acest domeniu, iar ministrul comunicatiilor cunoaste aceste legi-, a spus Nistoran.
Experiment -aranjat-
Faptul ca ordinul dat de Zsolt Nagy are caracter provizoriu este total irelevant. In momentul de fata exista foarte putine telefoane DECT (10.000 de unitati vandute in Romania anul trecut, fata de 100.000 in Polonia si 430.000 in Austria), iar disfunctionalitatile vor aparea abia in momentul in care utilizarea acestor sisteme va ajunge la nivel european.
In acelasi timp, faptul ca frecventa aprobata de Zsolt Nagy va crea interferente cu tehnologia 3G se va vedea abia dupa ce experimentul se va fi sfarsit cu succes, deoarece in momntul de fata banda care incepe la 1.900 MHz nu este concesionata. De altfel, pentru o astfel de concesiune statul primeste sume cuprinse intre 300 si 700 milioane de euro, iar vecinatatea cu o astfel de tehnologie perturbatoare poate scadea pretul sau poate speria eventualii investitori.