Diferendul existent intre firma Tehnorob SRL si Clubul Sportiv Steaua Bucuresti capata noi dimensiuni. Interesele existente in jurul acestui subiect sunt, fara discutie, deosebit de importante, din moment ce ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, a intervenit pe langa presedintele CSJ pentru a urgenta judecarea contestatiei depuse de CSA Steaua. Chiar daca traim in Romania, unde, de cele mai multe ori, legile exista doar pentru a fi incalcate, interventia unor ministri in treburile Justitiei, in incercarea de a favoriza una din parti, se numeste, inca, trafic de influenta, fapta prevazuta si pedepsita de legea penala.
O poveste veche si cam incalcita
Povestea diferendului dintre CSA Steaua si Tehnorob este extrem de complicata. Ceea ce se stie cu siguranta este ca, pe de o parte, contractul pentru instalatia de nocturna a fost semnat intre CSA Steaua si Tehnorob, iar pe de alta, ca singurul beneficiar al acestui contract, platit din bani publici, este FC Steaua, o societate privata controlata de catre fratii Paunescu si Gigi Becali. Ca si de multe alte dati, contribuabilii au platit pentru profitul unor asa-zisi afaceristi. In plus, pentru ca nu si-a executat obligatiile financiare, CSA Steaua a fost pusa in intarziere, apoi s-a declansat procedura de executare silita, datoria pe care Tehnorob o are de recuperat fiind de aproximativ 38 miliarde de lei, cifra actualizata. Banii respectivi ar trebui platiti tot de catre Armata, iar cel care ar beneficia ar fi tot FC Steaua, care nu a binevoit sa plateasca nici un ban pentru intreaga baza sportiva pe care o foloseste.
Ultima solutie, recursul in anulare
Ieri, dupa multe alte scandaluri, MApN iese la rampa si se erijeaza, deschis, in aparatorul CSA Steaua, exprimandu-si -nedumerirea- fata de scoaterea la licitatie a instalatiilor de nocturna din incinta stadionului -Steaua-. Asa cum am mai spus, sectia de fotbal a Clubului Steaua nu mai apartine Armatei, ea fiind exploatata si gestionata de catre un grup de oameni de afaceri.
Potrivit comunicatului, in acest moment noua conducere a clubului -a recunoscut, in mod inexplicabil-, o datorie pe care ar fi avut-o CSA Steaua catre Tehnorob, in valoare de aproximativ cinci miliarde de lei. In prezent, aceasta suma actualizata si pretinsa de Tehnorob este de peste 38 miliarde de lei. In aceste conditii, Societatea Tehnorob a actionat in Justitie CSA Steaua pentru neplata sumelor pretinse. Instanta de judecata a admis actiunea si a obligat CSA Steaua la plata unei sume de peste 25 miliarde de lei, iar Tehnorob a solicitat punerea in executare a hotararii prin executorul judecatoresc. CSA Steaua a sesizat in acest caz procurorul general al Romaniei pentru promovarea recursului in anulare. In acelasi comunicat se arata ca pentru -a evita situatia anormala ca hotararea judecatoreasca atacata sa fie pusa in executare silita inainte de judecarea recursului in anulare, Ministerul Apararii Nationale a solicitat presedintelui Curtii Supreme de Justitie sa dea curs cererii de judecare cu celeritate a suspendarii executarii, ceruta de procurorul general-.
Justificari pentru traficul de influenta
Comunicatul MApN recunoaste ca Ioan Mircea Pascu a intervenit pe langa judecatorii CSJ, numai ca gestul sau nu mai este trafic de influenta, ci salvarea bunurilor Armatei.
Astfel, Ioan Mircea Pascu a declarat ca s-a adresat presedintelui Curtii Supreme ca sa previna o anomalie juridica. -Le-am solicitat celeritate din cauza acestei situatii cu totul si cu totul speciale si pe care nu o putem intelege. In ce masura suntem executati inainte ca procesul sa se fi incheiat? Eu m-am adresat sefului, pentru ca aceasta chestiune la nivelurile la care a fost discutata pana atunci nu a avut nici un efect. Si atunci seful institutiei se adreseaza sefului institutiei celeilalte-, Mircea Pascu. Conform propriei declaratii, Ioan Mircea Pascu nu considera ca a intervenit in treburile Justitiei si nici ca a abuzat de functia sa pentru a obtine un favor.
-MApN nu este parte in proces-
De cealalta parte a baricadei, avocatul firmei Tehnorob, care solicita Clubului Steaua plata unor datorii calculate acum la peste un milion de dolari, spune insa ca ministrul apararii nu avea dreptul sa-i ceara presedintelui CSJ sa grabeasca un proces.
-Suntem in situatia unei dovezi palpabile de imixtiune a puterii executive in problemele puterii judecatoresti. O justific prin faptul ca MApN, reprezentat de dl ministru Pascu, nu are calitate procesuala in acest dosar. Deci, nu este parte in acest dosar. Sunt doua parti: Societatea Comerciala Tehnorob si Clubul Sportiv al Armatei – Steaua. MApN nu este parte in proces-, declara avocatul Tehnorob, Daniela Bragau.