Curtea de Apel Bucuresti (CAB) s-a pronuntat, ieri, favorabil asupra cererii lui Miron Cozma, de contopire a celor doua pedepse pe care liderul minerilor din Valea Jiului le-a primit pentru mineriadele din *91 si *99. Instanta a acceptat contopirea pedepsei de sapte ani si 11 luni – executata deja, pentru mineriada din *91 – cu cea de 10 ani aplicata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru mineriada de la Costesti.
Legea spune ca, in aceste conditii, Cozma mai ramane dupa gratii doar pentru restul de pedeapsa de doi ani, o luna si zece zile. Sunt mentinute insa pedepsele complementare: interdictia de a intra, timp de cinci ani, in Bucuresti sau Valea Jiului, precum si interzicerea dreptului de a vota si de a fi ales. Hotararea Curtii de Apel a fost data in sedinta publica, motivarea completa urmand sa fie facuta publica peste cateva saptamani. Dupa aflarea deciziei CAB, avocatii lui Miron Cozma au declarat ca se vor adresa Penitenciarului Rahova cu cerere de liberare conditionata imediat ce va expira termenul de recurs fata de aceasta hotarare.
Fostul ortac se poate simti insa cu aproape doi ani mai liber, pentru ca odata admisa cererea de liberare conditionata, Cozma ar putea sa mai ramana in zeghe doar cateva luni.
Rationamentul aparatorilor se sprijina pe dispozitiile Codului de procedura penala, care spune ca este admisibila cererea de liberare conditionata in conditiile executarii a doua treimi din pedeapsa, daca se probeaza buna purtare si absenta antecedentelor penale.
Nu trebuie uitat insa ca, in urma semnalelor primite din presa, Ministerul Justitiei a declansat, la sfarsitul lunii martie, ample verificari cu privire la tratamentul de care a beneficiat cel supranumit -Luceafarul Huilei-, pe intreaga perioada a sederii sale in Penitenciarul Rahova.
Concluziile nu au fost insa dintre cele mai fericite pentru fostul sef al inchisorii, demis dupa finalizarea controlului.
Numele lui Miron Cozma este legat de alte doua sentinte penale. In iulie 2002, fostul lider al minerilor a fost condamnat la un an de inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si la 10 luni pentru tulburarea ordinii publice, dupa ce a provocat scandal intr-un restaurant din Petrosani, agresand personalul si provocand distrugeri de peste 30 milioane de lei. Ulterior a fost gratiat.
Achitat a fost si in procesul cu fostul prefect de Timis, Nicolae Curcaneanu, Curtea de Apel Bucuresti condamnandu-l la plata unei amenzi penale de 15 milioane de lei.
Figura lui Cozma ramane insa inexorabil legata de inabusirea sangeroasa a manifestantilor din Piata Universitatii. La exact 15 ani de la evenimente, fostul presedinte Ion Iliescu a fost pus sub invinuire pentru comiterea a nu mai putin de 13 infractiuni. Acest dosar are nu mai putin de 253 de volume si cuprinde dovezi incriminatorii pentru 20 de persoane, se pare insa ca nu si pentru liderul de atunci al minerilor, Miron Cozma, care figureaza doar ca martor.