De cateva zile, incidentele pe calea ferata se tin lant. Aceste lucruri nu se intampla insa in zonele unde au loc lucrarile de reabilitare ale Coridorului IV, ci in zone unde, in mod normal, circulatia trenurilor ar trebui sa se desfasoare normal. Intarzieri de zeci de minute, calatori uitati in gara, trenuri care se aprind in mers, bilete eliberate la voia intamplarii si conditii de transport mai mult decat mizerabile, toate acestea au loc la SNCFR, societate aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, unde al mai mare sef este Miron Mitrea. Ocupat cu lucrarile publice si cu locuintele, fostul lider sindical acorda, se pare, mai putina atentie acestui sector al mega-ministerului pe care il coordoneaza. In cele ce urmeaza, va prezentam trei incidente care dovedesc, cu varf si indesat, ca glasul rotilor de tren se aude din ce in ce mai slab si ca cineva, poate chiar ministrul Mitrea, ar trebui sa schimbe macazul la SNCFR.
-Rapiti- de tren
La numai o zi dupa ce locomotiva trenului rapid 986 Mangalia – Bucuresti a luat foc, in apropiere de Fetesti, obligand calatorii intorsi de pe litoral sa sara din tren, pentru a nu fi cuprinsi de flacari, un alt tren este implicat intr-un incident cel putin bizar. Trenul rapid 773, -Petru Rares-, care se intorcea de la Bucuresti, in seara zilei de luni, a plecat din statie, spre Galati, cu tot cu calatorii care urmau sa coboare la Braila. Multi au sarit din mers din tren si e de mirare ca n-au existat accidente. -Am circulat fara lumina in compartiment. Trenul a intarziat, pana la Braila, vreo 20 de minute, poate si mai bine. Cand am ajuns in gara, a stat cateva zeci de secunde, dupa care a pornit spre Galati, in plina viteza. Cei mai multi dintre calatorii care doreau sa coboare erau inca in tren, unii erau pe scari. Oamenii s-au speriat, au aruncat bagajele pe geam, au inceput sa sara din mers, ma mir cum de nu s-a intamplat nici un accident. Vagonul in care ma aflam, ultimul, era plin si cred ca, la acesta, s-au vandut cele mai multe bilete pentru Braila. Panica, tipete, inghesuiala… Pana la urma, cineva cred ca a tras alarma, pentru ca trenul s-a oprit sub Podul Apollo, si am reusit sa coboram, orbeste, printre linii-, ne-a relatat Elena Panait, care se intorcea luni seara de la Bucuresti, impreuna cu sotul si copilul.
Bataie de joc pe banii calatorilor
In mod normal, Rapidul 773 trebuie sa stationeze in Gara Braila pret de trei minute. Faptul ca trenul intarziase nu justifica insa cu nimic graba si bruschetea cu care a plecat din statie. -Au ramas chiar galateni in statie la noi, care au coborat sa bea putina apa, considerand ca au, pentru asta, trei minute. Mai grav a fost ca rapidul acesta era ultimul tren spre Galati. Nu-i normal ce s-a intamplat. Cand l-am intrebat pe impiegatul de miscare de ce a dat semnalul de plecare, mi-a spus ca nu el e vinovat, ci seful de tren. La ei, nimeni nu-i vinovat-, a mai spus sursa citata. Curios, in aceeasi zi, s-a intamplat un caz aproape identic la Alba-Iulia, cand trenul expres Viena – Bucuresti a plecat din statie fara sa astepte sa coboare toti calatorii. Zeci de pasageri s-au aruncat din tren in mers sau au asteptat sa coboare tocmai la Medias – urmatoarea oprire a Expresului. Cu alte cuvinte, bataie de joc pe banii calatorilor. Incidentul nefericit de la Fetesti ar putea fi scuzabil, insa tratamentul la care au fost supusi calatorii, nu. Dupa ce au fost evacuati din vagoanele aflate langa locomotiva, calatorii Rapidului 986 au ramas in camp si au fost obligati sa mearga pe jos doi kilometri spre gara. In plus, atunci cand au cumparat biletele de tren, calatorii nu se asteptau sa ajunga in Bucuresti cu doua ore intarzire si sa nu mai prinda nici un mijloc de transport in comun.
Cine ii despagubeste pe acestia? Are SNCFR bani sa-i despagubeasca pe cei care au fost obligati sa coboare in alte gari, pentru ca sefii de tren au vrut sa recupereze intarzierile si nu au mai respectat intervalele de stationare?
Daca reforma in transporturi presupune doar sa opresti trenurile intre statii pentru a amenda blatisii, inseamna ca, pentru multi dintre guvernantii nostri, mecanismele economiei de piata sunt mari necunoscute. Atat timp cat respectul fata de calatori se rezuma doar la cateva scuze penibile, transportul civilizat pe calea ferata ramane un deziderat.