Home Actualitate Ministrul Zsolt Nagy face credite paguboase pe spatele romanilor

Ministrul Zsolt Nagy face credite paguboase pe spatele romanilor

DISTRIBUIŢI

La finele anului 2005, Romania, prin intermediul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), condus de Zsolt Nagy, a contractat de la Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) un credit de 60 milioane USD, necesar realizarii a 200 de retele informatice in mediul rural, in cadrul proiectului -Economia bazata pe cunoastere-. La aceasta suma se vor mai adauga insa 10 milioane USD, care vor proveni de la bugetul de stat. Programul -Economia bazata pe cunoastere- isi propune sa doteze cu computere, faxuri si telefoane primariile si caminele culturale din 200 de localitati, marea majoritate din mediul rural. Proiectul-pilot de interconectare a noua localitati a fost estimat la doua milioane de dolari. In iulie 2005, BIRD a acordat un avans de doua milioane de dolari. Primele localitati informatizate urmau sa fie Pilu, Albestii de Muscel, Lapusnicu Mare, Corund, Ostra, Jurilovca, Sinca Noua, Aninoasa si Targu Lapus. Surprinzator, din suma de 60 milioane USD alocata proiectului din imprumutul BIRD, numai jumatate va fi alocata cheltuielilor cu bunurile propriu-zise necesare proiectului. Restul sumei se va duce pe consultanta, monitorizare, publicitate sau salarii.

Astfel, 12 milioane USD reprezinta -costuri operationale-, 1,2 milioane USD vor fi alocate pentru -publicitate si monitorizare-, iar 3,7 milioane USD vor fi destinate -instruirii- personalului. Acordul de finantare semnat de Romania cu BIRD prevede, de asemenea, o suma de 9 milioane USD la capitolul -Programul de finantare nerambursabila-. Cu toate acestea, graficele de plata indica faptul ca tara noastra va plati catre BIRD si respectiva suma de bani. De asemenea, in Acordul de Imprumut cu BIRD mai exista si 220.000 USD pe care Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor nu stie cum sa ii foloseasca, asa ca i-a trecut la capitolul -Nealocate-.

Conform Acordului parafat cu BIRD, Romania s-a angajat sa plateasca bancii respective 0,75% pe an din sumele care nu sunt folosite, drept care, in cazul in care termenele de executie a proiectului vor intarzia, costurile vor fi enorme. Cele 60 milioane de dolari luate de la BIRD urmeaza sa fie inapoiate de statul roman incepand din aprilie 2011. Vreme de 12 ani, tara noastra va plati cinci milioane de dolari anual, la aceasta suma adaugandu-se si dobanda datorata bancii.


Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va imprumuta de la Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) suma de 60.000.000 USD pentru a achizitiona baza tehnica de calcul necesara derularii proiectului -Economia bazata pe cunoastere-, care costa 70.000.000 USD. Date oficiale arata ca institutia condusa de Zsolt Nagy va achizitiona din creditul de la BIRD bunuri de numai 29,62 milioane de dolari. Restul se va scurge in alte directii, precum consultanta, publicitate si alte servicii de acest gen.


Gestionat de MCTI, proiectul -Economia bazata pe cunoastere- are ca scop realizarea a 200 de retele electronice pentru comunitatile locale. Practic, prin implementarea acestui proiect, guvernul urmareste ca, in toate localitatile rurale, caminele culturale, primariile, scolile si bibliotecile sa fie dotate cu fax, telefon, computere conectate la internet etc. Construirea primelor retele de acest gen a fost inceputa pe 21 aprilie 2005, data la care a fost demarata procedura de achizitie publica a primelor componente ale sistemului. In iulie 2005, BIRD a acordat un avans de 2.000.000 USD, suma necesara finantarii proiectelor-pilot ale programului, care urmau sa fie dezvoltate in localitatile Pilu, Albestii de Muscel, Lapusnicu Mare, Corund, Ostra, Jurilovca, Sinca, Aninoasa si Targu Lapus. In decembrie 2005, BIRD si Romania semnau Acordul de Imprumut 4809-RO, ulterior ratificat de guvern prin OUG 180/14.12.2006 si de parlament prin Legea 92/2006.

Proiectul -subtire- cu cheltuiala se tine

Finantarea proiectul -Economia bazata pe cunoastere- urmeaza a proveni din creditul de la BIRD si din 10.000.000 USD alocati de la bugetul de stat. Conform Anexei 1, la Acordul de Imprumut dintre Romania si BIRD, din cei 60.000.000 USD imprumutati, doar aproximativ jumatate (29.620.000 USD) vor fi cheltuiti efectiv pe bunurile ce vor deservi proiectul. Restul banilor vor fi cheltuiti dupa cum urmeaza: 2.280.000 USD – serviciile consultantilor si audit, 1.240.000 USD – publicitate, monitorizare si evaluare externa, 3.740.000 USD – instruiri (-calatorii de studii aferente proiectului, cursurile de instruire, seminariile, atelierele de lucru si alte activitati de instruire neincluse in contractele de furnizare de bunuri sau servicii, inclusiv costurile de deplasare si diurna pentru instructori si cursanti-). In plus, 8.510.000 USD si inca 3.390.000 USD vor mai fi cheltuiti sub titulatura de -cheltuieli operationale-, respectiv -costuri operationale suplimentare-. Conform acordului semnat cu BIRD, -costuri operationale- inseamna -costurile aferente retelelor locale, serviciilor nationale de asistenta tehnica si ale portalului din cadrul implementarii proiectului, care includ: consumabile, salariile personalului, chiria pentru sedii si intretinerea si asigurarea echipamentului-.

Fonduri -nerambursabile-

Conform Acordului semnat cu BIRD, pe lista sumelor ce vor fi trase din Imprumut figureaza si 9.000.000 USD drept -Program de finantare nerambursabila-. Actul semnat de oficialii de la Bucuresti si cei de la BIRD nu detaliaza ce se va intampla cu acesti bani, in conditiile in care cei 60.000.000 USD urmeaza a fi inapoiati de guvernul roman catre BIRD, in perioada 15 aprilie 2011 – 15 octombrie 2022. In acel interval, Romania va plati, anual (pe 15 aprilie si 15 octombrie), 5.000.000 USD catre BIRD. De remarcat ca la suma imprumutata se vor adauga dobanzile, calculate in functie de rata interbancara oferita pe piata financiara din Londra pentru depozitele in dolari. In acelasi timp, pentru fondurile neutilizate, Romania va plati un comision de angajare de 0,75%, ceea ce inseamna ca, daca in primul an nu utilizeaza niciun ban, vom plati catre BIRD aproape o jumatate de milion de dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.