Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins, ieri, contestatia procurorilor la decizia de admitere a contopirii pedepselor pentru mineriade aplicate lui Miron Cozma, asupra careia s-a pronuntat favorabil, in octombrie, Curtea de Apel Bucuresti. Dupa decizia instantei supreme, eliberarea definitiva si irevocabila a lui Cozma ramane doar o formalitate, despre care avocatii acestuia sustin ca nu va dura mai mult de o luna de zile.
La sfarsitul lui octombrie, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au gasit cuvenita admiterea cererii de contopire a pedepselor pe care Miron Cozma le-a primit pentru mineriadele din 1991 si 1999. Astfel, din condamnarea de 18 ani de inchisoare – pentru mineriada care a daramat Guvernul Roman – si cea de 10 ani pentru mineriada de la Costesti, fostul lider al minerilor ar ramane in final cu doar un an, 11 luni si 20 de zile, fiindu-i admisa ispasirea a mai mult de jumatate din prima pedeapsa, dar si arestul de un an si sase luni efectuat in perioada ianuarie *97 – iunie *98. In ultima dintre cele 10 zile legale de recurs, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, dar si Asociatia Victimelor Mineriadelor au contestat decizia Curtii de Apel.
-Contopirea pedepselor nu este decat o alta incercare de a scapa de inchisoare-
Initial, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca solicitarea sa se judece in 27 ianuarie 2006, dar Cozma a cerut, prin avocatul sau, ca termenul sa fie stabilit mai din scurt, fiind reprogramat pentru data de 9 decembrie.
La judecarea de ieri a contestatiei, procurorii au sustinut in fata Curtii ca perioada de un an si sase luni, petrecuta de Cozma in arest, incepand din ianuarie *97, a fost luata de doua ori in calcul de Curtea de Apel Bucuresti. In plus, pentru ca liderul ortacilor a primit o pedeapsa de un an si sase luni cu inchisoarea pentru tulburarea linistii si ordinii publice, in timpul mineriadei din *91 (ca urmare a schimbarii incadrarii juridice a faptei de subminare a puterii de stat), iar ca urmare a contestarii, liderul ortacilor a revenit la o pedeapsa definitiva de 15 ani pentru subminarea puterii de stat, cu un spor de 3 ani pentru recidiva din *99, procurorii au concluzionat ca faptele nu pot fi considerate infractiuni concurente.
Pentru reprezentantii Asociatiei Victimelor Mineriadelor, care contesta contopirea pedepselor, cererea lui Cozma de contopire a pedepselor nu este decat o alta incercare de a scapa de inchisoare, asa cum pana acum a apelat la acte medicale prin care arata ca sufera de un sindrom de vertij ori de candidoza.
Complexitatea cauzei, sporita de faptul ca decizia instantei de fond cuprindea si o cerere de contopire a pedepselor si o contestatie la executare, nu i-a tinut in deliberari pe inaltii magistrati mai mult de trei ore.
In minuta hotararii se arata ca instanta a respins in unanimitate recursul declarat de Asociatia Victimelor Mineriadelor. In ceea ce priveste contestatia procurorilor de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, unul dintre cei trei judecatori din complet a facut opinie separata, admitand recursul, cu rezerva inlaturarii deducerii arestului preventiv. Legal, decizia a fost data de parerea dominanta, respectiv aceea ca recursul procurorilor este neintemeiat.
-Procedurile nu vor dura mai mult de o luna de zile-
Dupa aflarea deciziei Inaltei Curti, avocatul ales al fostului lider al minerilor, Viorel Dumitrescu, a explicat ca procedurile pana la eliberarea lui Cozma, desi complexe, nu vor dura mai mult de o luna de zile. El va fi supus evaluarii Comisiei de Disciplina din cadrul Penitenciarului, se va intocmi un proces-verbal care va fi apoi inaintat Judecatoriei Sectorului 5. Odata exprimata decizia magistratilor, Cozma va fi nevoit sa mai ramana in arest inca 10 zile – termenul legal de contestare a deciziei de eliberare conditionata. Astfel, cu sarbatori cu tot, cel condamnat pentru subminarea sigurantei de stat nu va ajunge sa mai stea in inchisoare mai tarziu de 15 ianuarie – data de la care se va putea din nou considera, irevocabil si definitiv, liber.