Home Actualitate Miron Cozma, cu un pas mai aproape de libertate

Miron Cozma, cu un pas mai aproape de libertate

DISTRIBUIŢI

Comisia specială pentru eliberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova a propus ieri, eliberarea fostului lider de tristă amintire al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Propunerea comisiei are doar un caracter pur formal, o decizie în acest sens urmând să fie luată cel mai probabil în cursul zilei de azi, de către magistraţii Judecăoriei Sectorului 5 Bucureşti.

Dacă din comisia de eliberări condiţionate care a discutat anul trecut punerea în libertate a fostului lider al minerilor din Valea Jiului a făcut parte şi un procuror, modificările aduse Codului de procedură penală a înlăturat necesitatea prezenţei acestuia, astfel că, pe lângă directorul penitenciarului Rahova şi unul dintre adjuncţii acestuia, în comisia întrunită ieri a apărut şi un judecător. Membrii comisiei care au propus eliberarea lui Cozma odată cu aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană au avut în vedere mai multe acte depuse la dosar de către avocaţii -Luceafărului huilei-, dar şi ultimele hotărâri ale instanţelor bucureştene privind respingerea precedentei cereri de eliberare condiţionată.

Graţiere cu cântec

Fostul preşedinte al României, pesedistul Ion Iliescu, l-a graţiat pe Miron Cozma la sfârşitul anului 2004, printr-un decret prezidenţial, însă, în urma protestelor venite din partea opiniei publice şi a asociaţiilor revoluţionarilor, Iliescu s-a răzgândit şi a revocat decretul, iar Cozma a fost trimis din nou la închisoare. Fostul lider al minerilor a contestat revocarea decretului, astfel că a părăsit închisoarea în luna iunie 2005, după ce magistraţii craioveni, unde s-a judecat cauza, au apreciat că încarcerarea sa este nelegală. La doar trei luni după eliberare, Cozma a ajuns din nou după gratii în urma deciziei instanţei supreme prin care a fost confirmată pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru mineriada de la Costeşti.

Ani grei de puşcărie…

Reamintim că fostul lider de tristă amintire al minerilor din Valea Jiului a putut cere eliberarea condiţionată, după ce instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis la începutul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care Cozma le-a primit pentru implicarea în două mineriade: şapte ani şi 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) şi zece ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanţa supremă pentru mineriada de la Costeşti, din februarie 1999).

Cozma cere 4 milioane de euro despăgubiri

Aceasta nu e prima tentativă a lui Miron Cozma de a obţine eliberarea înainte de termen. În 2 iunie 2006, cei şase membri ai comisiei speciale de la Rahova au amânat pentru iunie 2007 judecarea cererii de eliberare condiţionată a fostului lider al minerilor, însă, -Luceafărul huilei- a obţinut în instanţă reducerea termenului în care mai poate formula o astfel de cerere. În consecinţă, judecătorii de la Sectorul 3 au decis că Miron Cozma va rămâne în închisoare şi mai poate cere eliberarea condiţionată după alte şase luni, adică odată cu intrarea României în UE. Considerându-se nedreptăţit, Cozma a intentat proces autorităţilor române, cerând să fie despăgubit cu patru milioane de euro de către stat, pe motiv că este deţinut ilegal, după ce fostul şef al statului, Ion Iliescu l-a graţiat iar apoi a revocat decretul prin care i s-a acordat clemenţă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.